Η αναφορά του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στον Σεργκέι Ρατζένκο έγινε viral στα social media και προκάλεσε αίσθηση. Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος στον οποίο αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Κομουνιστικού κόμματος;

Ο καθηγητής θεωρείται ειδικός και γνώστης της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου. Αρθρογραφεί συχνά στους New York Times, στη Washington Post, στο Foreign Policy και σε άλλα διεθνή Μέσα.

Προ ημερών ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από τα Ρωσικά Κρατικά Αρχεία και αυτή η ενέργειά του προκάλεσε τα «πυρά» του Δημήτρη Κουτσούμπα.

Δεν θυμόταν…

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο ζήτημα και έδειξε να μην… θυμάται το όνομα του ιστορικού. «Και καλά αυτός ο πώς τον λένε, αυτός ο ξένος ιστορικός, ο ιστοριοδίφης, τον ξεχνάω, ο Παπα… Παπά… Παπαρατσένκο, κάπως έτσι», είπε ο κ. Κουτσούμπας και σε λίγα λεπτά έγινε viral.



«Όλοι γελάσαμε»

O Σεργκέι Ρατζένκο, ο οποίος μένει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενημερώθηκε για το συμβάν, και έσπευσε να απαντήσει. «Όλοι γελάσαμε (συμπεριλαμβανομένου και εμού), αλλά τώρα που έγινα hashtag, ας μιλήσουμε εν συντομία για τον πολιτικό λόγο», είπε.

«Το ενδιαφέρον μου για τη δημοσίευση εγγράφων για τις σχέσεις του ΚΚΕ με τη Σοβιετική Ένωση είναι ιστορικό. Δεν ενδιαφέρομαι (και γνωρίζω και ελάχιστα) για τις τωρινές πολιτικές του ΚΚΕ. Με τη δημοσίευση των εγγράφων, ξεκινάω ενδιαφέρουσες συζητήσεις και συχνά επικοινωνώ με ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Είναι φυσιολογικό», πρόσθεσε.

«Είναι αγενές»

«Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό», συμπληρώνει ο ιστορικός, «είναι ο ηγέτης ενός ελληνικού πολιτικού κόμματος να επιτίθεται σε έναν ιστορικό ad hominem χρησιμοποιώντας υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Είναι αγενές, για να μην πω επαίσχυντο. Θα πρότεινα στον κύριο Κουτσούμπα, που αντιδρά με τόση ζωντάνια στην ανάγνωση αρχειακού υλικού, να διαβάσει περισσότερο από αυτό», επισήμανε ο Ρατσένκο.

«Μην επιτίθεστε»

«Διαβάζοντας περισσότερο, θα σχηματίσει μία πιο σύνθετη κατανόηση της ιστορίας, ίσως λιγότερο πολιτικοποιημένη αλλά πιο κοντά στα γεγονότα. Και κάτι τελευταίο: παρακαλώ μην επιτίθεστε στους ιστορικούς. Είμαστε εδώ προς όφελος όλων», καταλήγει ο καθηγητής.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ρατζένκο απέκτησε 3.000 Έλληνες followers μέσα σε λίγες ώρες, μετά ην αναφορά Κουτσούμπα.