Ορφανός: "Θα πιέσω την κυβέρνηση για το Μετρό"
"Δεν θα σταθώ κυβερνητικά αλλά σαν Σαλονικιός"
Ο νέος υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Γιώργος Ορφανός, μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για το μετρό της Θεσσαλονίκης, τον Θερμαϊκό αλλά και τη Θράκη. «Το μετρό έχει καθυστερήσει. Ξεπερνάμε τα εμπόδια, ένα ένα. Έχουν μεταφερθεί τα μηχανήματα για να δουλέψουν όλο το υπόλοιπο κομμάτι, μέχρι να δούμε τι θα γίνει στον Σταθμό Βενιζέλου, εκεί όπου υπάρχει η αρχαία Εγνατία οδός», σημείωσε αρχικά ο κ. Ορφανός και συνέχισε:
«Θα πρέπει να μεταφερθεί κέντρο δράσεως της «Αττικό Μετρό» στη Θεσσαλονίκη. Δεν μπορεί να γίνει το έργο από απόσταση. Τα χρήματα υπάρχουν, είναι δεδομένο. Χρειάζεται να ξεσκαλώσουμε ένα θέμα μόνο, αυτό της πρώτης κεντρικής γραμμής. Ξεκινάει το 2ο κομμάτι, από ανεξάρτητη εταιρία και θα γίνεται παράλληλα. Το 3ο κομμάτι είναι στη φάση της τελικής μελέτης. Υπάρχουν άλλα δύο κομμάτια τα οποία είναι μεταγενέστερα».
«Είναι από τα κυρίαρχα θέματα τα οποία το υπουργείο θα τα πιέσει με όλες του τις δυνάμεις. Δεν θα σταθώ κυβερνητικά αλλά σαν Σαλονικιός», πρόσθεσε.
«Η μέχρι τώρα διαδικασία του καθαρισμού του Θερμαϊκού, γίνεται με το πλοιάριο. Θα δούμε όλες τις διαδικασίες, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, η οποία είναι εποπτευόμενη ανώτερη εταιρεία του υπουργείου για τον Βιολογικό καθαρισμό. Να δούμε αν υπάρχουν σημεία πτώσης ακαθάρτων στον Θερμαϊκό. Θα γίνουν ευρύτερες παρεμβάσεις που θα αφορούν όλο το Θερμαϊκό. Συνολικά θα κάνουμε μια παρέμβαση με συζητήσεις και συνεργασία με τους αρμόδιους κάθε φορά, έτσι ώστε να δώσουμε απαντήσεις συνολικές στην εικόνα του Θερμαϊκού», σχολίασε ο κ. Ορφανός για τον Θερμαϊκό.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε για την Θράκη λέγοντας: «Πρωταγωνιστικός ρόλος στον σχεδιασμό μου είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς ακτοπλοϊκώς και προς την Τουρκία. Δυνατότητες μεταφοράς φορτίου προς την Μαύρη Θάλασσα, βόρεια. Θα μπούμε στη μάχη της ανάπτυξης της περιοχής ξεκινώντας από το λιμάνι. Θα δούμε τις δράσεις που αφορούν την Ξάνθη και τη Ροδόπη, κυρίως βοηθόντας αυτές τις περιοχές να αποκτήσουν αυτά που τους λείπουν. Αυτή τη στιγμή το υπουργείο ελέγχει περισσότερα από 300 επενδυτικά σχέδια που αφορούν πρωτογενή τομέα, τουρισμό, ανάπτυξη, θα γίνουν στη Θράκη».