Ο Σεργκέι Ράντσενκο, καθηγητής Ιστορίας του ιδιωτικού ερευνητικού πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης των ΗΠΑ, John Hopkins έγινε viral, μετά την επική ατάκα του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος τον χαρακτήρισε... «Παπαρατσένκο».

Η αφορμή ήταν τα τέσσερα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από τα Ρωσικά Κρατικά Αρχεία, τα οποία αναφέρονται στη στήριξη του ΚΚΕ από την ΕΣΣΔ και τα οποία ανάρτησε ο καθηγητής.

«Και καλά αυτός ο πώς τον λένε ξένος ιστοριοδίφης, τον ξεχνάω, Παπα… Παπά… Παπαρατσένκο», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Καλά αυτός, αλλά οι εγχώριοι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, δεν ήξεραν δεν ρώταγαν; Πού τα βρήκατε αυτά τα φυντάνια;», συνέχισε.

Μάλιστα, τα λόγια του Δημήτρη Κουτσούμπα ήταν η αφορμή για να αποκτήσει ο ιστορικός 3.000 followers στο twitter μέσα σε μία νύχτα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην εξέλιξη αυτή, παραπέμποντας σε ένα κεφάλαιο του βιβλίου του «Το ΝΑΤΟ στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και μετά από αυτόν» για την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, ο ιστορικός σχολίασε την αναφορά Κουτσούμπα στο «κάπως αλλαγμένο» όνομά του, αναρτώντας ένα σχετικό άρθρο: «Είναι αρκετά διασκεδαστικό αλλά χαίρομαι που κάνουμε μια εποικοδομητική συζήτηση για την ιστορία. Θαυμάζω τους Έλληνες για τον ενθουσιασμό τους για το παρελθόν».

Ο Σεργκέι Ράντσενκο επανήλθε την Τετάρτη, όμως, απαντώντας χιουμοριστικά σε όσους λένε ότι είναι αντικομμουνιστής: «Παρεμπιπτόντως, όσοι υποστηρίζουν ότι είμαι αντικομμουνιστής: Συμφωνώ. Φυσικά, είμαι αντικομμουνιστής. Έχω εμπειρία από πρώτο χέρι από τη Σοβιετική Ένωση, η οποία μου πρόσφερε δωρεάν εμβόλιο εφ’ όρου ζωής κατά του κομμουνισμού. Δεν απαιτείται συμπληρωματική δόση».