O κύβος ερρίφθη και κάπως έτσι θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων στελεχών. Η ατζέντα έχει στο επίκεντρό της τα προγραμματικά ζητήματα στην πορεία και προς το συνέδριο του κόμματος, το οποίο δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά, αλλά όλοι εικάζουν ότι θα γίνει στις αρχές του νέου έτους.

Συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπεί από κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε κόμμα που θα έχει στον πυρήνα της ιδεολογίας του την αριστερή σοσιαλδημοκρατία.

Ουσιαστικά, αυτό θα επιδιώξει να επικυρώσει ο κ. Τσίπρας, με το ζητούμενο να είναι το εύρος των αντιδράσεων της ισχυρής εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που θέλει να κρατήσει ψηλά τα ιδεολογικά λάβαρα της Αριστεράς. Κατά τα άλλα, η Συνδιάσκεψη δεν θα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα, αφού δεν θα εκλεγούν όργανα, ούτε θα ληφθούν άλλες αποφάσεις. Αλλωστε, οι ουσιαστικές αποφάσεις λαμβάνονται εδώ και καιρό σε επίπεδο πολιτικού κέντρου, δηλαδή του «πρωινού καφέ».