Καζάνι που βράζει θυμίζει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της τεράστιας αδυναμίας του κόμματος να καρπωθεί τη φθορά της κυβέρνησης. Η στασιμότητά του σε όλες τις δημοσκοπήσεις, σε συνδυασμό με την εικόνα περιθωριακού κόμματος που εκπέμπει σε ζητήματα όπως οι αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, έχουν δημιουργήσει μεγάλο πονοκέφαλο στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία και προς το συνέδριο σχοινοβατεί πάνω στις ευαίσθητες ισορροπίες μεταξύ κυβερνητικού κόμματος και κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η στάση του αυτή, ωστόσο, είναι εμφανές πως όχι μόνο δεν αποδίδει, αλλά δυσαρεστεί τους πάντες από τη στιγμή που δεν ικανοποιεί ούτε το αριστερό ακροατήριό του, αλλά ούτε και τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είναι προβληματισμένος ακόμα και για τις δικές του βασικές επιλογές, όπως προσωποποιούνται στον γραμματέα και τον εκπρόσωπο Τύπου. «Η βιτρίνα του κόμματος δεν τραβάει», είναι πλέον μια ευρέως διαδεδομένη άποψη στους διαδρόμου της Κουμουνδούρου, καθώς θεωρείται ότι οι κύριοι Τζανακόπουλος και Ηλιόπουλος σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να σταθούν ως κεντρικοί πυλώνες ενός κόμματος που διεκδικεί την εξουσία. «Είναι άλλο η Νεολαία του κόμματος και ο μικρός ΣΥΡΙΖΑ και άλλο ένας ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να ξαναγίνει κυβέρνηση», σημειώνουν όσοι θεωρούν ότι ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να αναζητήσει πρόσωπα αφενός με ειδικό βάρος, αφετέρου με απήχηση στην κοινωνία.

Το ερώτημα βεβαίως είναι κατά πόσο ο κ. Τσίπρας είναι διατεθειμένος, λίγους μήνες πριν από το συνέδριο, να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές ή να επιλέξει να τα κάνει όλα αυτά μετά το πέρας των διαδικασιών και αφού έχει εισπράξει ισχυρή κομματική νομιμοποίηση. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι φωνές περί αποκλεισμών και κλειστών δομών αναφορικά με τους ΠΑΣΟΚογενείς. Ματαίως ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να τους βάλει στο κόμμα από το παράθυρο των ποσοστώσεων. Οι αντιδράσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι σφοδρότατες και δείχνουν τα όρια του κόμματος. Μάλιστα, λέγεται ότι κάποιοι από τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ «απειλούν» ότι θα επιστρέψουν στο… μαντρί λόγω και της ενδεχόμενης εκλογής του κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.