Επειδή η κρίση στα ελληνοτουρκικά έχει αποκτήσει άλλη διάσταση στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό με την δημόσια κόντρα Καραμανλή-Σημίτη μπήκαμε στην διαδικασία να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να μνημονεύσουμε ωραίες παρασκηνιακές καταστάσεις στις οποίες πρωταγωνίστησαν ορισμένα από τα πρόσωπα των ημερών.

Για παράδειγμα είναι γνωστό από χρόνια ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει παραδοσιακά άριστες σχέσεις με τον Κώστα Καραμανλή. Κι όχι τυπικές, αλλά απολύτως ουσιαστικές.

Οι καλά γνωρίζοντες την «γαλάζια» ανθρωπογεωγραφία θα θυμούνται όχι μόνο ότι η πρώτη επαφή του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με την άσκηση της εξουσίας έλαβε χώρα επί διακυβέρνησης Καραμανλή (στο υπουργείο Δικαιοσύνης), αλλά και το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός, στην προεκλογική περίοδο του 2009, μπήκε στην διαδικασία να πάρει ελικόπτερο (αφού ο προεκλογικός χρόνος είναι αδυσώπητος) για να παρευρεθεί στην κεντρική συγκέντρωση του Νίκου Δένδια στην Κέρκυρα.

Κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ σε αντίστοιχη περίσταση γι άλλο πολιτικό στέλεχος της ΝΔ ή έστω σε ελάχιστες κυριολεκτικά περιπτώσεις. Υπενθυμίζεται, ότι το νησί των Φαιάκων είναι η ιδιαίτερη πατρίδα, αλλά και η πρώτη εκλογική περιφέρεια του υπουργού.

Αργότερα, όταν με την σύμφωνη γνώμη του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μετακινήθηκε στην Β' Αθήνας, ορισμένοι από τους μεγαλοσχήμονες της εποχής Καραμανλή όπως ο άλλοτε γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης και ο σημερινός δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου (πρώην ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ επί Κώστα Καραμανλή) συνασπίστηκαν γύρω του, βάζοντας ένα σημαντικό λιθαράκι για την κατάκτηση της πρωτιάς στην παρθενική του εμφάνιση στην μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας.