Σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος και επέρριψε μεγάλες ευθύνες στο Μέγαρο Μαξίμου, για την «απαξιωτική στάση» απέναντι στις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπρεπε να έχει κάνει πολύ νωρίτερα κινήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση με τις επιλογές της «κατάφερε να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που αύξησε την εξάρτηση της από φυσικό αέριο κατά 25% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Στη συνέχεια, ο ίδιος πρότεινε άμεσο πλέγμα μέτρων που θα προστατέψουν τα νοικοκυριά αλλά και την ανταγωνιστικότητα της χώρας, επισημαίνοντας σε δήλωσή τονίζει ότι «οι αποφάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής μας δίνουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε πολιτικές, που μέχρι χθες απαξίωνε ο κύριος Μητσοτάκης, όπως:

  • Η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας για να περιοριστούν οι συνέπειες στις αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, που υφίστανται οι ιδιώτες καταναλωτές και οι μικροεπιχειρήσεις.
  • Η ρύθμιση της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις που υπάρχουν
  • και βέβαια η φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, με την επιβολή ειδικής εισφοράς στα κέρδη τους και βάζοντας προκαταβολή φόρου για να ενισχυθεί άμεσα ρευστότητα.
  • Τον προσανατολισμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, στην αναβάθμιση του δικτύου. Για να έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Έτσι χιλιάδες Έλληνες πολίτες, θα μπορούν να παράγουν μέρος της ενέργειας που καταναλώνουν. Με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες τους καθώς και με τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων.
  • ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, πρέπει να φτιάξουν επιτέλους τη μελέτη, που θα επικαιροποιείται κάθε δύο χρόνια και θα απαντά στα πιεστικά ερωτήματα που υπάρχουν. Πόσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί τώρα να «σηκώσει» το δίκτυο; Τι έργα πρέπει να γίνουν και πόσο κοστίζουν, ώστε να απορροφηθούν οι ανανεώσιμες που έχουμε σαν στόχο το 2030;
Αυτά, είναι ολοκληρωμένες πολιτικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τη χώρα μας, να οχυρώσει την κοινωνία και την οικονομία της, στις μεγάλες παρενέργειες που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση της εποχής μας», καταλήγει ο κ. Ανδρουλάκης.