Μια εισήγηση... φωτιά φέρεται να έχει δεχθεί τόσο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όσο και το Μέγαρο Μαξίµου σε ό,τι αφορά την Τριτοβάθµια Εκπαίδευση και µε φόντο την αρνητική στάση ενός σηµαντικού αριθµού πρυτανικών Αρχών σε µια σειρά µεταρρυθµίσεων που προώθησε η κυβέρνηση, µε αποκορύφωµα βεβαίως την πανεπιστηµιακή Αστυνοµία.

Πρόκειται για το σενάριο δροµολόγησης µιας νοµοθετικής ρύθµισης µε την οποία ουσιαστικά θα σηµατοδοτηθεί η κατάργηση των εκλογικών διαδικασιών µε τη σηµερινή τους µορφή και η επιστροφή στην εποχή της Αννας ∆ιαµαντοπούλου, η οποία είχε καθιερώσει το σύστηµα των συµβουλίων διοίκησης των πανεπιστηµίων, τα µέλη των οποίων διορίζονταν από το υπουργείο και µόνο ορισµένα εξ αυτών ήταν αιρετά.

Μέχρι στιγµής, η πάντα µετριοπαθής και προσεκτική Νίκη Κεραµέως δεν έχει δώσει θετικό στίγµα, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως µια τέτοια απόφαση δεν είναι δυνατόν να µη ληφθεί σε συνεννόηση µε τον πρωθυπουργό, εφόσον κριθεί ότι η εν λόγω προοπτική εξυπηρετεί τις γενικότερες στοχεύσεις σχετικά µε την κυβερνητική πολιτική στα ανώτερα εκπαιδευτικά κλιµάκια...

Βεβαίως, όπως λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στο σύστηµα Μητσοτάκη, η δηµιουργία ενός τέτοιου µετώπου έναν χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές θα ήταν µάλλον παράτολµο εγχείρηµα.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 9/4