Των ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΗΣΤΑΚΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 

Ριζικές αλλαγές σε κυβέρνηση, κράτος και κόμμα ετοιμάζει ο Αντώνης Σαμαράς. Η «βόμβα» Μπαλτάκου ταρακούνησε συθέμελα το πρωθυπουργικό επιτελείο και οι κινήσεις που είχε προγραμματίσει έρχονται τώρα ακόμα πιο κοντά. Η αναδόμηση θα περιλαμβάνει δομικό ανασχηματισμό, με αλλαγές αρμοδιοτήτων υπουργών και υφυπουργών, μικρότερο σχήμα σε κρατικούς οργανισμούς και τις διοικήσεις τους και εκσυγχρονισμό του κομματικού μηχανισμού, με πλήρη αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας. 

Στην ατζέντα του ο πρωθυπουργός έχει σημειωμένες τις ημερομηνίες στις οποίες θα προχωρούσαν όλες οι ειλημμένες αποφάσεις για να υπάρξει μια ουσιαστική επανεκκίνηση. Οι κινήσεις αυτές σχεδιάζονταν ταυτόχρονα με τις διαπραγματεύσεις επί των μεταρρυθμίσεων για έναν αυτονόητο σκοπό: «Να μπορούν οι όποιες αποφάσεις να έχουν δυνατότητα εφαρμογής, αφού με παλιά υλικά, κανονισμούς και αντιλήψεις δεν θα μπορούσε η χώρα να αφομοιώσει όλα αυτά που η ίδια αποφάσισε και αποτελούν μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές». 

Η υπόθεση Μπαλτάκου, όμως, άλλαξε τη στρατηγική και τις ημερομηνίες. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και η έξοδος του Φαήλου Κρανιδιώτη από την ευρωλίστα. Είναι δύο άνθρωποι με δυνατό δεξιό ακροατήριο στους κόλπους της Ν.Δ., και αυτό ήταν που προκαλούσε, πολλές φορές, εσωκομματικές έριδες. 

ΔΙΠΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ. Νέους ρόλους και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας, ακόμα και μεταξύ στενών του συνεργατών, ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, έχοντας διπλό στόχο. Αφενός, να καταμερίσει ισομερώς το βάρος της διαχείρισης της καθημερινότητας και, αφετέρου, να μην υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων ή/και υπερσυγκέντρωση αυτών. 

?Κώστας Μπούρας: Ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού αποτελεί σήμερα το «πολυεργαλείο» του Μαξίμου. Ασχολείται με όλους και με όλα. Ο ρόλος του θα συγκεκριμενοποιηθεί στα αυστηρώς απαραίτητα θέματα της κυβέρνησης και του κόμματος, που θα πρέπει να φτάνουν μέσω αυτού στον πρωθυπουργό. 

?Χρύσανθος Λαζαρίδης: O οικονομικός εγκέφαλος του πρώτου ορόφου του Μαξίμου δεν θέλει να μετακινηθεί σε υπουργείο, αλλά δεν θα αρνηθεί οποιονδήποτε νέο ρόλο του ανατεθεί. Για την ώρα, θα αναβαθμίσει τη συμμετοχή του στον σχεδιασμό της επικοινωνίας. Παράλληλα, θα παίξει και έναν νέο ρόλο, στον σχεδιασμό της πολιτικής στρατηγικής για τη διεύρυνση και την ανασύνθεση της Ν.Δ. μετά τις ευρωεκλογές. Είναι ο μόνος άνθρωπος στο Μαξίμου που έχει περάσει από την Αριστερά και γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων από εκείνη τη «δεξαμενή». 

?Δημήτρης Σταμάτης: Ο άνθρωπος των «ειδικών αποστολών». Ενδέχεται να αναλάβει θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο, αφού είναι ο μοναδικός που έχει το «know how» του χειρισμού κρίσεων με τους κυβερνητικούς. Στα νέα του καθήκοντα θα περιλαμβάνεται και το κομμάτι της εξωστρέφειας για τις δύσκολες αποστολές των επαφών τόσο με «μοναχικούς» βουλευτές και πολιτευτές όσο και με άλλους που λοξοκοιτάζουν προς τη λεωφόρο Συγγρού.

?Γιώργος Μουρούτης: Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού είναι «μία κατηγορία μόνος του». Ο κ. Σαμαράς του επιφυλάσσει και ένα νέο έργο, που θα αφορά τον σχεδιασμό της διεθνούς επικοινωνιακής πολιτικής. Θα τεθεί επικεφαλής ομάδας εργασίας, αναλαμβάνοντας την προώθηση του έργου της κυβέρνησης ώστε να επικοινωνούνται οι δυνατότητες της χώρας παντού. 

?Σταύρος Παπασταύρου: Ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού είναι το πρόσωπο-κλειδί. Θα εντείνει τις επαφές με τους επιτελείς των Ευρωπαίων ηγετών ενόψει και της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, ενώ θα συμμετέχει ενεργά και στη χάραξη της οικονομικής στρατηγικής στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Είναι αυτός που «τρέχει» τα μεγάλα projects που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ισχυρό παραμένει το ενδεχόμενο της μετακίνησής του στο υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκάλυψαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». 

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων των καλπών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το σίγουρο είναι πως την επομένη των εκλογών θα πραγματοποιηθεί ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός. Εάν η Ν.Δ. κερδίσει τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές, αφού έχει παρατηρήσει αρρυθμίες και καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο. Στην περίπτωση που είναι δεύτερο κόμμα, ο ανασχηματισμός είναι μια καλή ευκαιρία να απαντήσει πως «έλαβε το μήνυμα». 

Σίγουρο είναι πως υπουργεία θα συγχωνευθούν, αρμοδιότητες θα αλλάξουν χέρια, ενώ κεντρικοί υπουργοί θα βρεθούν ακόμα και εκτός κυβέρνησης. Στόχος του πρωθυπουργού είναι ένα ετοιμοπόλεμο κυβερνητικό σχήμα για έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, που να είναι και εκλογικά αποτελεσματικό. 

Ο Αντ. Σαμαράς με τις τελευταίες προσθήκες στην κυβέρνηση έδειξε ότι δεν υπολογίζει ονόματα, αλλά ούτε και την επετηρίδα, αφού υπουργοποίησε ακόμα και νεοεκλεγμένους, ενώ αυτήν τη φορά θα ληφθούν υπ’ όψιν και γεωγραφικά κριτήρια. 

Οπως ενημερώνονται τα «Π», ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να αλλάξει και γενικούς γραμματείς, επικεφαλής σε οργανισμούς και ΔΕΚΟ, σε μια προσπάθεια να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όποιους προκαλούν προβλήματα στην πορεία του κυβερνητικού έργου. Εντωμεταξύ, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως αρκετές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό τις κρατάει ακόμα η ΔΗΜ.ΑΡ.

Τον στηρίζουν και οι «δελφίνοι»

Τη σταθερότητα επιθυμούν και οι «δελφίνοι». Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος βλέπει ότι οι εξελίξεις θα τρέξουν και στόχος του είναι η ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου. Ο υπουργός Αμυνας αποφεύγει να μιλάει δημόσια, αλλά η παρέμβασή του για την υπόθεση Μπαλτάκου ήταν ηχηρή: «Η Ν.Δ. είναι διαχρονικά και σταθερά απέναντι στα άκρα, στις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και στις ολοκληρωτικές ιδεολογίες». 

Η Ντόρα Μπακογιάννη σημειώνει ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις για τον τόπο, καθώς και πως το επόμενο διάστημα θα πρέπει να συνεχίσει η κυβέρνηση την ολοκλήρωση της επανόδου στην ανάπτυξη. Από την άλλη, δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις, αφού και εκείνη πιστεύει ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να διευρύνει την απήχησή της προς το Κέντρο. 

Ο Μάκης Βορίδης θεωρεί πως η δυναμική της κυβέρνησης θα πρέπει να εξαντλείται στη στήριξη της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Ο ίδιος προσπαθεί να διατηρήσει τη δυναμική του παρουσία στο κομμάτι εκείνο της πατριωτικής Δεξιάς, το οποίο επιχειρεί να αναδείξει τις μεταρρυθμίσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο. 

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι υπέρμαχος της σκληρής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Μέχρι σήμερα δεν λαμβάνει μέρος σε συζητήσεις που αφορούν την επόμενη μέρα. Αντιθέτως, εκτιμά πως το θέμα της ανασυγκρότησης του κεντροδεξιού χώρου δεν αφορά πρόσωπα, αλλά κυρίως πολιτικές.