Έπρεπε να φτάσουμε στον ακριτικό ’ϊ-Στράτη και πιο συγκεκριμένα στο «Ελληνικό Φυλάκιο Αγίου Ευστρατίου» για να μάθουμε ποιο είναι το χόμπυ ή καλύτερα, το εκτός πολιτικής «πάθος» του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου και μάλιστα όταν αυτός συζητούσε με τους στρατιώτες του Φυλακίου.

«Τι δουλειά κάνεις;» ρωτά έναν εξ αυτών

«Φωτογράφος», του απαντά εκείνος

«Α, η φωτογραφία…Είναι επιστήμη και τέχνη! Ξέρεις ότι και εγώ έχω πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την φωτογραφία! Έχω μία από τις μεγαλύτερες και πιο εξειδικευμένες συλλογές παλαιών φωτογραφιών, η παλαιότερη των οποίων από αυτές που έχω στη συλλογή είναι το 1880» σημείωσε ο υπουργός για να ξεκινήσει μία ολόκληρη διελκυστίνδα ερωτοαπαντήσεων τεχνικού περιεχομένου για φωτογραφικές μηχανές και φακούς μπροστά στους έκπληκτους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ, ΓΕΣ και ΑΤΑ, που παρακολουθούσαν εμβρόντητοι….

Συζητώντας επί πεντάλεπτο για φωτογραφικά θέματα με τον στρατιώτη, φωτογράφο στο επάγγελμα και στις σπουδές, που υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στο Ελληνικό Φυλάκιο Αγίου Ευστρατίου, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος, το «είχε επεξεργαστεί», είχε πάρει την απόφασή του και το … είπε: «Έχουμε ανάγκη για έναν φωτογράφο στο Υπουργείο. Τι λες;» Και στρεφόμενος στον διοικητή του τού λέει: «Εσείς κ.Διοικητά, συμφωνείτε να μας έλθει κάτω στην Αθήνα; Τι λέτε;»

Τι να πει ο Διοικητής σε μία τέτοια πρόταση. Δέχεται και ο υπουργός αρχίζει να ρωτά ιεραρχικώς φτάνοντας στον ΑΣΔΕΝάρχη (καταδρομέα και «βάτραχο») Αντιστράτηγο Γιάννη Ηλιόπουλο: «Να μετατεθεί κ.Υπουργέ αφού προηγουμένως αξιολογηθεί από εσάς για ένα μήνα» προτείνει ο κομάντος διοικητής.

«Εσείς κ.Αρχηγέ;» απευθύνεται ο Δ.Αβραμόπουλος στον επίσης καταδρομέα και «βάτραχο» Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χρίστο Μανωλά.

«Εγώ συμφωνώ απολύτως με τον ΑΣΔΕΝάρχη» τόνισε εκείνος.

«Ωραία, αλλά δεν έχουμε ρωτήσει τον άμεσα ενδιαφερόμενο αν θέλει να έρθει Αθήνα», σημειώνει ο υπουργός ρωτώντας τον στρατιώτη-φωτογράφο.

«Εγώ κ.Υπουργέ θέλω και είμαι Αθηναίος, αλλά δεν μπορώ να αφήσω τους συναδέλφους μου εδώ», απάντησε ο στρατιώτης σε μία μοναδική επίδειξη ΥΨΗΛΟΥ ΗΘΙΚΟΥ και ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑΣ.

«Τότε να ρωτήσουμε τους συναδέλφους σου» αντέτεινε ο Υπουργός, απευθύνοντάς τους το ερώτημα: «Να τον μεταθέσουμε στην Αθήνα;»

Για να λάβει από αυτούς αμέσως, και στεντορία τη φωνή, ένα «ΝΑΙ» συνοδευόμενο από χειροκροτήματα.

«Ωραία. Παλληκάρι μου μετατίθεσαι …δυσμενώς στο υπουργείο στην Αθήνα» επισημοποίησε και οριστικοποίησε τη μετάθεση του στρατιώτη ο ίδιος ο υπουργός!

Ασφαλώς μοναδικές στιγμές συναδελφικότητας και υψηλού ηθικού, που μόνο όσοι έχουν υπηρετήσει μπορούν να καταλάβουν.

Λ.Σ.Μ.