Χρεοκοπία, έξοδο της χώρας από το ευρώ, εφιάλτης, Αργεντινή. Ο Αντώνης Σαμαράς ανεβάζει και άλλο τους τόνους στην επίθεσή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές. 

Με το μυαλό και στα εκλογικά ποσοστά του Ευάγγελου Βενιζέλου που εν πολλοίς μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία ίσως ακόμη και τη σταθερότητα της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επαναφέρει στο προεκλογικό «τραπέζι» διλήμματα που ξεκίνησαν να καλλιεργούνται από τις τελευταίες εθνικές εκλογές συνδέοντας πλέον ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ με σενάρια αποσταθεροποίησης της χώρας, κινδύνους για έξοδο από το κοινό νόμισμα ακόμη και με το περιβόητο σχέδιο «Ζ» των Financial Times που περιέγραψε τα βήματα που είχαν αρχίσει να γίνονται στους κόλπους των εταίρων για το πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να «ζει» χωρίς την παρουσία της Ελλάδας. 

Ο Αντώνης Σαμαράς αν και στη διακαναλική του ομιλία απέφυγε να μιλήσει ευθέως για τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε να απευθυνθεί σε ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων της ΝΔ που δεν πήγαν να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών - αφήνοντας τους βασικούς υποψηφίους σε Αθήνα και Περιφέρεια Αττικής εκτός δεύτερου γύρου - αλλά και στους αναποφάσιστους με επιχειρήματα για τις χώρες που μπήκαν στο μνημόνιο (Ιρλανδία, Πορτογαλία) και οι οποίες σήμερα έχουν βγει από το πρόγραμμα σε σύγκριση με την Αργεντινή - ο κ. Τσίπρας την είχε επικαλεστεί ως μοντέλο ανάπτυξης μέσα στη βουλή - που «φλέγεται πολιτικά και οικονομικά μέχρι σήμερα» όπως είπε. 

Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του εκτιμούν πως ένα αρνητικό αποτέλεσμα την Κυριακή θα στείλει περίεργα μηνύματα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στις αγορές και θα δώσει ισχυρή «τροφή» για σχόλια στον ξένο τύπο σχετικά με τη σταθερότητα της κυβέρνησης του. 

Κάτι που όπως πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί όχι μόνο να δυσκολέψει το σχεδιασμό που έχει γίνει για τη συζήτηση σχετικά με το χρέος αλλά και να φρενάρει μια σειρά επενδυτικών κινήσεων που έχουν σχεδιαστεί για το αμέσως επόμενο διάστημα. 

«Ποια μνημόνια θα σκίσουν; Εκείνα που ξεπερνάμε;» διερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος και πάλι τη σταθερότητα όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς όπως είπε «πως θα αντιδρούσαν τα 27 κοινοβούλια και οι διεθνείς αγορές; Που θα έβρισκαν τα χρήματα, θα δανείζονταν; Από ποιους και με ποιους όρους;». 

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του απευθύνθηκε προς τους ίδιους τους ψηφοφόρους με το δίλημμα «μπροστά με μεταρρυθμίσεις ή πίσω με στασιμότητα;». Εντύπωση προκάλεσε η ένταση που έδωσε στο δίλημμά του λέγοντας πως σε αυτό που καλείται να απαντήσει ο πολίτης την Κυριακή είναι το εάν η χώρα θα προχωρήσει «ή θα ξανακυλήσει σε ένα εφιάλτη...».