’νετη επικράτηση για τους Χριστιανοδημοκράτες και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που ελπίζει ότι θα είναι ο αντικαταστάτης του Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν - Δεύτεροι οι σοσιαλιστές με τον Σουλτς να ελπίζει χάρη στη συνθήκη της Λισαβόνας

Για μια ακόμη πενταετία θα βρίσκεται στο τιμόνι της Ευρώπης το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μετά την επικράτησή του στις εκλογές. Οι Χριστιανοδημοκράτες θα εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο από 212 βουλευτές από τα 766 συνολικά μέλη (754 ως το 2014 + 12 Κροάτες). Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη νίκη πιστεύει ότι εκείνος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, αντικαθιστώντας τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Τη συνθήκη της Λισαβόνας, πάντως, θέλουν να εκμεταλλευτούν οι σοσιαλιστές (S&D) και ο υποψήφιος τους Μάρτιν Σουλτς, καθώς η πρωτιά του ΕΛΚ δεν αποτελεί δέσμευση για την επιλογή του νέου προέδρου. Όπως λέει ο ίδιος ο Σουλτς «το Λαϊκό Κόμμα χάνει 60 έδρες στο κοινοβούλιο και χωρίς συμφωνία με σοσιαλδημοκρατική ομάδα, είναι αδύνατη η πλειοψηφία». Σύμφωνα με τα ως τώρα αποτελέσματα η ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει 186 μέλη.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Γκι Φερχόφσταντ με τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη. Η ALDE θα εκπροσωπείται από 70 μέλη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ακολουθούν οι Πράσινοι / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία με τη Σκα Κέλερ και 55 ευρωβουλευτές, ενώ 44 μέλη θα έχουν οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές.

Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/ Βόρεια Πράσινη Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα θα εκπροσωπείται από 43 μέλη, βρισκόμενο στην 6η θέση. 

Υπάρχουν ακόμη  38 μη εγγεγραμμένοι – Βουλευτές που δεν συγγενεύουν με καμία πολιτική ομάδα, ενώ 67 είναι οι νεοεκλεγέντες που δεν ανήκουν σε πολιτική ομάδα του απερχόμενου Κοινοβουλίου.

Τέλος η Ευρώπη ελευθερίας και δημοκρατίας θα εκπροσωπείται από 36 μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν μπορεί τελικά να μην είναι κανείς από τους υποψηφίους, καθώς υπάρχουν τα «παραθυράκια» για να επιλεγεί πρόσωπο εκτός διαδικασίας