Στην δύσκολη συγκυρία της μάχης που δίνει η χώρα με την πανδημία του κοροναϊού, πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι μόνο να διαχειριστεί η κυβέρνηση, όπως το κατάφερε μέχρι στιγμής, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κρίση, αλλά να υπάρξει και μια ουσιαστική παρακαταθήκη από την θωράκιση της χώρας και για το μέλλον.

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινάει ένα μεγάλο σχέδιο επένδυσης στην Υγεία και στο ΕΣΥ θωρακίζοντας τις υπηρεσίες με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αυξάνοντας τις ΜΕΘ και εντατικοποιώντας κάθε υπηρεσία υγείας.

Οι ελλείψεις που καταγράφονται σήμερα στα νοσοκομεία, τόσο από υλικό, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, και πολλές από τις οποίες γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να τις συμπεριλάβει στο σχέδιό του που την επόμενη ημέρα, η χώρα θα αποτιμά σε μια παρακαταθήκη επένδυσης για το μέλλον.

Ζητούμενο όπως έχει τονίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι η πολύπλευρη και μακρόπνοη θωράκιση του ΕΣΥ, ώστε να μην χρειάζεται η προσφυγή σε έκτακτες, «πυροσβεστικές» λύσεις, και για να εξασφαλιστεί μία παρακαταθήκη που θα έχει διάρκεια».

Μάλιστα, μετά την σημερινή συνάντηση-τηλεδιάσκεψη που είχε με τους γιατρών των ΜΕΘ, έκανε σχετική ανάρτηση στο twitter, τονίζοντας κυρίως την πρόθεσή του να υπάρξει η απαραίτητη παρακαταθήκη στο μέλλον στα νοσοκομεία της χώρας.

«Συζήτησα με εντατικολόγους για τις ανάγκες που έχουν σήμερα και για το πώς μπορεί να προχωρήσει η ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ ώστε να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση. Σκοπός μας είναι να αφήσουμε πίσω μας μια ουσιαστική παρακαταθήκη για όλους τους πολίτες».















Σύσκεψη με γιατρούς των ΜΕΘ

 

Ο Πρωθυπουργός κατά την σύσκεψη-τηλεδιάσκεψη με τους γιατρούς των ΜΕΘ  επισήμανε πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και να εξασφαλίσει τον χρόνο που απαιτείται ώστε το ΕΣΥ να ενισχυθεί περαιτέρω και να προετοιμαστεί καλύτερα. Χάρη σε αυτή την πρώτη νίκη, προσέθεσε, το σύστημα υγείας έχει το περιθώριο να προετοιμαστεί για ενδεχόμενο δεύτερο «κύμα» του κοροναϊού ή για οποιαδήποτε μελλοντική κρίση.

 

 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στην αρχή της τηλεδιάσκεψης οτι «είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου. Με κάποιους έχουμε μιλήσει κατά μόνας, με κάποιους δεν έχουμε επικοινωνήσει αλλά μιας και σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ήθελα με την ευκαιρία αυτή καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την καταπληκτική δουλειά που έχετε κάνει και εσείς και όλοι οι εργαζόμενοι στις Εντατικές -γιατροί, νοσηλευτές, υποστηρικτικό προσωπικό»

 

«Πράγματι θεωρώ ότι μας έχετε βγάλει ασπροπρόσωπους και έχετε εμπνεύσει συνολικά με την δουλειά σας μια νέα εμπιστοσύνη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τις δυνατότητές του και κυρίως τους ανθρώπους του» πρόσθεσε.

 

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης και τόνισε ότι «η δική μας η δουλεία -όπως είπα και χθες στο “Σωτηρία”, όπως κουβεντιάζαμε με την κυρία Κουτσούκου- είναι να σας παρέχουμε όλα τα αναγκαία μέσα για να μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας σωστά. Είτε μιλάμε για προστατευτικό υλικό είτε μιλάμε, προφανώς, για εξοπλισμό είτε μιλάμε για νοσηλευτές και ανθρώπινο δυναμικό, έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα μια έκτακτη κρίση, όπως αυτή η κρίση του κοροναϊού».

 

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους γιατρούς να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες και γνώμες, «θα ήθελα να ακούσω από εσάς τις δικές σας εμπειρίες. Τι πρέπει να ξέρουμε εμείς, τι έχουμε κάνει καλά, τι δεν έχουμε κάνει καλά. Πού είναι οι ελλείψεις τις οποίες εντοπίζετε εσείς σήμερα. Σε ποιο βαθμό έχουμε μία εικόνα για το τι δουλεύει και το τι δεν δουλεύει σε επίπεδο θεραπευτικών πρωτοκόλλων, καθώς είστε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της ασθένειας» είπε χαρακτηριστικά.

 

«Οτιδήποτε άλλο πιστεύετε ότι πρέπει να γνωρίζουμε σε κεντρικό επίπεδο ώστε η παρέμβασή μας τουλάχιστον ως προς το κομμάτι των Εντατικών να μην είναι μια παρέμβαση που να περιοριστεί πυροσβεστικά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «σκοπός μας είναι να αφήσουμε πίσω μας μια ουσιαστική παρακαταθήκη, για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη κρίση. Θα έρθει η επόμενη κρίση. Όπως έλεγα και σε κάποιους συνεργάτες μου δεν θα θέλω ποτέ να ξαναφτάσουμε στο σημείο -το δύσκολο σημείο, θυμάμαι είχα γίνει και εγώ αποδέκτης τέτοιων αιτημάτων- να πρέπει να ζητείται η παρέμβαση ενός πολιτικού για το ποιος Έλληνας πολίτης θα έχει ή δεν θα έχει τελικά πρόσβαση σε ένα κρεβάτι Εντατικής. Αυτό πρέπει να το αφήσουμε τελείως πίσω μας».

 



ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα