Αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη για την κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς και η σύγκρουση Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν τις θέσεις τους αναφορικά με τη συμμαχική σχέση συνεργασίας με την Ουάσινγκτον. Το αποτέλεσμα του διαξιφισμού αναδεικνύει ως νικητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αποτύπωσε έναν ξεκάθαρο προσανατολισμό της Ελλάδας σε έναν ευρωατλαντικό άξονα, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις της Κουμουνδούρου, εγκλωβισμός που έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρος μετά τη δευτερολογία και την τριτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός, αφού ξεκαθάρισε τη θέση της Ελλάδας στον γεωπολιτικό χάρτη, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περιοχή, έβγαλε στο φως τα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταψήφισε την αμυντική συμφωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης έφερε μάλιστα σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα όταν επικαλέστηκε δηλώσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. «Και επειδή επικαλεστήκατε τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ, θα διαβάσω τι έλεγε ο κ. Πάιατ για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την ελληνοαμερικανική συμφωνία. Είπε επί λέξει πως “μένει έκπληκτος γιατί αυτή η σχέση ξεκίνησε επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ, τα 4 μέρη που επεξεργαζόμαστε είχαν εντοπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, το Στεφανοβίκειο και η Αλεξανδρούπολη επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποδειχθεί. Κατανοούν τη σημασία της σχέσης Ελλάδος - ΗΠΑ και μοιράζονται αυτή τη δέσμευση”. Τον συναντήσατε τον κ. Πάιατ τον περασμένο Φεβρουάριο χωρίς να ανακοινώσετε τι του είπατε;», τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε πιο μετριοπαθή θέση της Ελλάδας. «Εγκαταλείπετε τις πάγιες θέσεις της χώρας σε σχέση με τον ρόλο και τη στρατηγική της, τον ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και διπλωματίας στην κρίσιμη περιοχή της Μεσογείου. Εγκαταλείπετε τον μετριοπαθή και προσεκτικό ρόλο που διαδραμάτιζε παραδοσιακά η Ελλάδα, τόσο εντός του ΝΑΤΟ όσο και σε σχέση με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα επιτέθηκε ευθέως στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντάς τον «εθνικά ανορθόγραφο». «Είστε όμως σαν τον σκορπιό. Οταν είστε
στην αντιπολίτευση, μεταμορφώνεστε προς το χειρότερο. Μιλήστε τη γλώσσα του πατριωτισμού, για να μην κατηγορηθείτε πως είστε ακόμα μία φορά εθνικά ανορθόγραφος», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ σε άλλο σημείο σχολίασε τη στρατηγική ίσων αποστάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. «Χώρες με παράδοση αιώνων στην ουδετερότητα άλλαξαν την πολιτική τους», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως, αν είχε ακολουθηθεί η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, «θα πηγαίνατε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα λέγατε “όχι” μόνο εσείς και 26 απέναντι».

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 13/5