Ρωγμές στις σχέσεις κυβέρνησης και ΚΙΝΑΛ έχουν προκληθεί τις τελευταίες ημέρες και το μέχρι πρότινος θερμό κλίμα δείχνει να έχει εξαφανιστεί.

Τα πρώτα πυρά

Τα πρώτα πυρά του πρωθυπουργού προς τη Χαριλάου Τρικούπη εκτοξεύτηκαν στην συνέντευξη που έδωσε στον ΑΝΤ1 στα μέσα Ιανουαρίου.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν περιθώρια μετεκλογικής συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ έσπευσε να τοποθετήσει τον κ. Ανδρουλάκη «στην κεντροαριστερή πολυκατοικία» ύστερα από «κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση».

«Ακολούθημα» του ΣΥΡΙΖΑ

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν για την στάση που τήρησε το ΚΙΝΑΛ στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, που στάθηκε αφορμή για να του αποδώσουν κυβερνητικά στελέχη τον χαρακτηρισμό «ακολούθημα» του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, η ΝΔ σε ανακοίνωση της μίλησε για αδυναμία να μετουσιώσει από σύνθημα σε πράξη την αυτόνομη πορεία.

ΝΔ: Το ΚΙΝΑΛ ταυτίζεται με τον πολακισμό του ΣΥΡΙΖΑ ως «επιτήδειος ουδέτερος»

Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε με τα όσα θλιβερά έγιναν στη Βουλή από τον κ. Πολάκη και το κλίμα όξυνσης που δημιουργείται στην πολιτική ζωή.

Η ουδέτερη ανακοίνωση που εξέδωσε η Χαριλάου Τρικούπη μοιράζοντας τις ευθύνες σε κυβέρνηση και Κουμουνδούρου έφερε την έκρηξη από την πλευρά του Μαξίμου.
«Το ΚΙΝΑΛ επέλεξε το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου» ήταν η αντίδραση, ταυτίζοντας την στάση των ίσων αποστάσεων «με τον Πολακισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι βλαπτικό για τη Δημοκρατία».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού βλέπουν ότι το ΚΙΝΑΛ αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση ακόμα σε κρίσιμα για την λειτουργία της δημοκρατίας θέματα ώστε να κερδίσει από την αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ. Να εμφανιστεί, δηλαδή, στους ψηφοφόρους του κέντρου και σε όσους απεχθάνονται την πόλωση και το σκληρό πολιτικό ροκ, ως ο σοβαρός και μετριοπαθής πόλος του πολιτικού συστήματος. Η πίεση, λοιπόν, που ασκεί εσχάτως η κυβέρνηση προς το ΚΙΝΑΛ δεν είναι τυχαία. Δεν θα επιτρέψει στον κ. Ανδρουλάκη να αποφύγει τις πολιτικές μάχες και θα συνεχίσει να τον πιέζει να πάρει ξεκάθαρες θέσεις σε κεντρικά ζητήματα. Εκεί εντάσσεται από ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές και η αναφορά Μητσοτάκη μόνο στα στελέχη της παράταξης του για την στοχοποίηση που δέχτηκαν στην υπόθεση Νοβάρτις και η προτροπή προς τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να μιλήσει ο ίδιος για τα στελέχη της δικής του παράταξης. Κάτι που όπως λένε, κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ, αποφεύγει επιμελώς να κάνει για να μην μπει στο κάδρο της αντιπαράθεσης.

Δημοσκοπική εικόνα

Ρόλο σε αυτή την τακτική είναι πολύ πιθανό να διαδραματίζει και η δημοσκοπική εικόνα που παρουσιάζει το ΚΙΝΑΛ, παρότι κυβερνητικά στελέχη το αρνούνται κατηγορηματικά. Σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις για τα υψηλά ποσοστά που καταγράφει εσχάτως η Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν μετακινήσεις ψηφοφόρων και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι αυτός που απειλείται είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι η ΝΔ. Όμως, τα νούμερα δείχνουν ότι ορισμένοι ψηφοφόροι, που στήριξαν την Πειραιώς στις εκλογές του 2019 κοιτάζουν προς το ΚΙΝΑΛ και ενόψει διπλών εκλογών όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες δεν υπάρχουν περιθώρια για αποσυσπείρωση ψηφοφόρων. Ειδικά από τη στιγμή που ο πήχης για αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές είναι σε υψηλά ποσοστά.

Πάγωσε το ραντεβού Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη

Δεν είναι τυχαίο ότι πάγωσε και το ραντεβού Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη. Καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει πλέον διάθεση για να συναντηθούν, όπως είχαν δεσμευτεί μεταξύ τους. Τόσο στο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού για συγχαρητήρια μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη όσο και στο τετ α τετ που είχαν στη Βουλή μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Τότε, με χαμόγελα και θερμά λόγια είχαν πει να συναντηθούν σύντομα, όμως ο κ. Ανδρουλάκης απέφυγε τις συναντήσεις με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και από το Μέγαρο Μαξίμου πάγωσαν κάθε ιδέα για πρόσκληση.