Σαμαράς: Ο Τσίπρας θυμίζει... δεκαπενταμελές
"Ορισμένοι αρνούνται να μεγαλώσουν", είπε ο πρωθυπουργός υπονοώντας ότι ο Τσίπρας δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει
Η επίθεση του πρωθυπουργού στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα του ΣΕΤΕ δίνει μία γεύση από την πολιτική αντιπαράθεση που θα ακολουθήσει στις τρεις εβδομάδες που μένουν μέχρι τις ευρωεκλογές.
«Χρειάζεται σταθερότητα και όχι οργισμένες καταγγελίες δεκαπενταμελούς, ορισμένοι αρνούνται να μεγαλώσουν», ανέφερε υποτιμητικά ο κ. Αντώνης Σαμαράς χωρίς καν να κατονομάσει τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Στο δίλημμα που βάζει ο κ. Αλέξης Τσίπρας «Ελλάδα ή Μέρκελ» και «παράταση της λιτότητας ή φυγή προς τα εμπρός» το κυβερνητικό επιτελείο απαντά με τα δικά του διλήμματα «οικονομική ανάπτυξη με πολιτική σταθερότητα ή καταστροφή» και «Σαμαράς ή Τσίπρας».
H κεντρική γραμμή του κυβερνητικού επιτελείου χτίζεται γύρω από τις επιτυχίες της κυβέρνησης στην οικονομία που όπως θα υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός επιτρέπουν στην χώρα να απεμπλακεί από τα μνημόνια. «Δεν θα υπάρξουν άλλα δημοσιονομικά μέτρα, δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό που να απαιτήσει παράταση της ασφυκτικής επιτήρησης, η χώρα είναι ήδη σε φάση ανάκαμψης θα προβάλλουμε τον σχεδιασμό μας για μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας», λέει στέλεχος περί τον κ. Σαμαρά και προσθέτει: «Στις επόμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα που βάζουν οι πολίτες για το πότε και με ποιo τρόπο τα επιτεύγματα στην μακροοικονομία θα διαχυθούν στην κοινωνία ώστε να μειωθεί η ανεργία και να βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο». Συμπληρωματικά και ξεκινώντας από την αναμενόμενη δήλωση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα το κυβερνητικό επιτελείο θα βάλει το δίλημμα ποιος είναι καταλληλότερος για να κάνει διαπραγμάτευση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους;
Φυσικά θα υπάρξει κλιμάκωση της επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ και θα «αναδείξουν όπως λένε τις αντιφάσεις και την πολυγλωσσία». Σαν παράδειγμα φέρνουν τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της Κουμουνδούρου για το δημοψήφισμα που ενέχει τον κίνδυνο να βάλλει την χώρα σε περιπέτειες και να επαναφέρει τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. Γενικότερα εκτιμούν ότι θα διαφανεί πως το διακύβευμα είναι η επιστροφή στην κατάσταση αστάθειας και ανασφάλειας της χώρας και ευελπιστούν ότι τελικά «ο ρεαλισμός θα επικρατήσει της οργής που διακατέχει ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος».
Το κύριο βάρος της προεκλογικής προσπάθειας για τις εβδομάδες που απομένουν θα σηκώσει ο πρωθυπουργός τόσο για να πετύχει το «διαχειρίσιμο» αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές όσο και για να ενισχύσει υποψηφίους του κόμματος στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Είναι ενδεικτικό ότι την Τετάρτη πήγε στην εκδήλωση του ΣΕΤΕ μαζί με τον κ. ’ρη Σπηλιωτόπουλο μετά από συνάντηση που είχε μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου. Με δεδομένο ότι οι αυτοδιοικητικές διεξάγονται στις 18 Μαίου τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου θα διαμορφώσουν σε σημαντικό βαθμό τον πολιτικό κλίμα την τελευταία κρίσιμη εβδομάδα και υπ αυτή την έννοια θα επηρρεάσουν και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη αποφασιστεί ο πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει μεγάλες κεντιρικές εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να κάνει στοχευμένες περιοδείες στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα για να ενισχύσει τους υποψηφίους του κόμματος. Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο.
Το κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει καταλήξει αν ο κίνδυνος κατάρρευσης των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης που διαφαίνεται στις ευρωεκλογές θα συσπειρώσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους ή θα ενισχύσει την τάση προς ψήφο διαμαρτυρίας και τιμωρίας. Θεωρούν πάντως ότι ο φόβος έχει εξαντλήσει την δυναμική του και παράγει πια αντίθετα αποτελέσματα που σημαίνει ότι πρέπει να αντικατασταθεί από την ελπίδα.
Πάντως οι ενδείξεις τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς αναπτύσσονται φυγόκεντρες τάσεις. Το πρόβλημα με τις αντάρτικες υποψηφιότητες σε αρκετές περιοχές της χώρας με κορυφαία παραδείγματα την Αθήνα και την Κεντρική Μακεδονία για τη ΝΔ επιτείνεται από το ότι μία σειρά βουλευτές με πρώτους την κα Μπακογιάννη και ενίους που αναφέρονται στην οικογένεια δεν στηρίζουν τις επίσημες επιλογές του κόμματος. Στο ΠΑΣΟΚ είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να δημιουργεί τάση αποσυσπείρωσης του ούτως ή άλλως αποδυναμωμένου ΠΑΣΟΚ. Δημιουργείται η εντύπωση ότι πολιτικοί παράγοντες έχουν προεξοφλήσει το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και κινούνται αυτόνομα σε διαφορετική κατεύθυνση από τις ηγεσίες των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης.