Η αρχειοθέτηση της δικογραφίας του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη για τη Novartis έμελλε να προκαλέσει το «πισωγύρισμα» ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με τον φιλικό Τύπο να κάνει λόγο για εξευτελισμό.

Ο λόγος γα τον Σάκη Παπαδόπουλο, βουλευτή Τρικάλων, ο οποίος την Τρίτη ζήτησε τον λόγο για να μιλήσει. Από το βήμα λοιπόν έμελλε να δικαιώσει τον Άδωνι Γεωργιάδη και τα επιχειρήματα αυτού ως προς την διφορούμενη στάση που κρατά o ΣΥΡΙΖΑ για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης του.

«Θέλω να δηλώσω στη Βουλή ότι είμαστε αναγκασμένοι να αποδεχθούμε το πόρισμα της απόφασης της Δικαιοσύνης για τις υποθέσεις που αφορούν τον ποινικό χαρακτήρα ευθυνών πρώην Υπουργών, γιατί ακόμα και με όσες αμφισβητήσεις υπάρχουν ακόμη δεν μπορούμε να το αρνηθούμε».

Έμμεση απάντηση στον Πολάκη

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής, Παύλος Πολάκης σχετικά με την αρχειοθέτηση είχε υποστηρίξει πως «οι υποθέσεις όπως μπαίνουν στο αρχείο έτσι και βγαίνουν». Πράγμα που σημαίνει ότι ο Σάκης Παπαδόπουλος κράτησε «αποστάσεις» από την επίσκεψη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον Άρειο Πάγο.

Όμως ο κ. Παπαδόπουλος δεν έμεινε μόνο εκεί αλλά μίλησε και για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα, οι υποθέσεις των οποίων αρχειοθετήθηκαν λέγοντας ότι στο πόρισμα που κατέθεσε η επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε ενοχοποιητικά στοιχεία για τους κυρίους Βενιζέλο, Κουτρουμάνη, Στουρνάρα, Πικραμένο, Σαμαρά, Λυκουρέντζο, και Σαλμά.
Έστω και αν μέχρι να γίνουν οι αρχειοθετήσεις, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης» και ο φιλικά προσκείμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ Τύπος κατηγορούσε τον πρώην πρωθυπουργό ότι πήρε λεφτά με τροχήλατες βαλίτσες στο Μαξίμου υιοθετώντας άκριτα τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.
Ο κ. Παπαδόπουλος λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του και αφού επανέλαβε ότι σέβεται την απόφαση της δικαιοσύνης για την αρχειοθέτηση των υποθέσεων Γεωργιάδη και Αβραμόπουλου, ευχήθηκε και στον Ανδρέα Λοβέρδο να αθωωθεί από το δικαστήριο για το ποινικό μέρος της υπόθεσης υπερκοστολόγησης των φαρμάκων της Novartis.

Επίθεση από τον «φιλικό» Τύπο

Η ομιλία του κ. Παπαδόπουλου έγινε ευμενώς δεκτή από τον υπουργό υγείας Θάνο Πλεύρη με θετικά σχόλια για τις παραδοχές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως το ακριβώς αντίθετο κλίμα επικράτησε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τον τόνο έδωσε το site documentonews.gr το οποίο σε κείμενο του χαρακτήρισε τον κ. Παπαδόπουλο ως "συνήθη ύποπτο που κάνει γραφικές και άστοχες δηλώσεις” θυμίζοντας ότι είχε σπάσει και το εμπάργκο που είχε επιβάλει ο Αλέξης Τσίπρας για την παρουσία των βουλευτών του κόμματος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Μάλιστα το κείμενο ανέφερε πως "σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr η τοποθέτηση Παπαδόπουλου προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου και αρμόδια κοινοβουλευτικά στελέχη του ζήτησαν να ανασκευάσει, γιατί αλλιώς η διαγραφή του είναι μονόδρομος”.

Για εξευτελισμό έκανε λόγο ο Βαξεβάνης

Στο όλο θέμα παρενέβη προσωπικά και ο Κώστας Βαξεβάνης με tweet στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, στο οποίο μιλούσε για εξευτελισμό από την πλευρά του κ. Παπαδόπουλου του αγώνα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Novartis.
«Η παραμονή του Σ. Παπαδόπουλου στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ευτέλισε τον αγώνα του κόμματός του για το σκάνδαλο Novartis, δικαιώνει όποιον στη ΝΔ πιστεύει πως μπορεί να ορίζει την ατζέντα στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιστρατεύοντας από τη γελοιότητα ως το ενοχοποιητικό ψέμα».

Διορθωτική δήλωση

Ύστερα απ’ όλα αυτά λοιπόν, και για την ακρίβεια τρεις ώρες μετά, ο κ. Παπαδόπουλος υπό την πίεση των γεγονότων αναγκάστηκε σε οπισθοχωρήσει σε διορθωτική δήλωση, αναφέροντας πως οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν.
Αλλά και πάλι στην διορθωτική του δήλωση επανέλαβε ότι σέβεται την απόφαση της δικαιοσύνης για την αρχειοθέτηση των υποθέσεων Αβραμόπουλου και Γεωργιάδη, προσθέτοντας ωστόσο πως "παρά την αρχειοθέτηση τα ερωτηματικά συνεχίζουν να υπάρχουν και ορθώς η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζήτησε να δοθεί στην δημοσιότητα το πόρισμά της Δικαιοσύνης".
Για να εξευμενίσει τους επικριτές του, ο κ. Παπαδόπουλος προσέθεσε και κάτι άλλο στη δεύτερη δήλωση του που όμως δεν είχε πει ποτέ από το βήμα της Βουλής. «Ζήτησα από τον Αδωνι Γεωργιάδη να ζητήσει συγγνώμη από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για όσα απαράδεκτα είπε ότι θα την καθίσει στο σκαμνί».

Επανήλθε ο Τύπος

Την οπισθοχώρηση Παπαδοπούλου το Documento την είδε ως νίκη του και θέλοντας να ταπεινώσει τον βουλευτή έγραψε πως ρεζιλεύτηκε. Ωστόσο κάποιοι φαίνεται πως ήλπιζαν στην διαγραφή του. Γι' αυτό αμέσως πιο κάτω το κείμενο ανέφερε: «Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή διατήρησης του Σ. Παπαδόπουλου στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει την παγιωμένη ελαστικότητα που επιδεικνύεται σε στελέχη που έχουν έφεση στα πολιτικά αυτογκόλ ή σε βουλευτές που αμφισβητούν ευθέως στρατηγικές επιλογές του κόμματος».

Πάντως, λίγες ώρες νωρίτερα, ένας άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Καλαματιανός, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο των "Παραπολιτικών" ανέφερε ότι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να κρίνουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, παρά ταύτα οι αποφάσεις της δικαιοσύνης πρέπει να είναι σεβαστές και οι υποθέσεις βγαίνουν από το αρχείο μόνο αν προκύψουν καινούργια στοιχεία.