Μια δεύτερη ευκαιρία για να επανορθώσει, προκειμένου να μην διαγραφεί από το κόμμα, δίνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στον Παύλο Πολάκη, θέτοντας τον παράλληλά εκτός ψηφοδελτίων. Από την στάση που θα κρατήσει και από τα όσα θα πει στην αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα εξαρτηθεί το μέγεθος της ποινής που θα του επιβληθεί.

Στην χθεσινή συνεδρίαση πάντως η  Όλγα Γεροβασίλη, η Πόπη Τσαπανίδου, η Έφη Αχτσίογλου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Ρένα Δούρου, η Ράνια Σβίγκου, ο Γιώργος Βασιλειάδης μαζί  με  τα μέλη του Πολιτικού Σχεδιασμού, Νίκο Μπίστη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιάννη Ραγκούση, Νίκο Παππά, και τους Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο και Χρήστο Σπίρτζη συζήτησαν όλες τις πτυχές της υπόθεσης Πολάκη ακόμα και το θέμα της διαγραφής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Χρήστος Σπίρτζης  τάχθηκαν υπέρ της αναστολής της κομματικής ιδιότητας του βουλευτή Χανίων, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι η «Ομπρέλα» διαφωνεί με την οριστική διαγραφή του Παύλου Πολάκη . Άλλα στελέχη πάντως τάχθηκαν υπέρ της διαγραφής του βουλευτή αν και η άποψη τους δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος.

Η  απόφαση των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης  να γίνει αποδεκτή η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να μείνει εκτός ψηφοδελτίων  ο Παύλος Πολάκης στις επόμενες εκλογές  λειτούργησε εκτονωτικά γι’ αυτό άλλωστε ήταν και ομόφωνη. Τα στελέχη της Κουμουνδούρου λένε μάλιστα ότι είναι  το σοβαρότερο μέτρο που θα μπορούσαν να πάρουν  για να αντιμετωπίσουν την συμπεριφορά  του βουλευτή Χανίων.

«Δεν νοούνται τελεσίγραφα»

«Στη συλλογική μας λειτουργία δεν νοούνται τελεσίγραφα. Δεν νοείται η αμφισβήτηση της συλλογικής μας θέλησης να συγκρουστούμε με τους παρακρατικούς μηχανισμούς και την πολιτική λεηλασίας της κοινωνίας που εφαρμόζει το καθεστώτος Μητσοτάκη», αναφέρεται μεταξύ άλλων  στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιοι υποστηρίζουν  ότι  η απόφαση να μην μετέχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνει το θέμα της διαγραφής του  αφού όπως επισημαίνουν  το γεγονός ότι δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή είναι το μεγαλύτερο πλήγμα που μπορεί να δεχθεί, ενώ άλλοι λένε ότι δεν έχει κριθεί τίποτα και εάν ο Παύλος Πολάκης δεν επανορθώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μέσα στην πολιτική Γραμματεία τότε όλα  τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Σε δύσκολη θέση

Το θέμα Πολάκη  έχει φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως λένε αντί να ασχολούνται με το θέμα των πλειστηριασμών ή την υπόθεση της κ. Νικολάου απασχολούνται τις τελευταίες δέκα ημέρες με τα όσα έχει πει  και  έχει κάνει ο βουλευτής Χανίων. 

Όλοι ωστόσο συμφωνούν σε ένα πράγμα. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ωφέλιμο προεκλογικό χρόνο καθώς η απόφαση της επιτροπής δεοντολογίας δεν θα βγει την ίδια ημέρα αλλά ίσως χρειαστεί και δεύτερη συνεδρίαση. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζεται η εσωστρέφεια ενώ κανείς στην πραγματικότητα δεν ξέρει πως θα αντιδράσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα ο Παύλος Πολάκης, δεδομένου ότι η μη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει μια νέα έκρηξη από μέρους του.

Αντιδράσεις

Το ροκάνισμα του χρόνου από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προφανώς να κάνει με το γεγονός ότι στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης δημιουργήθηκε ένα κύμα συμπαράστασης στον βουλευτή Χανίων, ενώ έφερε πολλές και οργισμένες αντιδράσεις από την πλευρά των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε χθες να δώσει εξηγήσεις για το όλο θέμα λέγοντάς: «Ο Παύλος Πολάκης παραπέμπεται γιατί ανάρτησε κάποιες προεκλογικές θέσεις που απέχουν από τις επεξεργασμένες θέσεις του κόμματος για τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει στην κυβέρνηση για να γκρεμίσει ή να εκδικηθεί. Θα έρθει για να χτίσει. Εγώ αποφάσισα χθες την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας και την καθαίρεσή του από τη θέση του Τομεάρχη Διαφάνειας. Έχω ευθύνη να προστατέψω το κόμμα μου αλλά να προχωρήσω προς τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές».