Το επερχόμενο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και η εικόνα που θα προκύψει τόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών του όσο και μετά την ολοκλήρωσή του αποτελούν για την Πειραιώς μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξει τις διαφορές που υπάρχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποίησε πριν από το Πάσχα το Συνέδριό του, με καθυστέρηση λόγω πανδημίας, και η εικόνα που βγήκε προς τα έξω κάθε άλλο παρά ικανοποίησε τους επιτελείς της Κουμουνδούρου. Στελέχη που στράφηκαν ανοιχτά το ένα εναντίον του άλλου, κορυφαία πρόσωπα που είχαν προσωπικές στρατηγικές, κυρίως για να πλήξουν εσωκομματικούς αντιπάλους, δημόσιες διαφωνίες και διαμαρτυρίες, καθώς και εικόνες που έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το επιχείρημα που πρόβαλαν οι περισσότεροι που άσκησαν κριτική στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι ένα κόμμα και ένας μηχανισμός που δεν μπορεί να ελέγξει επαρκώς μια εσωκομματική διαδικασία δεν μπορεί να επανέλθει στην εξουσία. Η βασική λογική της επιχειρηματολογίας αυτής στηρίζεται στο γεγονός ότι κάποιος που δεν μπορεί να διοικήσει έναν οργανισμό, όπως είναι ένα κόμμα, δεν μπορεί να διοικήσει και τη χώρα και τελικά αποτυγχάνει να πείσει και τους πολίτες.

Σε πλήρη αντίθεση, στην Πειραιώς θέλουν να δείξουν ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί έναν πολιτικό οργανισμό ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί με βάση κανόνες και αξίες και κυρίως χωρίς να είναι εξαρτημένος από την κυβερνητική θητεία. Η εικόνα που επιθυμούν να βγει προς τα έξω είναι αυτή της πολιτικής υγείας και της δημοκρατίας στην πράξη. Παράλληλα, το γεγονός ότι στα Συνέδρια λαμβάνουν τον λόγο πρώην πρόεδροι του κόμματος, όπως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εμπεδώνει ακόμα περισσότερο την εικόνα ενότητας και συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας, πηγαίνοντας κόντρα στον κανόνα που θέλει τα κόμματα τα οποία κυβερνούν να αποσυσπειρώνονται όσο μεγαλώνει ο χρόνος παραμονής τους στην κυβέρνηση.

Τέλος, από τα βασικά σημεία σύγκρισης μεταξύ των Συνεδρίων των δύο κομμάτων είναι τόσο οι κανόνες όσο και η εμβέλεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφορικά με τους κανόνες, την ώρα που στο καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν σαφείς προβλέψεις για τη θητεία του προέδρου και τη συχνότητα διεξαγωγής των Συνεδρίων, στον ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξουν πρόεδρο ο οποίος δεν έχει συγκεκριμένη θητεία. Στο θέμα της εμβέλειας στην Ευρώπη, στα Συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας είναι προσκεκλημένοι από μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα και συχνά προσωπικότητες που έχουν αναλάβει κομβικές θέσεις. Εν αντιθέσει, στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος συνδέεται με την αποτυχημένη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δημοσιεύτηκε στο Secret της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 29/4