Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι ομάδες που συγκροτούν την εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ -γνωστή και ως τάση «Ομπρέλα»- προκειμένου να εξουδετερώσουν τις τεχνητές παγίδες που επιχειρεί να στήσει ο Αλέξης Τσίπρας, για να πετύχει με «θεσμικό» τρόπο την αποδυνάμωση της επιρροής τους στα όργανα του κόμματος μετά το συνέδριο. Και αυτό μέσα από την τελευταία πρότασή του για αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας στην ανάδειξη αρχηγού, όπως επίσης και Κεντρικής Επιτροπής, που αποτελεί το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο για τη λήψη ζωτικής σημασίας αποφάσεων.

Τα μέλη της «Ομπρέλας» βρίσκονται σε παρασκηνιακές συζητήσεις εξετάζοντας όλες τις περιπτώσεις για την ανατροπή της πρότασης του κ. Τσίπρα, που ουσιαστικά οδηγεί σε ένα αρχηγικό μοντέλο διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως δίνει τη δυνατότητα στον σημερινό πρόεδρο να «αλλοιώσει» με θεσμική επιδεξιότητα τους συσχετισμούς δυνάμεων προς όφελός του.

Στις συζητήσεις των μελών της «Ομπρέλας» το ενδεχόμενο απόρριψης της επίμαχης πρότασης του Αλ. Τσίπρα από το συνέδριο της άνοιξης, καθώς τότε θα τύχει εγκρίσεως για να αποκτήσει καταστατική υπόσταση, είναι στην παρούσα φάση ο πρώτος στόχος. Ωστόσο, τα μέλη της συγκεκριμένης εσωκομματικής τάσης αναγνωρίζουν πως υπάρχει δυσκολία στο να μην υπερψηφιστεί από το συνέδριο η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό σημαίνει πως ο επόμενος στόχος θα είναι η υπερψήφισή της να καταγραφεί ως πύρρειος νίκη του Αλέξη Τσίπρα, που θα του αφήσει ρωγμές στην ηγετική του εικόνα.

Στην «Ομπρέλα», με βάση τα σημερινά δεδομένα, ισχυρίζονται πως ασκούν επιρροή στο συνεδριακό σώμα σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 43%-45%. Αν επαληθευτεί κάτι τέτοιο, σημαίνει απόλυτος διχασμός και αποθέωση της διαλυτικής εσωστρέφειας.

Μετά όμως την ολοκλήρωση αυτής της φάσης το μεγάλο δίλημμα για τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θα επικεντρωθεί στη στάση που θα κρατήσουν όταν έρθει η διαδικασία για την επανεκλογή του Αλ. Τσίπρα στην προεδρία, με βάση πλέον το νέο καταστατικό, που θα προβλέπει τη συμμετοχή των μελών του κόμματος στις κάλπες. Υπάρχει ένα κομμάτι από την ομάδα των «53», η οποία είναι ο βασικός κορμός της «Ομπρέλας», που θεωρεί πως η πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη και ο χώρος να εκφραστεί με την κατάθεση μιας αντίπαλης υποψηφιότητας.

Ηδη στο παρασκήνιο καταγράφονται αναφορές για το εάν την ευθύνη αυτή θα μπορούσε να την αναλάβει κάποιος εκ των κορυφαίων στελεχών της συγκεκριμένης τάσης. Μεταξύ άλλων, ακούγεται το όνομα του τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, αλλά και του τομεάρχη Παιδείας, Νίκου Φίλη, ο οποίος διόλου τυχαία δεν έχει «στοχοποιηθεί» από τον Παύλο Πολάκη.

Ωστόσο η κυρίαρχη άποψη στους κόλπους της «Ομπρέλας» μέχρι τώρα κινείται σε άλλη κατεύθυνση: αυτή της ανεμπόδιστης παραμονής του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία μέχρις ότου ηττηθεί εκ νέου στις εθνικές εκλογές. Από την άλλη όμως, στην περίπτωση που κατέλθει μόνο αυτός υποψήφιος για την αρχηγία, οι δυνάμεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δεν θα του επιτρέψουν να κάνει «σταλινικό» περίπατο, εξασφαλίζοντας το 100% της ψήφου. Η γραμμή που εξετάζεται να δοθεί στην εκλογική βάση που ελέγχεται από την «Ομπρέλα» φέρει την κωδική ονομασία «Χιόνι». Δηλαδή να ρίξουν στην κάλπη λευκό.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ''Secret'' της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 29/1