Με αντιπαραθέσεις και πολιτικούς διαξιφισμούς πραγματοποιήθηκε σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αποφάσισε τη σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή προκειμένου να εκλεγεί ως νέος γραμματέας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, στη συνεδρίαση υπήρξε και πάλι έντονη αντιπαράθεση για τις διαρροές που υπάρχουν στο διαδίκτυο εις βάρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως, για παράδειγμα, εναντίον του Πάνου Σκουρλέτη. Ο ίδιος ο γραμματέας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και άλλα στελέχη της πολιτικής γραμματείας έκαναν κριτική λέγοντας ότι τέτοιου είδους φαινόμενα δημιουργούν εσωστρέφεια στο κόμμα και δεν αφήνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στο θέμα της διεύρυνσης το οποίο είναι και το μεγάλο ζητούμενο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς ανέφερε ότι και αυτός έχει δεχτεί πολλές φορές επιθέσεις και πως όλη αυτή η ιστορία εντάσσεται στην πολιτική αντιπαράθεση των απόψεων που υπάρχουν μέσα στο κόμμα. Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Πάνο Σκουρλέτη για τη θητεία του στο κόμμα, και συγκεκριμένα στη θέση γραμματέα του κόμματος, λέγοντας ότι δύο χρόνια μετά την εκλογή του, ο Πάνος Σκουρλέτης αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ πιο δυνατό και έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

«Και σήμερα αν μπορούσα την ίδια επιλογή θα έκανα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα:

Η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο πρωτοφανούς ανασφάλειας.

Ο φετινός Σεπτέμβρης βρίσκει κάθε ελληνική οικογένεια να αγωνιά με την έξαρση της πανδημίας, με το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ασφαλή πρωτόκολλα, με τα οικονομικά αδιέξοδα που διογκώνονται, με τη μείωση του εισοδήματος, την εκτίναξη των χρεών, την ανεργία, την αβεβαιότητα.

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ανασφάλεια που προκαλεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η έντονη ανησυχία ακόμη και για πολεμικό επεισόδιο.

Απέναντι σε όλα αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο κινείται δίχως πυξίδα και στρατηγική αλλά και με πρωτοφανή ανικανότητα. Μόνο μέλημα έχει την ωραιοποίηση, την απόκρυψη, το ψέμα, τη πολιτική απάτη με τη συνδρομή βέβαια ενός πρωτοφανούς στρατού αδρά χρηματοδοτούμενων μέσων ενημέρωσης.

Αυτό όμως έχει κοντά ποδάρια όσο τα κοινωνικά αδιέξοδα θα διογκώνονται. Και ιδιαίτερα όσο οι επιλογές της κυβέρνησης θα είναι βαθιά συντηρητικές και ακραία ταξικές. Όσο θα είναι οι επιλογές της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, του κοινωνικού κανιβαλισμού, του εργασιακού μεσαίωνα.

Απέναντι σε αυτή τη νέα συνθήκη έχουμε ιστορική ευθύνη να μη χάσουμε την επαφή με τη κοινωνία και τις ανάγκες της. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η διαδικασία προετοιμασίας του Συνεδρίου, που έχουμε εξαγγείλει ως Συνέδριο τομής και συνέχειας για τη διεύρυνση και το μετασχηματισμό μας σε μαζικό δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, ανακόπηκε απότομα από την πανδημία και αυτό μας στοίχισε.

Προσδοκούσαμε και προσδοκούμε σε μια πλατιά και συμμετοχική διαδικασία, αλλά οι συνθήκες της πανδημίας αυτό δεν μας το επιτρέπουν. Τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται, οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων λένε ότι οι επόμενοι μήνες πιθανώς θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι. Σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας συνεδρίου με φυσική παρουσία. Και ένα συνέδριο χωρίς φυσική παρουσία, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που επιθυμούμε.

Προτείνω λοιπόν να αποφασίσουμε την αναβολή του Συνεδρίου μέχρις ότου οι υγειονομικές συνθήκες να μας το επιτρέψουν.

Και ταυτόχρονα να πάρουμε μέτρα για την ενίσχυση της προσπάθειας ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του κόμματος:

- Να προχωρήσουμε διαδικτυακά στη διενέργεια του Διεθνούς Συνεδρίου για την εμπειρία της αριστερής διακυβέρνησης.

- Να προχωρήσουμε διαδικτυακά στη συζήτηση και έγκριση από την ΚΕΑ του προγράμματος μας.

- Να συνεχίσουμε την εγγραφή νέων μελών και την ανασυγκρότηση των οργανώσεών μας.

Και να προχωρήσουμε σε ευρύ ανασχηματισμό και αναδιάταξη δυνάμεων για να ανανεώσουμε και να αναβαθμίσουμε τη συλλογική μας παρουσία και λειτουργία.

Προτείνω λοιπόν στη νέα αυτή φάση να αναλάβει τη θέση του Γραμματέα της ΚΕ ο σύντροφος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο σύντροφος Πάνος Σκουρλέτης να αναλάβει την ευθύνη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Και βεβαίως στη συνέχεια να προχωρήσουμε και σε άλλες αλλαγές που αφορούν τόσο στους κοινοβουλευτικούς τομείς ευθύνης όσο και στο κόμμα.

Για αυτό προτείνω να συγκληθεί την ερχόμενη Κυριακή η ΚΕ για να συζητήσει και να αποφασίσει σχετικά, καθώς βεβαίως και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.