Όχι στην παραίτηση Κουβέλη είπαν τα όργανα του κόμματος
Ζητούν να παραμείνει στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ
Στη συνεδρίαση «υπογραμμίσθηκε ότι αυτή δεν βρίσκει σύμφωνη την Εκτελεστική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση - Κλείνει το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία της Δημοκρατικής Αριστεράς
Τη διαφωνία τους με την υποβολή της παραίτησης του Φώτη Κουβέλη εξέφρασαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς. Επίσης έγινε μια ευρύτερη συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το επόμενο Σάββατο.
Η ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά έχει ως εξής: «Συνεδρίασαν σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς και η Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, προκειμένου να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν τα αίτια της εκλογικής ήττας και διατυπώθηκαν θέσεις για το μέλλον του κόμματος, οι οποίες θα συζητηθούν αναλυτικά στην Κεντρική Επιτροπή που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο. Σχετικά με την υποβολή παραίτησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη, υπογραμμίσθηκε ότι αυτή δεν βρίσκει σύμφωνη την Εκτελεστική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ».
Κατά την κοινή συνεδρίαση των δύο κομματικών Οργάνων συζητήθηκαν οι αιτίες της εκλογικής ήττας καθώς και οι συγκεκριμένες θέσεις για το μέλλον.
Σε σχέση με το θέμα των ευθυνών πέραν του κ. Κουβέλη, στην Κεντρική Επιτροπή θα γίνει μια συνολική συζήτηση και πολλά από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας αναζήτησαν συγκεκριμένες ευθύνες.
Ο κ. Κουβέλης κατά τη δευτερολογία του αναφέρθηκε στο πολιτικό κλίμα των ευρωεκλογών και την πολιτική αντιπαράθεση που δεν επέτρεψε να αναδειχθεί ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας των εκλογών, ενώ είπε πως το επόμενο διάστημα θα συζητηθούν τα πολιτικά ζητήματα και οι ασάφειες του πολιτικού λόγου της ΔΗΜΑΡ κατά την προεκλογική περίοδο.
Στις τοποθετήσεις των στελεχών αναδείχθηκαν δύο βασικές κατευθύνσεις. Η πρώτη εκφράστηκε από την ομάδα της πλειοψηφίας την οποία εκφράζουν οι Δημήτρης Χατζησωκράτης, Νίκος Τσούκαλης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Ασημίνα Ξυροτύρη κά. Η ομάδα αυτή υπογράμμισε πως πρέπει άμεσα να ανοίξει η συζήτηση προς όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, με στόχο την προγραμματική σύγκλιση και ένα πλαίσιο που θα δίνει κυβερνητική λύση. Σύμφωνα με την πλειοψηφική ομάδα η στρατηγική στόχευση για κυβερνητική συνεργασία θα πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με τη σειρά του θα πρέπει, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, να εγκαταλείψει τις «υστερίες» και να μετακινηθεί περισσότερο προς σοσιαλδημοκρατικές οδούς στις προτάσεις του.
Από την άλλη πλευρά στην παρέμβασή του ο Σπύρος Λυκούδης διαφώνησε με την άποψη αυτή, δηλαδή πως πρέπει να είναι διακηρυγμένη η κατεύθυνση της κεντροαριστεράς προς τος ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λυκούδης προτάσσει τη συζήτηση με τις λοιπές κεντροαριστερές δυνάμεις χωρίς να προκαταβάλλεται με ποιον θα συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο ο κεντροαριστερός πόλος που θα συγκροτηθεί. Επίσης, ζήτησε αλλαγή πολιτικών και όχι καρατομήσεις. Σημείωσε πως η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς πρέπει να προχωρήσει άμεσα και ότι μόνο με μια ισχυρή κεντροαριστερά μπορεί να γίνει στο μέλλον σταθερή κυβερνητική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λυκούδης ζήτησε επίσης η ΔΗΜΑΡ με δικές τις πρωτοβουλίες να ανοίξει συζήτηση με το Ποτάμι και την Ελιά, καθώς και να συμμετέχει στις συζητήσεις που διεξάγονται ήδη στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.