«Δεν εγκαταλείπει τη μάχη, ούτε μένει όμως "γαντζωμένος" στην καρέκλα του. Ο Γιάννης Στουρνάρας σηκώνει από το 2012 το βάρος της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους δανειστές της χωρίς να περιμένει "μπράβο" και "ευχαριστώ", αλλά την υπόληψη και την υστεροφημία του τις θεωρεί  αδιαπραγμάτευτες, δεν τις χαρίζει σε κανέναν και για κανένα λόγο» έλεγαν συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών οι οποίοι τον γνωρίζουν καλά, σχολιάζοντας το «θρίλερ» γύρω από την έκρηξη αγανάκτησης ή και το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το οικονομικό επιτελείο.

Ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας συνεχίζει κανονικά και παραμένει στη θέση του. Παραμένει όμως και σφόδρα ενοχλημένος για τη στάση κομματικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που  του αποδίδουν ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής. Παρά ταύτα, από την επομένη των εκλογών βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την Τρόικα, κανονίζοντας τα επόμενα «ραντεβού» στην Αθήνα με τους επικεφαλής (στα μέσα Ιουλίου με πιθανότερη ημερομηνία έλευσης στις 13 ή 14 του μηνός) ενώ το απόγευμα απόψε θα δώσει το «παρών», μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Εκεί θα δώσει ενδεχομένως, δημοσίως ή «κεκλεισμένων των θυρών» (στο καθιερωμένο δείπνο με την ηγεσία του ΣΕΒ) τις δικές του απαντήσεις για τις επικρίσεις που δέχεται και τις προθέσεις του, όπως από εχθές ήδη φάνηκε πως θέλει, αρνούμενος να συνεχίσει να προβάλλεται από κάποιους σαν άλλη «Ιφιγένεια», για την πτώση στα εκλογικά ποσοστά της ΝΔ.

«Κλείνει στόματα»

Στενοί συνεργάτες του κυρίου Στουρνάρα επιβεβαίωναν πάντως την έντονη  δυσφορία του υπουργού για τα «φίλια πυρά» από -παλαιούς και όψιμους- επικριτές του.

Για δύο τουλάχιστον ώρες, το απόγευμα της Τρίτης, οι φήμες και τα σενάρια για τις πραγματικές προθέσεις του Γιάννη Στουρνάρα και το αν επιθυμεί ή όχι να παραμένει υπό τις συνθήκες αυτές στη θέση του, έδιναν και έπαιρναν. Έφτασαν μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποτελέσουν και αντικείμενο συζητήσεων και ζυμώσεων μέχρι και στις Βρυξέλλες και στην άτυπη Σύνοδο των ηγετών των Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου βρισκόταν την ώρα εκείνη ο πρωθυπουργός.

Μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις, από στενούς συνεργάτες του υπουργού, φάνηκε πως το θέμα κατ’αρχήν έκλεισε, από πλευράς του υπουργού Οικονομικών. Υπογράμμιζαν μάλιστα ότι ο κύριος Στουρνάρας είναι ανοικτός σε κάθε κριτική «αλλά κριτική είναι να συμβάλλεις στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα και να προτείνεις, αν υπάρχουν, μέτρα καλύτερα από αυτά που κάθε φορά επιλέγονται, όχι απλώς να διαφωνείς σε όλα και να μην προτείνεις τίποτε».

Η «φωτιά» όμως στο πολιτικό σκηνικό πως ήδη άναψε και δύσκολα φαίνεται να μπορεί να σβήσει, αν η εκστρατεία στοχοποίησης του υπουργού Οικονομικών από «πρόθυμους» κομματικούς παράγοντες συνεχιστεί.

Το έργο και οι φιλοδοξίες

Μια άλλη προσέγγιση δίνουν στενοί συνεργάτες και συνομιλητές του υπουργού και στα σενάρια για μια ενδεχόμενη «ηρωϊκή έξοδο» που επιθυμεί ή σχεδιάζει ο ίδιος, από το υπουργείο Οικονομικών. Θεωρούν «υγιή φιλοδοξία» να μη θέλει μια αποχώρησή του, όποτε αυτή συμβεί, να εκληφθεί σαν «επιτυχία» κομματικών στελεχών που «επένδυσαν» στην αρνητική κριτική για το πρόσωπό του, προκειμένου να «κερδίσουν πόντους» και ισχύ, στο κόμμα ή τις περιφέρειες όπου εκλέγονται.

«Είναι λογικό να θέλει να υπερασπιστεί το έργο του, γιατί να το χαρίσει σε όσους θα "πατήσουν" σε αυτό για να κτίσουν πολιτικές καριέρες, ποδοπατώντας την υστεροφημία του;» έλεγαν χαρακτηριστικά.

«Τις αλλαγές στην κυβέρνηση τις αποφασίζει ο πρωθυπουργός, στο χρόνο που αυτός κρίνει. Έχει το προνόμιο. Ούτε και ο Γιάννης Στουρνάρας όμως θέλει να μείνει για πάντα υπουργός Οικονομικών. Τρία κόμματα τού ζήτησαν να αναλάβει υπουργός Οικονομικών και εκείνος δέχτηκε να φέρει σε πέρας το έργο, στην πιο κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία. Με τη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά, σε δύο χρόνια έγινε η "ολική επαναφορά", φάνηκε ξανά η Ανάπτυξη και η χώρα συζητά πλεόν για νέα ελάφρυνση του χρέους. Ξέρει και ο ίδιος πως ό,τι άλλο ακόμη και αν επιτύχει, όσο μεγάλη και σημαντική αν είναι κάθε νέα  επιτυχία, θα ακούει άλλους να λένε πως "ήταν λίγο, μπορούσαμε καλύτερα". Δε δέχεται όμως μικροκομματικά παιχνίδια και εκ των έσω υπονόμευση για έναν άνθρωπο που έσωσε και σώζει τη χώρα» λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, που είναι σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα την περιπετειώδη  διαδρομή των τελευταίων δύο ετών και τις διαθέσεις του κυρίου Στουρνάρα για το μέλλον.

«Κλειδί» οι αλλαγές στην ΤτΕ

Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν πως «έπειτα από δύο κοπιαστικά και αγωνιώδη χρόνια, ο πρωθυπουργός μπορεί, πολύ φυσιολογικά, να θέλει να επιφέρει αλλαγές  και να "φρεσκάρει" την ομάδα που διαχειρίζεται την οικονομική πολιτική και διαπραγματεύεται το Μνημόνιο. Προφανώς και το μήνυμα των εκλογών συνδέεται με αλλαγές σε πρόσωπα και στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής. Και σε μια-δυο εβδομάδες, η απόφαση για τον νέο διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος μετέχει ενεργά στην διαπραγμάτευση για το χρέος με την Τρόικα και η θητεία του οποίου λήγει τον Ιούνιο,  μπορεί να φέρει πιο κοντά τις εξελίξεις» τονίζουν με νόημα. Ειδικά όσο βρίσκεται μπροστά ακόμα η νέα και πολύ κρίσιμη διαπραγμάτευση για νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και μείωσης των βαρών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.