Μεγάλη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με το ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για παρασκηνιακή παρέμβαση στελεχών της ΝΔ, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε πώς είναι απαράδεκτο να έρθουν να ψηφίσουν άνθρωποι έχοντας στην τσέπη τους κομματική ταυτότητα της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου υποστηρίζει πως απευθύνεται στο εθνικό ακροατήριο, καλώντας τα 11 εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες να προσέλθουν στις κάλπες, ώστε να μεγαλώσει η Παράταξη. 

Τι προβλέπει το καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής

Το καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής για την εγγραφή των μελών και φίλων, ώστε να έχουν το δικαίωμά να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές προβλέπει τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 4, μέλη και φίλοι του Κινήματος Αλλαγής μπορούν να εγγραφούν Έλληνες πολίτες, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών, οι οποίοι αποδέχονται τις αρχές και τις επιδιώξεις του, εφόσον δεν συμμετέχουν σε άλλο ελληνικό πολιτικό κόμμα ή σε οργανώσεις και φορείς, των οποίων οι στόχοι έρχονται σε αντίθεση με αυτούς του φορέα. 

Οι καλά γνωρίζοντες τα παρασκήνια του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζουν ότι το κλειδί βρίσκεται στην τελευταία φράση «των οποίων οι στόχοι έρχονται σε αντίθεση με αυτούς του φορέα». Δηλαδή -όπως λένε- δεν αναφέρει ρητά ότι απαγορεύεται να ψηφίσει μέλος κάποιου άλλου φορέα, εκτός και αν οι στόχοι του έρχονται σε αντίθεση με αυτούς του Κινήματος Αλλαγής. 

«Πρόκειται για μια διάταξη, που ο καθένας μπορεί να την ερμηνεύσει κατά το δοκούν», όπως σχολιάζουν. Και για αυτό το λόγο είναι και πρακτικά ανεφάρμοστη.