Στο θέμα των επεισοδίων στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης στην Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με τίτλο «Τα κοινά της Παιδείας» κάνοντας σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για τη στάση που κρατάνε απέναντι στις επιθέσεις των ακροδεξιών.

 «Δεν έχει νόημα να καταδικάζεις την βία από όπου κι αν προέρχεται όταν ξέρεις από που προέρχεται, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δείτε τι έγινε στην Θεσσαλονίκη, στην Σταυρούπολη χθες και σήμερα, όπου ένα δημόσιο σχολείο έχει καταληφθεί από ομάδες νεοναζί και το υπουργείο Παιδείας νίπτει τας χείρας του και κρατά ίσες αποστάσεις, λέει απλώς ότι καταδικάζει την βία… Για να μην χάσει το ακροατήριο της ακροδεξιάς αφήνει μία πηγή έντασης και σύγκρουσης μέσα στο σχολείο».

Όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες για δεύτερη μέρα κουκουλοφόροι «μαθητές» επιτέθηκαν με  ξύλα, πέτρες, λοστούς, μολότοφ, σιδερογροθιές και μαχαίρια, εναντίον φοιτητών κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής κινητοποίησης των φοιτητικών συλλόγων και μελών φοιτητικών παρατάξεων του ΑΠΘ.

Λένε ακόμα ότι η Χρυσή Αυγή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συγχαίρει τους κουκουλοφόρους για τη δράση τους.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος αναφερόμενος στο θέμα επ[επεσήμανε ότι «εδώ και δύο μέρες, με την κάλυψη της Χρυσής Αυγής, νεοναζί έχουν μετατρέψει Λύκειο στη Σταυρούπολη σε πεδίο μάχης. Ανενόχλητοι κατάφεραν να εκτοξεύουν ακόμα και μολότοφ εναντίον της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, υπό τα αδιάφορα βλέμματα διμοιρίας των ΜΑΤ. Η ηγεσία των νεοναζί μπορεί να είναι φυλακή, το δηλητήριο όμως του ρατσισμού και του φασισμού είναι ακόμα εδώ».

Τα στελέχη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη επισημαίνουν ότι «η ηγεσία των νεοναζί μπορεί να είναι στη φυλακή, το δηλητήριο όμως του ρατσισμού και του φασισμού είναι ακόμα έξω και διαχέεται στην κοινωνία.» Χαρακτηρίζουν ακόμα τουλάχιστον αδιάφορη και ακατανόητη την στάση που κρατάει η αστυνομία και η εισαγγελία.

«Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο χώρο παρακολουθούσαν αμέτοχες τη δράση των φασιστοειδών κουκουλοφόρων, δεν έγινε καμία σύλληψη και προσαγωγή και δεν έχει παρέμβει η εισαγγελική αρχή».

Ο αρμόδιος τομεάρχης  παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης λέγοντας ότι «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή έκρηξη νεοναζιστικής βίας. Η αναβάθμιση της ακροδεξιάς της πτέρυγας και η ανοχή ακόμα και της δημοσιοποίησης ονομάτων νηπίων με μεταναστευτική καταγωγή από βουλευτή της δίνει χώρο στους νεοναζί και ανοίγει το δρόμο για ποιο επιθετικές ενέργειες από τη μεριά τους. Τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη απλά παρακολουθούν τους νεοναζί να μετατρέπουν σχολείο σε ορμητήριο».