Μπορεί το μυαλό όλων στο Μέγαρο Μαξίμου και στην κυβέρνηση να είναι απόλυτα προσηλωμένο στη μάχη των πυρκαγιών, όμως η ΔΕΘ και η άνοδος του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη έχουν αρχίσει να συζητιούνται και να σχεδιάζονται.

Πρόκειται για την τρίτη άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Εκθεση ως πρωθυπουργού και το ενδιαφέρον είναι πως κάθε φορά η επίσκεψή του είχε διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά.

Το 2019, στην παρθενική του επίσκεψη ως πρωθυπουργός, παρουσίασε τη «συμφωνία δημιουργίας, δράσης και αποτελέσματος», ξεδιπλώνοντας το σύνολο του κυβερνητικού σχεδιασμού και έχοντας δυνατό αέρα στα πανιά του, καθώς είχε εκλεγεί με καθαρή νίκη μόλις δύο μήνες πριν. Αυτό αποτυπώθηκε και στο τολμηρό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη, που περιλάμβανε 14 δράσεις και πρωτοβουλίες. Στην περσινή ΔΕΘ, ο αέρας στα πανιά του πρωθυπουργού παρέμεινε ισχυρός.

Μπορεί Εκθεση να μην έγινε και η πανδημία να απειλούσε ξανά τον πλανήτη, όμως η κυβέρνηση είχε να επιδείξει μια πολύ καλή απόδοση στο πρώτο «ημίχρονο» της μάχης κατά του κορονοϊού.

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε μπροστά σε 50 εκπροσώπους της χώρας, αλλά και της Θεσσαλονίκης, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι «είμαστε διαφορετικά από πέρσι, αλλά είμαστε πιο δυνατοί», χωρίς πάντως να κάνει αναφορές στη Θεσσαλονίκη. Φέτος, οι πυρκαγιές είναι σίγουρο ότι θα πιέσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα κληθεί στην 85η ΔΕΘ να δώσει νέο στίγμα, με την πανδημία να είναι ακόμα εδώ και τις πυρκαγιές να προκαλούν τις πρώτες αμφισβητήσεις για την ικανότητα του κράτους να αντιμετωπίσει μια μεγάλη δοκιμασία.

Αντίθετα, η ατζέντα των έργων της Θεσσαλονίκης προχωρά και αυτό είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει ένα από τα όπλα της παρουσίας του πρωθυπουργού στην πόλη. Η απόφαση του ΣτΕ για την απομάκρυνση και επανατοποθέτηση των αρχαίων στη στάση Βενιζέλου ξεμπλοκάρει το μετρό, ενώ σχεδόν σε όλα τα σημαντικά έργα της πόλης καταγράφεται πρόοδος: από την ανάπλαση της ΔΕΘ και το πάρκο καινοτομίας ThessINTEC μέχρι το flyover και τους οδικούς άξονες της περιοχής.