Σε μείζον πρόβλημα για την αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται ότι εξελίσσεται το φαινόμενο των fake news, το οποίο απασχολεί παγκοσμίως την κοινή γνώμη και τους πολιτικούς αλλά στην περίπτωση της Κουμουνδούρου φαίνεται να παίρνει ανυπολόγιστες διαστάσεις.

Η μάστιγα των fake news έχει προσβάλει τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα στην περίπτωση των τεστ για τον κορονοϊό. Η αρχή έγινε όταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να υποστηρίζουν ότι με «απευθείας ανάθεση» και στη συνέχεια «με φωτογραφικό διαγωνισμό», τα self tests θα κατέληγαν στην εταιρεία Siemens, φτάνοντας μάλιστα μέχρι την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή.

Τελικά αποδείχθηκε ότι η Siemens δεν κατέθεσε προσφορά και οι εταιρείες που κατέθεσαν προσφορά, ήταν συνολικά 30. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, δε, παραδέχθηκε δημοσίως ότι έγινε λάθος, αποδίδοντας όμως την αστοχία σε… κάποια στελέχη του κόμματος.

Ο ίδιος λίγες μέρες αργότερα υιοθέτησε στο προφίλ του ότι «αφού η κυρία Μενδώνη έριξε τσιμέντο στην Ακρόπολη, τώρα θέλει να βάλει και μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς». Το υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε τα fake news εκδίδοντας ανακοίνωση διάψευσης του συγκεκριμένου ισχυρισμού του κ. Τσίπρα και δίνοντας στη δημοσιότητα τα δείγματα των συγκεκριμένων επιγραφών.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, αποφάσισε να υιοθετήσει μέσω ανάρτησής του στο twitter, fake news για τα self tests και την πλατφόρμα των φαρμακοποιών.
Από το πρωί της Πέμπτης λογαριασμοί troll του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευαν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη νέα πλατφόρμα για τους φαρμακοποιούς, οι οποίες έδειχναν ορθογραφικά λάθη και προτάσεις που δεν έβγαζαν νόημα.

Αυτό οφείλεται στο ότι κάποιοι είχαν ενεργοποιημένο το google translate χρησιμοποιώντας την λανθασμένη αυτόματη μετάφραση και όχι την ίδια την πλατφόρμα που χρησιμοποιούν οι φαρμακοποιοί. Ο κ. Ηλιόπουλος έκανε την αναπαραγωγή και μόλις κατάλαβε το λάθος έσπευσε να κατεβάσει το tweet. Δεν είναι λίγοι εκείνοι πάντως που πίσω από αυτά τα περιστατικά εντοπίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα στο εσωτερικό του κόμματος που «αγγίζει» τα πρόσωπα που αποτελούν τη «βιτρίνα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά δεν είναι άλλα από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, τον γραμματέα Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον εκπρόσωπο Τύπου, Νάσο Ηλιόπουλο, οι οποίοι πιστώνονται τις γκάφες αλλά και την φθορά που προκαλείται από αυτές. Εκείνο που σημειώνουν όσοι ασκούν κριτική είναι ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη εμπειρία για τη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων, ενώ διατυπώνονται ενστάσεις και τον τομέα που αναλαμβάνει την απαραίτητη τεκμηρίωση πριν γίνουν οι σχετικές διαρροές.

Ο τομέας τεκμηρίωσης τα παλαιότερα χρόνια, στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήταν από τους πλέον νευραλγικούς την περίοδο που το αντίστοιχο κόμμα ήταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης έτσι ώστε να αποδομείται η εκάστοτε κυβέρνηση. Στην Κουμουνδούρου φαίνεται ότι έχουν υποτιμήσει την ανάγκη τεκμηρίωσης με αποτέλεσμα να πέφτουν θύματα fake news.