Γενικό lockdown τριών εβδομάδων ανακοίνωσε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Ειδικά για τα σχολεία ανακοινώθηκε πως νηπιαγωγεία, δημοτικά και ειδικά σχολεία παραμένουν ανοιχτά, ενώ κλειστά θα είναι γυμνάσια και Λύκεια.

Μάλιστα για το θέμα των σχολείων ρωτήθηκαν ο πρωθυπουργός και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην έκτακτη σημερινή ενημέρωση για το lockdown.

«Είχαμε πει ότι τα σχολεία πρέπει να κλείσουν τελευταία και να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Δέχτηκα και την εισήγηση γιατί τα μεγαλύτερα παιδιά πιθανόν να ευνοούν τη μετάδοση του κορονοϊού επειδή έχουν τη δική τους κοινωνική ζωή». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά.

Από την πλευρά του ο Σωτήρης Τσιόδρας, αφού υπογράμμισε πως «είμαστε υπέρ της συνέχισης της εκπαίδευσης», εξήγησε ότι «η επιτροπή εμπειρογνωμόνων διχάστηκε για αυτό το θέμα, εξέτασε όλα τα διεθνή δεδομένα. Θέλουμε να περιορίσουμε τη διασπορά όχι γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν αλλά ως προς τη συμβολή τους στη διασπορά στην κοινότητα».

«Θα επιτρέπει τη λειτουργία των δημοτικών όπου υπάρχει μικρός κίνδυνος ιδιαίτερα για τα παιδιά κάτω των 12», πρόσθεσε και ανέφερε: «Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν τη δυνατότητα καλύτερα να παρακολουθήσουν την τηλεκπαίδευση».

«Μας δίχασε το θέμα», επανέλαβε ο κ. Τσιόδρας, «συζητήσαμε έντονα για αυτό. Νομίζω ότι όταν τελειώσει το απαγορευτικό τα παιδιά θα είναι ο πρώτος πληθυσμός που θα επιστρέψει στην κανονικότητα».