Θα θυμάστε την περίφημη «τρόικα» της «Πρωτοβουλίας». Επρόκειτο για δύο πρόσωπα που μαζί με τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης θεωρούνταν η ψυχή της δημοτικής παράταξης της συμπρωτεύουσας και τα πρώτα χρόνια της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη έλυναν κι έδεναν στο δημαρχιακό μέγαρο.

Ποιοι την αποτελούσαν; Τρία γνωστά στελέχη, που προέρχονταν από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις. Κατ’ αρχάς, ο άστεγος πολιτικά Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έχει ψηφίσει από ΚΚΕ (όταν κατέβηκε υποψήφιος) και ΠΑΣΟΚ την περίοδο του Σημίτη μέχρι ΔΗΜ.ΑΡ του Φώτη Κουβέλη, «Ταύρους» του Στέφανου Μάνου και ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου.

Κατά δεύτερον, ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος («Πιο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει», λεγόταν γι’ αυτόν) και, τρίτον, ο Ανδρέας Κουράκης (ΣΥΝ και στη συνέχεια ΔΗΜ.ΑΡ.).

Ο πρώτος έγινε δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο δεύτερος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο τρίτος, ισχυρός αντιδήμαρχος. Οσο για το παρατσούκλι («τρόικα»), αυτό οφείλεται στην ευστροφία του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, που, όταν η τριάδα πήγε στο γραφείο του για να παραλάβει τη διοίκηση και να έχει μαζί του μια πρώτη ανεπίσημη κουβέντα, τους καλωσόρισε με τη φράση: «Βρε, καλώς την τρόικα»! Και αν όλα αυτά συνέβαιναν στα τέλη του 2010, είναι πολύ πιθανό να τα δούμε ξανά 11 χρόνια μετά.Με άλλα πρόσωπα, αλλά αρκετές ομοιότητες.

Ο αρχηγός είναι πλέον ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ η «τρόικα» αποτελείται πια από δύο αντιδημάρχους και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλαδή, τον Μάκη Κυριζίδη (τεχνικών έργων), τον Μιχάλη Κούπκα (οικονομικών) και τον φρεσκοεκλεγμένο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Πέτρο Λεκάκη. Ενδιαφέρον έχουν και εδώ οι πολιτικές προτιμήσεις, που δεν είναι οι ίδιες. Ο Ζέρβας είναι ΠΑΣΟΚογενής, αλλά στηρίζει πλέον τη Ν.Δ., ο Κούπκας και ο Κυριζίδης είναι «γαλάζιοι» και ο Λεκάκης, πράσινος. Αυτή η τριάδα λέγεται ότι αποτελεί τη νέα ισχυρή ομάδα του Ζέρβα.