Μεταγραφές-βόμβα στα σκαριά από τον Σαμαρά!
Κυβέρνηση-έκπληξη από τον πρωθυπουργό ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων τον ερχόμενο Ιούνιο
Του Γιάννη Αργυρού, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Την ευκαιρία ενός δυναμικού restart για την κυβέρνηση τον προσεχή Ιούνιο δίνουν οι ευρωκάλπες του Μαΐου. Το νέο αυτό ξεκίνημα θα προκαλέσει μερική αναδιάταξη στο πολιτικό σύστημα, αλλά και την ενίσχυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (με τουλάχιστον επιπλέον δύο βουλευτές) που στηρίζει την κυβέρνηση. Το καινούργιο σχήμα θα έχει χαρακτήρα κυβέρνησης εθνικής ενότητας και θα περιλαμβάνει συστράτευση προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς, αλλά και ανεξάρτητων βουλευτών, με ορίζοντα τις εκλογές του 2016.
Η επιτυχημένη διαπραγμάτευση με την τρόικα, τα ενθαρρυντικά μηνύματα από τις αγορές στην οικονομία, αλλά και τα δημοσκοπικά δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων δημιουργούν την πολιτική βάση για ένα τέτοιο εγχείρημα, σε ένα χρονικό ορόσημο που όλα δείχνουν πως αποκαθίσταται το κύρος της χώρας και σταδιακά η Ελλάδα αποχωρεί από τα μνημόνια.
Στα κομματικά επιτελεία επικρατεί πυρετός ζυμώσεων, καθώς διαβλέπουν πως μετά τις ευρωεκλογές θα είναι η κατάλληλη στιγμή να ακούσουν το πρωθυπουργικό κάλεσμα για το νέο ξεκίνημα, το οποίο θα βασίζεται σε μια καινούργια προγραμματική συμφωνία. Ουσιαστικά, θα πρόκειται για έναν οδικό χάρτη με επιτεύξιμους στόχους ως προς την καθημερινότητα των πολιτών, ώστε να κλείσουν τα μεγάλα χάσματα κοινωνικής συνοχής που προκάλεσε η μόνιμη πολιτική λιτότητας. Τακτική επιλογή, η οποία θεωρούν πως θα επαναφέρει την ελπίδα στη δοκιμαζόμενη κοινωνία και ενδεχομένως να αποκαταστήσει σε έναν βαθμό την εμπιστοσύνη προς το κλυδωνιζόμενο πολιτικό σύστημα.
Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Η στενή ομάδα συνεργατών του Ανδρέα Λοβέρδου εκτιμά πως έχουν ωριμάσει πλήρως οι συνθήκες ώστε μετά τις ευρωεκλογές να υπάρξει μια ανασύνθεση της κυβερνητικής ομάδας και, υπό τις προγραμματικές προϋποθέσεις, να συμμετάσχουν και οι κ.κ. Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης. Ο πρώτος δεν θα ήταν αρνητικός να βοηθήσει στην επόμενη κυβερνητική προσπάθεια από το μετερίζι του υπουργείου Ανάπτυξης ή Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τρεις είναι οι παράγοντες που επιτρέπουν αισιοδοξία. Πρώτον, οι περιορισμένες απώλειες του κυβερνητικού συνασπισμού στη μάχη των ευρωεκλογών, οι οποίες, όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις και εφόσον επαληθευτούν τα στοιχεία στις κάλπες, απαγορεύουν στην αντιπολίτευση να κάνει λόγο για κυβερνητική κατάρρευση.
Δεύτερον, θεωρείται εφικτός ο στόχος εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή. Μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα ευρύτερης αποδοχής μπορεί να υποστηριχθεί από ανεξάρτητους βουλευτές και μικρότερα κόμματα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, άλλωστε, από τη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων βουλευτών αρκετοί θα προτίθεντο να στηρίξουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να έχουν προηγηθεί εκλογές, καθώς έτσι η θητεία της Βουλής θα παρατεινόταν έως το 2016, άσχετα αν οι ιδιαίτερες σχέσεις τους με τον πρωθυπουργό ή τον σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, είναι τεταμένες ή ανύπαρκτες. Λένε χαρακτηριστικά όσοι γνωρίζουν: «Γιατί να μη στηρίξει ο Μάρκος Μπόλαρης μια υποψηφιότητα Κουβέλη, όταν η ΔΗΜ.ΑΡ. τον στηρίζει; Μπορεί να έχει διαφωνήσει με ένταση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τις κυβερνητικές επιλογές, αλλά εδώ θα ψηφίσουμε νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας». Αντίστοιχες περιπτώσεις βλέπουν πολλοί στα πρόσωπα των κ.κ. Μίμη Ανδρουλάκη, Νίκου Σταυρογιάννη, Γιώργου Κασαπίδη και Πέτρου Τατσόπουλου.
Τρίτον, θεωρείται αρκετά πιθανό ότι το συνολικό αποτέλεσμα των εκλογών σε Τοπική Αυτοδιοίκηση και ευρωεκλογές δεν θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να επαναλάβει τη λανθασμένη τακτική του Γιώργου Παπανδρέου το 2009, όταν εκβίασε μέσω των Προεδρικών εκλογών τις εκλογές, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Η ΔΗΜ.ΑΡ
Τα νέα δεδομένα έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό και στην Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς διαβλέπουν ότι ο τρίτος πόλος έχει περιορισμένη απήχηση, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις. Ενα από τα κορυφαία στελέχη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Βασίλης Οικονόμου, επαναφέρει την πρότασή του για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας μετά τις ευρωεκλογές με τη συμμετοχή της ΔΗΜ.ΑΡ. ως ισότιμου εταίρου, τονίζοντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πως θεωρεί «απολύτως εφικτή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή και την πραγματοποίηση εθνικών εκλογών το 2016». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των 181 βουλευτών είναι προσεγγίσιμος, εφόσον υπάρξει προγραμματική κυβερνητική συμφωνία.
Η έντονη πολιτική ρευστότητα δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την ηγετική ομάδα του κόμματος και είναι χαρακτηριστική η επικοινωνιακή δραστηριοποίηση του κ. Κουβέλη. Παράλληλα, κορυφαίο στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δήλωνε με έμφαση στα «Π»: «Μετά τις ευρωεκλογές θα κριθούν όλα. Πρέπει να ανοίξει κανονικός διάλογος (σ.σ.: εντός της ΔΗΜ.ΑΡ.), αν υπάρξει ένα δυσμενές αποτέλεσμα, όπως στις δημοσκοπήσεις. Τι θα κάνουμε; Θα φυτοζωούμε;».
Το εγχείρημα της «Ελιάς»
Πίσω από το ενδεχόμενο επιστροφής του Ανδρέα Λοβέρδου στην κυβέρνηση κρύβεται ακόμα ένα δύσκολο πολιτικό εγχείρημα. Πρόκειται για την ομαλή μετάβαση του χρεοκοπημένου πολιτικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ προς την «Ελιά» και τη μετεξέλιξή τους στον κυρίαρχο πολιτικό παράγοντα για την Κεντροαριστερά. Ο κ. Λοβέρδος έχει εκμυστηρευτεί προς τους συνεργάτες του πως η Κεντροαριστερά είναι ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για τον τόπο και αποτελεί και προσωπικό του στοίχημα. Επίσης, εμφανίζεται έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία της πρωτοβουλίας των «58», εφόσον τελικά αυτή πάρει σάρκα και οστά. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος διαθέτει άριστες σχέσεις με τον πολιτικό σχηματισμό του Ηλία Μόσιαλου και τις πολιτικές κινήσεις που συμμετέχουν στην «Ελιά» και έχει αποκαταστήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις σχέσεις του με την ομάδα των «βενιζελικών», ενώ δεν έχουν χαθεί τελείως οι δίαυλοι επικοινωνίας με τα στελέχη που διατηρούν στενή επαφή με τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και τη ΔΗΜ.ΑΡ.