Την ύπαρξη μίας νέας ομάδας στρατηγικής της κυβέρνησης αποκάλυψε με άρθρο του στα «Νέα» ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, που συνυπογράφει με τον γενικό γραμματέα Επικοινωνίας, Γιάννη Μαστρογεωργίου και τον ερευνητή, Χαράλαμπο Τσέκερη.

Τίτλος του άρθρου ήταν: «Το μέλλον ως τρόπος σκέψης» και σε αυτό περιγράφεται η νέα λειτουργίας της νέας αυτής ομάδας που συστάθηκε πρόσφατα στο Μέγαρο Μαξίμου και ονομάζεται τεχνοκρατική ομάδα Στρατηγικής Προοπτικής Διερεύνησης –Foresight, που έχει τεθεί, μάλιστα, υπό τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με το άρθρο στόχος είναι οι προβλέψεις, αλλά και «η αλλαγή νοοτροπίας συλλογισμού και διαμόρφωσης του μέλλοντος».

«Πρόκειται για μία κουλτούρα συνδυασμένων ολιστικών πολιτικών, μελλοντο-εστιασμένη και ευαίσθητη στον «σχεδιασμό σεναρίων» μέσα από την «ανίχνευση του ορίζοντα» (συλλογή συμβάντων και τάσεων) και την ανάγνωση των «ασθενών σημάτων», δηλαδή των πρώτων, δειλών ενδείξεων που ενέχουν δυναμική για τη λιγότερο ή περισσότερο μακροπρόθεσμη και δομική μεταβολή των πραγμάτων», εξηγούν οι κ.κ Δημητριάδης, Μαστρογεωργίου και Τσέκερης στην παρέμβασή τους στα «Νέα». Επικεφαλής της εν λόγω ομάδας είναι ο κ. Μαστρογεωργίου.