Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η απόλυτη στήριξη που δίνουν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό οι Ενώσεις που ασχολούνται με τη διατροφή και τη Φέτα, στον άτυπο «πόλεμο» που έχει ξεκινήσει ο υπουργός με όσους παρανομούν. Από την αρχή της θητείας του ο κ. Λιβανός έθεσε ως προτεραιότητά του την ενίσχυση των ελέγχων στην αγορά. Αιχμή του δόρατος οι έλεγχοι σε ένα εμβληματικό προϊόν για τη χώρα μας, τη φέτα.

Έτσι λοιπόν, δεν απορήσαμε όσοι τον γνωρίζουμε που επί υπουργίας του έγινε η πρώτη οριστική ανάκληση άδειας ΠΟΠ για την παραγωγή φέτας. Η άδεια ανακλήθηκε από την εταιρεία La Farm.

Αρχικώς, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Φέτας κ. Γιάννης Βιδάλης σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Η απόφαση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για οριστική ανάκληση και αφαίρεση της πιστοποίησης για παραγωγή «Φέτα ΠΟΠ» στη γαλακτοβιομηχανία LA FARM είναι πρωτόγνωρη και δίνει το στίγμα για την εξυγίανση του κλάδου».

Επίσης, η HELLASCERT, η Ένωση των Διαπιστευμένων Οργανισμών Επιθεώρησης και Πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Καλούμε το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να συνεχίσουν με αυστηρό τρόπο τον έλεγχο αγοράς και επισημαίνουμε ότι οι Φορείς Πιστοποίησης - μέλη της HELLASCERT θα συνδράμουν με κάθε τρόπο, στα πλαίσια των δικών τους αρμοδιοτήτων, τις εν λόγω προσπάθειες».

Γιατί όλα αυτά; Γιατί, όπως μαθαίνουμε,  η απόφαση του Γενικού Χημείου του Κράτους, μετά τον έλεγχο που έκανε σε δείγματα της La farm, έχει βρει τέτοια στοιχεία και υγρασία στο τυρί που πωλείτο ως φέτα αν και ήταν από 100% αγελαδινό γάλα. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται: «Η ονομασία του δείγματος “ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ-ΠΟΠ” παραπλανά τον καταναλωτή ως προς την ταυτότητα και τη σύνθεση του τροφίμου». Δηλαδή όχι μόνο το συγκεκριμένο τυρί δεν μπορoύσε να χαρακτηριστεί Φέτα, αλλά ούτε καν τυρί. Ήταν απλά ένα… τυροκομικό προϊόν που πωλείτο ως Φέτα ΠΟΠ. Και όλα αυτά για ένα εμβληματικό προϊόν που διαφημίζει τη χώρα μας στο εξωτερικό. Να λοιπόν γιατί βάζει το «μαχαίρι στο κόκκαλο» ο Λιβανός. Για αυτό, άλλωστε, έχει τη στήριξη όχι μόνο των λοιπών παραγωγών αλλά κυρίως του ίδιου του πρωθυπουργού.