Σπυρακη_-_πατουλιδου
Παραπολιτικά

Γυναικεία «κόντρα» για τη Θεσσαλονίκη – Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου και τα σενάρια για ψηφοδέλτια και δημαρχία

Έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στην επαγγελματική τους πορεία πριν αποφασίσουν να μεταπηδήσουν στην πολιτική.

Δύο πρόσωπα συζητιούνται πιο πολύ για τα πολιτικά πράγματα που έρχονται τα επόμενα χρόνια στη Θεσσαλονίκη . Και τα δύο είναι γένους θηλυκού, συνομήλικες και έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία στην επαγγελματική τους πορεία πριν αποφασίσουν να μεταπηδήσουν στην πολιτική. Ο λόγος για την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη και την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, που ακούγονται πολύ έντονα για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Α' Θεσσαλονίκης στις επόμενες εκλογές.

Η πρώτη γεννήθηκε στη Λάρισα, αλλά οι δεσμοί της με τη Θεσσαλονίκη είναι πολύ ισχυροί. Από εδώ κατάγεται η μητέρα της, εδώ ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Χημικό του ΑΠΘ, εδώ έκανε και τα πρώτα της δημοσιογραφικά βήματα. Στις ευρωεκλογές του 2014 η γνωστή δημοσιογράφος αποδέχτηκε την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, κατέβηκε ως υποψήφια ευρωβουλευτής και εκλέχτηκε πρώτη σε σταυρούς. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι σχέσεις ήταν από την αρχή πολύ καλές, καθώς μαζί με άλλους 49 «γαλάζιους» είχε βάλει την υπογραφή της στηρίζοντας την υποψηφιότητά του για αρχηγός της Ν.Δ. Ακολούθησε η τοποθέτησή της στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, με τα σενάρια να μιλούν για μια σχεδόν βέβαιη μεταγραφή της στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης. Κάτι, όμως, στην πορεία στράβωσε και βρέθηκε ξανά στην ευρωλίστα. Η βουλευτική υποψηφιότητά της για την Α' Θεσσαλονίκης θεωρείται αυτήν τη φορά ιδιαίτερα πιθανή, με δεδομένη και τη διαφαινόμενη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μη συμπεριλάβει στην ευρωλίστα του 2024 για τρίτη φορά εν ενεργεία ευρωβουλευτές. Ετσι, για τη δημοσιογράφο, που, όπως όλα δείχνουν, έχει αποφασίσει να μην επιστρέψει ξανά στο παλιό της επάγγελμα, η βουλευτική υποψηφιότητα αποτελεί κάτι σαν μονόδρομο.

Για τη Βούλα Πατουλίδου οι επιτυχίες ξεκίνησαν από την εποχή που η ίδια διέπρεπε στον κλασικό αθλητισμό. Το χρυσό της Βαρκελώνης και το «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο», που επακολούθησε, απογείωσαν τη δημοτικότητά της. ΠΑΣΟΚογενής και αυτή, όπως και η Μαρία Σπυράκη. Πιο εκσυγχρονιστική η Σπυράκη, πιο του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ η Πατουλίδου. Στην πολιτική μεταπήδησε χάρη στον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός τής πρότεινε να κατέβει υποψήφια νομάρχης Θεσσαλονίκης για να κοντράρει τον παντοδύναμο τότε Παναγιώτη Ψωμιάδη και η βουτιά στα βαθιά στις εκλογές του 2006 δεν πήγε άσχημα, καθώς ο συνδυασμός της έλαβε ποσοστό 31%. Μάλιστα, στη συνέχεια, ύστερα από πρόταση του Απόστολου Τζιτζικώστα, κατέβηκε μαζί του στις εκλογές του 2014 αλλά και του 2019 ως αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης. Θα κάνει το βήμα για τη Βουλή; Αυτό είναι ένα ερώτημα που κανείς αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. Η ίδια κρατά αποστάσεις από τα σενάρια, γιατί, όπως λέει, πρώτα απ' όλα υπάρχει μια ομάδα με την οποία πρέπει να γίνει μια συνεννόηση πριν ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Και εννοεί τον σημερινό περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Η Βουλή δεν φαίνεται να την κεντρίζει πολύ, σενάρια ακούστηκαν και για την Ευρωβουλή, ενώ πάντα κυκλοφορεί και το σενάριο της δημαρχίας Θεσσαλονίκης. Αν, όμως, η θητεία του Κωνσταντίνου Ζέρβα ολοκληρωθεί με επιτυχία, η δημαρχιακή υποψηφιότητα της Πατουλίδου απομακρύνεται και ο σημερινός δήμαρχος θα έχει τη στήριξη της Ν.Δ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Secret στις 5 Φεβρουαρίου 2022