Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Ανήμερα της περίφημης συνδιάσκεψης της «Ελιάς», οι εργασίες της οποίας επισκιάστηκαν από την ηχηρή απουσία του Γιώργου Παπανδρέου, ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, Νίκος, ήταν ο άνθρωπος που είχε αναλάβει για λογαριασμό της οικογένειας να προπαγανδίσει το πολιτικό τέλος του Ευάγγελου Βενιζέλου αμέσως μετά τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, έκανε πολλαπλά τηλεφωνήματα προς στελέχη του ΠΑΣΟΚ που προέρχονται από το «παπανδρεϊκό» στρατόπεδο προκειμένου να τους εξηγήσει ότι θα ήταν λάθος η συμμετοχή τους στη συνδιάσκεψη της «Ελιάς». Αφηνε, επίσης, να εννοηθεί ότι έπρεπε να ακολουθήσουν τη γραμμή της «αποχής» που είχε δώσει ο Γ. Παπανδρέου, την προηγούμενη ημέρα με το τηλεφώνημα που είχε κάνει στον Ευ. Βενιζέλο για να τον ενημερώσει ότι διαφωνούσε με τη διαδικασία της «Ελιάς». 

Ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού όπως και άλλοι στενοί συνεργάτες του τελευταίου, μεταξύ αυτών η Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο Νίκος Αθανασάκης, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών της «Ελιάς» βρίσκονταν στα τηλέφωνα για να δουν ποιοι τελικά πήγαν και ποιοι απείχαν από τη διαδικασία. Ο Ν. Παπανδρέου, που είναι φανατικός θιασώτης του σεναρίου επιστροφής του αδελφού του στα πολιτικά πράγματα της χώρας, στα τηλεφωνήματα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τούς εξηγούσε πως δεν έπρεπε να βρεθούν στη συνδιάσκεψη για να μη δώσουν με την παρουσία τους «άλλοθι» στον Ευ. Βενιζέλο. «Είναι τελειωμένος» φέρεται να έλεγε ο Ν. Παπανδρέου, προϊδεάζοντας τους συνομιλητές του ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές ο αδελφός του θα αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες. Ο ίδιος συνέστησε υπομονή και εγκράτεια, ζητώντας από τους «παπανδρεϊκούς» να μην προχωρούν σε απερίσκεπτες κινήσεις ή αυθαίρετες πρωτοβουλίες, αλλά να περιμένουν το επόμενο διάστημα τις αποφάσεις του Γ. Παπανδρέου. Εξηγούσε, δε, ότι ο λόγος που ο αδελφός του δεν μπαίνει στον πειρασμό να πυροδοτήσει εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος είναι επειδή ο Ευ. Βενιζέλος αναζητά αφορμή να τον «καταγγείλει» για προδοσία στην όλη προσπάθεια που καταβάλλει και δευτερευόντως επειδή ακόμη το οικονομικό κατεστημένο «λυσσομανά» σε βάρος του, επιδιώκοντας την πολιτική του εξόντωση. 

«ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ»

Ο Ν. Παπανδρέου είναι το πρόσωπο που επηρεάζει όσο κανένα άλλο τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ σε αυτόν χρεώνονται κρίσιμες αποφάσεις, αλλά και πρωτοβουλίες του τελευταίου κατά την περίοδο που ήταν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της χώρας. Ηταν ο άνθρωπος που το 2004 και το 2007 του είχε ζητήσει να μην παραιτηθεί από πρόεδρος του Κινήματος, αφού είχε χάσει τις εθνικές εκλογές από τον Κώστα Καραμανλή, αλλά να καταγγείλει ότι πλήρωσε τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του Κώστα Σημίτη, σηκώνοντας με αυταπάρνηση τον «σταυρό του μαρτυρίου» από ένα δαχτυλίδι διαδοχής που ήταν «θαμπό». Είχε αποτρέψει τον αδελφό του από το να παραιτηθεί από πρωθυπουργός το καλοκαίρι του 2011, όταν τηλεφώνησε στον Αντώνη Σαμαρά να του ανακοινώσει πως σκόπευε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Οσοι παρακολουθούν την κινητικότητα που επιδεικνύει εδώ και χρόνια ο Ν. Παπανδρέου εντός και εκτός Ελλάδος, χρησιμοποιώντας ως «διαβατήριο» το βαρύ επίθετο που κουβαλάει, η εντύπωση που έχουν αποκομίσει είναι ότι συμπεριφέρεται ως «ατζέντης» του αδελφού του και αναλαμβάνει για λογαριασμό του επικίνδυνες αποστολές σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Οσο ήταν πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Νίκος «μπαινόβγαινε» στα υπουργεία, κυρίως στο Ανάπτυξης την περίοδο που ήταν υπουργός ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με υφυπουργό τον Θάνο Μωραΐτη, και ταξίδευε στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στις αραβικές χώρες, αναζητώντας επενδυτές για χρηματοδότηση μεγάλων έργων στην Ελλάδα. 

Η περίφημη επένδυση στον Αστακό, που στο τέλος ναυάγησε, ήταν αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που είχε αναλάβει ο Νίκος Παπανδρέου, με τη σύμφωνη γνώμη του Γιώργου.

ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΙ

Με βάση δημοσιεύματα της προηγούμενης περιόδου, σε αυτήν την περιοχή υποτίθεται ότι οι Αραβες θα δημιουργούσαν ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με LPG και θα γίνονταν επενδύσεις στο Αγρίνιο, το οποίο θα μετατρεπόταν σε ένα μικρό «Ντουμπάι». Για να γίνουν όλα αυτά, τις συζητήσεις φέρεται να είχε αναλάβει ο συγγραφέας κ. Νίκος Παπανδρέου, χωρίς να έχει κάποιο θεσμικό ρόλο. Το παράδοξο είναι ότι ως εκπρόσωπος της κοινοπραξίας που θα επένδυε στον Αστακό είχε εμφανισθεί ο προσωπικός φίλος του Νίκου και πρώην επικοινωνιακός σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, Γιώργος Σεφερτζής. 

Υπαινιγμούς για τις επαφές του Ν. Παπανδρέου με το Κατάρ ακόμη και στην περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είχε αφήσει ο Ευ. Βενιζέλος από την περίοδο που ήταν υπουργός Αμυνας, ενώ εσχάτως εκλήθη να δώσει εξηγήσεις για τις επίμαχες συμφωνίες στην εξεταστική επιτροπή που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην επίμαχη συζήτηση στη Βουλή ο Ευ. Βενιζέλος, υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, είχε αφήσει αιχμές εναντίον των ανθρώπων του Γ. Παπανδρέου και του αδερφού του, Νίκου, που ταξίδευαν στο Κατάρ για να κλείσουν συμφωνίες με τον κ. Ισκαντάρ Σάφα.

Στη σέντρα για τη χλιδάτη ζωή του

Ο Νίκος Παπανδρέου, που βγήκε πολλές φορές στη σέντρα για την εξωθεσμική εμπλοκή του σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες, έδινε πάντα την εξής απάντηση: «Για την πατρίδα μου και τούμπες θα κάνω, αν χρειαστεί, για να τη βοηθήσω», ενώ ουκ ολίγες φορές χρειάστηκε να δώσει εξηγήσεις για τον πολυτελή τρόπο ζωής του, τις διακοπές του στη Μύκονο και άλλα θέρετρα, την οικία όπου διέμενε στην Εκάλη και την Porsche που χρησιμοποιούσε για να μετακινείται. 

«Μεγάλη αμαρτία φαίνεται να διαμένω στην Εκάλη! Πού θα προτιμούσατε; Στο πατρικό, στο Παλαιό Ψυχικό; Στο Καστρί του παππού; Σε ποια μαγαζιά επιτρέπεται να πηγαίνω; Με τι αμάξι να κυκλοφορώ και με πόσα κυβικά; Τι ποτό επιτρέπεται να πίνω ως αδερφός (γιος, εγγονός –διαλέξτε και πάρτε) πρωθυπουργού; Ρετσίνα; Κρασί ελληνικό; Αν είναι ιταλικό; Γαλλικό; Από Χιλή; Σε ποιες χώρες μπορώ να ταξιδεύω; Και με ποια εταιρεία; Και σε ποια θέση; Τσιγάρο; Τι μάρκα;» ήταν η απάντηση που έδινε σε όσους τον «κακολογούσαν» επειδή είναι αδελφός του Γιώργου Παπανδρέου.