Στο "Ποτάμι" και ο Χάρης Θεοχάρης
Ο πρώην γραμματέας Εσόδων δέχθηκε πρόταση συνεργασίας από τον Σταύρο Θεοδωράκη
Του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Στις... όχθες του «Ποταμιού» του Σταύρου Θεοδωράκη φαίνεται ότι βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο κ. Χάρης Θεοχάρης, μετά την πρόωρη λήξη της θητείας του στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, με τους καλά γνωρίζοντες τα πολιτικά παρασκήνια να υποστηρίζουν ότι ο πρώην συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα έχει αναλάβει ατύπως σύμβουλος επί των οικονομικών θεμάτων στο νεότευκτο κόμμα του γνωστού δημοσιογράφου.
Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», οι δύο άνδρες συναντήθηκαν πρόσφατα και συζήτησαν επί μακρόν για το ενδεχόμενο μελλοντικής τους συνεργασίας, με τον κ. Θεοδωράκη να του καταθέτει ευθέως πρόταση για την ανάληψη από τον ίδιο της θέσης του τομεάρχη Οικονομικών του κόμματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Θεοχάρης, αν και αρχικά ξαφνιάστηκε, επιφυλάχθηκε να απαντήσει το προσεχές διάστημα, δείχνοντας συγκρατημένο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη πρόσκληση. Ο τελευταίος, εξάλλου, σύμφωνα με συνομιλητές του, επιθυμεί να παραμείνει ένα διάστημα μακριά από την κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς η αποπομπή του από την κυβερνητική θέση που είχε αναλάβει, ο τρόπος που έγινε και οι λόγοι που την «επέβαλαν» τον προβλημάτισαν ιδιαίτερα. «Ο κ. Θεοχάρης διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στον εκσυγχρονισμό και στην ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, αυξάνοντας τα ποσοστά συλλογής εσόδων και εφαρμόζοντας βασικές νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις για τη συλλογή εσόδων και τους φόρους, κάτι που δεν φαίνεται να εκτίμησε η κυβέρνηση. Το εκτίμησε, όμως, το επιτελείο του Σταύρου Θεοδωράκη και ο ίδιος ο πρόεδρος του Ποταμιού», αναφέρει πρόσωπο που γνωρίζει το παρασκήνιο της παραπάνω συνομιλίας.
ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Σημειώνεται πως αφορμή για τη συνάντησή τους υπήρξαν οι θετικές αναφορές του προέδρου του «Ποταμιού» στον κ. Θεοχάρη, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι αποχωρεί από τη θέση του γενικού γραμματέα Εσόδων. «Ο,τι δεν είναι δικό μας το πολεμάμε. Προφανώς σε κάποιους δεν φτάνει να αλλάζουν κάθε τόσο τη φορολογική νομοθεσία, αλλά τώρα θέλουν να αλλάζουν και τους δημόσιους λειτουργούς, αναλόγως με τις εκάστοτε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη ξαναφέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για τη δημιουργία ανεξάρτητων μηχανισμών για τη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων, όπως έχει προτείνει το Ποτάμι. Πρώτη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό θα είναι να επιλέγονται οι καλύτεροι, χωρίς τις παρεμβάσεις των κομματικών μηχανισμών και του παλαιοκομματικού συστήματος», είχε αναφέρει ο κ. Θεοδωράκης σε γραπτή δήλωσή του, η οποία προκάλεσε το τηλεφώνημα του Χάρη Θεοχάρη προς τον πρώτο για να τον ευχαριστήσει.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια του γνωστού δημοσιογράφου να προχωρήσει στη στελέχωση του κόμματός του με πρόσωπα έμπειρα και εγνωσμένου κύρους, που θα αναλάβουν κομβικές θέσεις στο οργανόγραμμα του καινούργιου σχηματισμού, προκειμένου το «Ποτάμι» να ξεκινήσει να λειτουργεί ως ένας σύγχρονος πολιτικός οργανισμός με φρέσκα πρόσωπα, που θα δώσουν νέα ώθηση στο εγχείρημά του. «Ο πήχης προς τις εθνικές εκλογές είναι να γίνει το Ποτάμι ο τρίτος πόλος του πολιτικού συστήματος», δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Θεοδωράκης.
Αφετηρία αυτής της στρατηγικής ήταν το συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Λαύριο όπου παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα του κόμματος στη σύνταξη του οποίου συνέβαλε, όσον αφορά τις οικονομικές προτάσεις, ο κ. Θεοχάρης, όπως επιμένουν πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τις εσωτερικές διεργασίες στην οδό Σεβαστουπόλεως.
Ο αρχηγός στις ξένες πρεσβείες
Ανοιγμα στις «Μεγάλες Δυνάμεις» επιχειρεί εσχάτως ο Σταύρος Θεοδωράκης, ανταποκρινόμενος στις προσκλήσεις γνωριμίας που του απευθύνουν οι πρέσβεις ισχυρών χωρών της Ευρώπης, αρκετοί από τους οποίους επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νέο κόμμα. Το τελευταίο διάστημα ο επικεφαλής του «Ποταμιού» έχει συναντήσει τους πρέσβεις της Γερμανίας, Πέτερ Σόοφ, με τον οποίο είχαν πολύωρη συνάντηση, της Ελβετίας, Λορέντζο Αμπεργκ, του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζον Κίτμερ, και της Δανίας, Μέτε Κνούντσεν, γνωστοποιώντας τις απόψεις του για ευρωπαϊκά θέματα, αλλά και για ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, δείχνοντας ότι στις προτεραιότητές του εντάσσεται η δημιουργία ενός δικτύου επαφών και καλών σχέσεων με τους διπλωματικούς εκπροσώπους των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Οι καλά γνωρίζοντες τα πολιτικά παρασκήνια υποστηρίζουν ότι στις συναντήσεις αυτές ο κ. Θεοδωράκης παίζει το παιχνίδι του κυβερνητισμού, προβάλλοντας το «Ποτάμι» ως κόμμα που μπορεί να διαδραματίσει στο μέλλον σημαίνοντα ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. «Δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν είναι ένα κίνημα που λειτουργεί αντισυστημικά», αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Ως συστημική εξελήφθη και η απόφασή του να εντάξει το κόμμα του στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, όπου συμμετέχει και η «Ελιά» του Ευάγγελου Βενιζέλου. Εκτός των επαφών του με τους Ευρωπαίους, πάντως, ο γνωστός δημοσιογράφος έχει δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας και με τον αμερικανικό παράγοντα, που τον αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον από την εποχή της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωπαϊκές κάλπες, οπότε το επιτελείο του «Ποταμιού» επέλεξε αμερικανικής τεχνοτροπίας τηλεοπτική καμπάνια. Σημειώνεται πως για τις επαφές του «Ποταμιού» και του προέδρου του με ξένους αξιωματούχους εργάζονται οι δύο ευρωβουλευτές του κόμματος, Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος, ο επίτιμος πρέσβης, κ. Αλ. Μαλλιάς (ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής), ο οποίος έχει υπηρετήσει στον ΟΗΕ και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και κυρίως ο εκπρόσωπος Τύπου του «Ποταμιού», Κώστας Αργυρός, που ως ανταποκριτής διάφορων Μέσων στην Κεντρική Ευρώπη με έδρα τη Βιέννη, έχοντας συνεργαστεί με περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες της Αυστρίας και της Γερμανίας, έχει αποκτήσει ένα ευρύ δίκτυο γνωριμιών.