Η Θεσσαλονίκη έχει παράδοση να κάνει εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών πολύ νωρίς. Λίγο οι πιο έντονοι ανταγωνισμοί που επικρατούν ανάμεσα στους ανθρώπους της πόλης, λίγο η αίσθηση ότι η θέση του δημάρχου είναι κάτι πολύ σημαντικό, και οι μάχες για το ποιος θα εκλεγεί δήμαρχος ξεκινούν πολύ νωρίς. Για παράδειγμα, στις εκλογές του 1998, όταν φαινόταν ότι ο Ντίνος Κοσμόπουλος είχε σημαντική φθορά, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είχε δηλώσει «παρών» σχεδόν έναν χρόνο πριν από τις εκλογές.  Όσο για το 2019, αρκεί να πούμε ότι τελικά οι υποψήφιοι δήμαρχοι είχαν φτάσει τους 18, κάτι που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον για τον δημαρχιακό θώκο ήταν πολύ μεγάλο.

Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα, αφού το ενδιαφέρον καταγράφεται από τώρα. Παρά το γεγονός ότι στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.) το τοπίο των υποψηφιοτήτων είναι ακόμη θολό. Ούτε η Κατερίνα Νοτοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιθυμεί νέα υποψηφιότητα ούτε ο Σπύρος Βούγιας και ο Πέτρος Λεκάκης, που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ. ΑΛ., θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι. Ο Λεκάκης μάλιστα θα κατέβει με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. Οσο για τον τωρινό δήμαρχο, φαίνεται να έχει σαφές προβάδισμα, ενώ λίγοι είναι αυτοί που αμφισβητούν σήμερα ότι η Ν.Δ. θα έχει διαφορετική επιλογή από το να τον στηρίξει εκ νέου στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Από εκεί και πέρα, παρασκηνιακές κινήσεις για να δουν τι πιθανότητες έχουν αν κατέβουν κάνουν ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Θανάσης Σαββάκης, που συζητά και με ανθρώπους του Γιάννη Μπουτάρη, ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού Νίκος Νυφούδης, ο πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝ.ΑΛ. Σταύρος Κωνσταντινίδης, που έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος, καθώς και ο Χάρης Αηδονόπουλος, που προέρχεται από τη Ν.Δ. και ήταν και το 2019 υποψήφιος. Ερώτημα υπάρχει για τον Γιώργο Ορφανό, που -απ’ ό,τι φαίνεται- θα κατέβει κατ’ αρχάς για υποψήφιος βουλευτής, ενώ επαφές, κινήσεις και δημόσιες παρεμβάσεις που δείχνουν το ενδιαφέρον του για τη δημαρχία κάνει και ο πρώην γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Φυσικά μέχρι τις εκλογές έχουμε ακόμη δρόμο, αλλά -όπως είπαμε- στη Θεσσαλονίκη οι μάχες για τις δημοτικές εκλογές ξεκινούν από νωρίς...

*Δημοσιεύτηκε στο Secret των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ» στις 10/6