Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό
Όλα τα ονόματα-Ποιοι φεύγουν, ποιοι μένουν και τα νέα πρόσωπα
Η αντίστροφη μέτρηση για τον προαναγγελθέντα ανασχηματισμό έχει αρχίσει, αφού πλέον και κυβερνητικές πηγές τον τοποθετούν «εκτός απροόπτου» για τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.
Το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός θα το περάσει με τους στενούς του συνεργάτες και σε επικοινωνίες με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο -με τον οποίο ενδέχεται να συναντηθούν- προκειμένου να λύσει το σταυρόλεξο της νέας κυβέρνησης.
’νθρωποι περί τον κ. Σαμαρά λένε πάντως ότι «η προεργασία θα γίνει αλλά, αν καθυστερήσει μερικές ημέρες ακόμη, μην εκπλαγείτε».
Το «κλειδί» του ανασχηματισμού πάντως είναι η θέση του νέου υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μετακινείται στη θέση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.
Για το διάδοχό του, πολλά είναι τα ανοικτά ενδεχόμενα, αλλά τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει να αναλάβει το υπουργείο ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και βουλευτής Επικρατείας, κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος θεωρείται ενδεδειγμένη επιλογή, καθώς γνωρίζει τα οικονομικά θέματα και ήταν μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης τα τελευταία δύο χρόνια.
Επιπλέον, είναι από τους λίγους ανθρώπους που μπορεί να παραλάβει τη σκυτάλη από τον κ. Στουρνάρα για να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που είναι το μείζον θέμα της χώρας, κατά τρόπο μάλιστα που να μην έχει τριβές με το νέο διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος, επίσης από τη νέα του θέση, θα διαδραματίσει ρόλο στα οικονομικά πράγματα. Ακόμη, τον γνωρίζει η Τρόικα και ο κ. Σόιμπλε και δεν θα χρειαστούν συστάσεις.
Ο κ. Λαζαρίδης έμεινε εκτός κάδρου το τελευταίο δεκαπενθήμερο, που οργιάζουν οι φήμες. Πάντως, έχουν απορριφθεί να αναλάβουν το κρίσιμο υπουργείο ο κ. Σταύρος Παπασταύρου, όπως και ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκος Δένδιας, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Μάκης Βορίδης.
Παρομοίως απορρίφθηκε και το όνομα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που έπαιξε για μερικές ώρες και είναι πλέον αμφίβολο αν θα παραμείνει στην κυβέρνηση, μετά το σημερινό ραντεβού του κ. Σαμαρά με την αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννη.
Αν η κυρία Μπακογιάννη μπει στην κυβέρνηση ή πάρει τη θέση του Επιτρόπου της χώρας στην ΕΕ, τότε ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει εκτός κυβέρνησης, αφού δύο κρατικοί αξιωματούχοι από την ίδια οικογένεια δεν χωρούν, όταν μάλιστα και ο υιός της κυρίας Μπακογιάννη είναι περιφερειάρχης με τις ευλογίες της ΝΔ. Το αντίθετο θα είναι προσωπική ήττα του κ. Σαμαρά.
Κατά τα λοιπά, ανοικτά είναι όλα τα ενδεχόμενα. Φαίνεται πάντως να μετακινούνται από τα υπουργεία τους ή να μένουν εκτός κυβέρνησης οι κ.κ. Θανάσης Τσαυτάρης από το Γεωργίας, Κωστής Χατζηδάκης από το Ανάπτυξης και ’δωνις Γεωργιάδης από το Υγείας. Είναι τρεις τομείς, στους οποίους διαπιστώθηκε υστέρηση της ΝΔ στις ευρωεκλογές.
Η ηγεσία του κόμματος θέλει να κάνει πολιτικές κινήσεις, που θα τις συμβολίσει και με αλλαγή προσώπων, προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις του κόμματος με τους αγρότες, τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες στο χώρο της Υγείας, με τους οποίους έχει συγκρουστεί από τα τηλεοπτικά παράθυρα ο κ. Γεωργιάδης.
Εκτός κυβέρνησης φαίνεται να μένει και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, που θα πληρώσει την κόντρα του με τον κ. Δένδια, αλλά και τις εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής.
Επίσης, την έξοδο βλέπει και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης, για τον οποίο επιμένουν διάφορες ανυπόστατες επί του παρόντος φήμες. Στη θέση τους μένουν οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στο Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος στο Εθνικής ’μυνας, Όλγα Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού και Γιάννης Μανιάτης στο Ενέργειας ενώ η θέση του αναπληρωτή φαίνεται να καλύπτεται από τον κ. Βασίλη Κικίλια.
Το πόσες θέσεις θα πάρει το ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθεί από τι συζητήσεις που θα έχει ο κ. Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο. Φαίνεται πάντως ότι παραμένει στην κυβέρνηση ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως και η κυρία Φώφη Γεννηματά, ενώ είναι πιθανή η είσοδος του κ. Πάρι Κουκουλόπουλου και του κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Τέλος, δεν είναι σαφές αν ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο κ. Χρήστος Αηδόνης συγκαταλέγονται στο ΠΑΣΟΚ ή στους ανεξάρτητους, προκειμένου να ενισχυθεί η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.