Σε προσπάθεια να κατευναστούν τα πνεύματα στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης και να προληφθούν τυχόν αντιδράσεις με την ανακοίνωση του επικείμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης αποδίδονται οι διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον προκάτοχό του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή και τη συνδιεκδικήτριά του στην κούρσα της διαδοχής Ντόρα Μπακογιάννη.

             

Ο κ. Σαμαράς βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Καραμανλή σε δείπνο που παρέθεσε ο θείος του τελευταίου Αχιλλέας Καραμανλής στο σπίτι του στην Πολιτεία προς τιμήν του ελληνικής καταγωγής ναυάρχου Τζέιμς Σταυρίδη, ο οποίος υπήρξε παλαιότερα επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και τώρα είναι πρύτανης της Διπλωματικής και Νομικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Tufts της Βοστώνης.

           

Η έκπληξη, όμως, έγινε λίγες ώρες αργότερα όταν ο πρωθυπουργός είχε την πρώτη έπειτα από δύο χρόνια κατ' ιδίαν συνάντηση με την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στο πατρικό σπίτι του κ. Σαμαρά στην οδό Μουρούζη στο κέντρο της Αθήνας.

 

Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με την κυρία Μπακογιάννη είχαν επιβαρυνθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς η πρώην υπουργός δεν έκρυβε στους συνομιλητές της τη δυσφορία που της προκαλούσε το γεγονός ότι δεν είχε επί δύο χρόνια την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Σαμαρά. Ως απόρροια αυτής της δυσφορίας είχε θεωρηθεί η προεκλογική δήλωσή της ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι πια μικρό κόμμα».

 

Αποστάσεις, αλλά ψυχρότητα -σαφώς, όμως, μικρότερη- υπήρξε ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον πρώην πρωθυπουργό, η στάση του οποίου προεκλογικά είχε προκαλέσει εντύπωση, καθώς είχε περιοριστεί σε μια «διαρροή» περί παρότρυνσης για στήριξη της παράταξης προς όσους του τηλεφώνησαν για ευχές κατά την ονομαστική του εορτή του.

 

Το ίδιο διάστημα, αλλά και μετά τις εκλογές, πρόσωπα που είναι τακτικοί συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού και συχνά μιλούν για λογαριασμό του, ασκούσαν κριτική για σειρά επιλογών της κυβέρνησης και της ΝΔ.

 

Ο ανασχηματισμός και η θέση του Επιτρόπου

 

Τούτων δοθέντων και ενόψει του ανασχηματισμού, ο κ. Σαμαράς θέλησε να «σπάσει τον πάγο», ο οποίος τον χώριζε από τις δύο παραδοσιακά κυρίαρχες οικογένειες της συντηρητικής παράταξης κατά τα δύο χρόνια της πρωθυπουργίας του και εκφραζόταν συχνά –πυκνά με επικριτικά σχόλια για την κυβερνητική πολιτική και με βολές κατά κυβερνητικών στελεχών, όπως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.     

 

Οι πληροφορίες για τα διαμειφθέντα στις δύο συναντήσεις είναι φειδωλές και οι λίγες πηγές που έχουν γνώση του περιεχομένου τους υποστηρίζουν ότι έγινε γενική συζήτηση για τη μετεκλογική πολιτική κατάσταση στη χώρα, τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν αυτές στα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως οι επικείμενες αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

   

Οι ίδιες πηγές λένε ότι υπήρξαν αναφορές και στον επερχόμενο ανασχηματισμό, κυρίως σε ό,τι αφορά την κατεύθυνσή του και τα χαρακτηριστικά που θα έχει, χωρίς, όμως, επέκταση σε εκτενή ονοματολογία.

 

Ειδικά για τη συνάντηση με την κυρία Μπακογιάννη, οι ίδιες πηγές δεν επιβεβαιώνουν τη φημολογία ότι η πρώην υπουργός έθεσε ευθέως το ζήτημα της φιλοδοξίας που φέρεται να έχει για τη διεκδίκηση της θέσης της Επιτρόπου της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν αναλυτές, εάν απέδωσε η πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά για βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις του με τους βασικότερους πόλους εσωκομματικής αμφισβήτησης θα φανεί μετά τον ανασχηματισμό από τις –επίσημες και μη- αντιδράσεις των «καραμανλικών» και «μητσοτακικών» στελεχών της ΝΔ.