Πολλοί είναι αυτοί που σίγουρα θυμούνται τον Νίκο Ανδρουλάκη να διαμηνύει κατά την προεκλογική του περιοδεία ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ως προς τον πρώτο ήταν κατηγορηματικός, αν και τα προεκλογικά σενάρια θέτουν δίλημμα συνεργασίας περισσότερο με τη ΝΔ παρά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, διότι στις δημοσκοπήσεις το κυβερνών κόμμα παραμένει πρώτο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά πίσω.

Την ίδια ώρα, πολλοί θα θυμούνται και την αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη περί «σοσιλαδημοκρατικής κυβέρνησης».

Το ανέφερε επίσης και στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha και μετά ο ίδιος όρος περιλήφθηκε σε ανακοίνωση του κόμματος με άλλη αφορμή. Όμως και σε άλλες δηλώσεις του έχει μιλήσει με έμφαση για τη σοσιαλδημοκρατία, επιχειρώντας να δώσει ένα πιο σαφές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα στον χώρο, υπό τη δική του ηγεσία.

Ο πρώτος που φάνηκε ενοχλημένος να αντιλαμβάνεται τον όρο ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη δική του τηλεοπτική συνέντευξη μία μέρα μετά, ενέταξε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στην «κεντροαριστερή πολυκατοικία».

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε ή δεν είχε τις αφορμές για να τοποθετηθεί σχετικά. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούν κυρίως να αποκρυπτογραφήσουν τις πρώτες αυτές κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και τι μπορεί να σημαίνουν για το μετεκλογικό πεδίο που θα διαμορφωθεί.

Το παζλ έχει ενδιαφέρον διότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ επιχειρεί πρώτα και κύρια να οριοθετήσει το κόμμα του έναντι «τρίτων». Να τελειώσει δηλαδή τον ετεροπροσδιορισμό και να περιγράψει έναν αυτοτελή χώρο.

Πιο συγκεκριμένα, επιδιώκει να δώσει τέλος στις συζητήσεις και τις οπτικές που κατατάσσουν το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στη μία ή την άλλη πλευρά. Ούτε «ρεαλιστική», ούτε «ευρωπαϊκή» ή «κεντρώα» κυβέρνηση, εκδοχές που παραπέμπουν μάλλον σε συνεργασία με τη ΝΔ, ούτε «κεντροαριστερή» ή πολύ περισσότερο «προοδευτική» διακυβέρνηση, όροι που παραπέμπουν σαφώς σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως λένε συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη ο όρος «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση» παραπέμπει σε ένα νέο πεδίο, που έχει και ευρύτητα και σαφήνεια όμως, κυρίως δε έχει αυτονομία και ουδείς μπορεί να πει ότι κλείνει προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά. Ουσιαστικά τοποθετεί το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στο κέντρο των συζητήσεων και όχι εξ ορισμού δίπλα σε κάποια άλλη πολιτική δύναμη. Επισημαίνουν με νόημα ότι οι σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη έχουν συνεργαστεί και με την αριστερά και με τους συντηρητικούς, αλλά έχουν κάνει και αυτόνομες κυβερνήσεις, άρα ο όρος αναδεικνύει την πολιτική αυτονομία του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Θυμίζουν δε στο προεκλογικό τρίπτυχο του κ. Ανδρουλάκη πέρα από την ανανέωση και την ενότητα, περιλάμβανε και την «πολιτική αυτονομία», την οποία επιχειρεί να κάνει πράξη με αυτό τον τρόπο και τη ρητορική.