Για την συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, αλλά και για τις οριστικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μας ενημερώσει η στήλη big mouth του powergame.gr. Παράλληλα, αποκαλύπτει και το πλάνο του πρωθυπουργού σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Τι γράφει το big mouth

 

-Είναι η πρώτη φορά που οι πέριξ τον πρωθυπουργό δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο. Απεναντίας ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν ότι πρόκειται για την επικρατέστερη εκδοχή. Για πρώτη φορά, μάλιστα, ο ίδιος ο πρόεδρος Κυριάκος, στις κατ’ ίδιαν συζητήσεις του, δεν είναι και τόσο απόλυτος, όπως ήταν πριν από καμπόσους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι πλέον έχει συνειδητοποιήσει ότι θα αποτελούσε κίνηση υψηλού ρίσκου να πάει σε ένα δεύτερο δύσκολο χειμώνα. Επειδή ο Μητσοτάκης δεν ανήκει στην κατηγορία των ηγετών, που δεν αντιλαμβάνονται τα μηνύματα της κοινής γνώμης και από το λίγο που τον γνωρίζω, προεξοφλώ ότι κάπου στα τέλη Αυγούστου, άντε βαριά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, «θα μπουμπουνίσει τις εκλογές» όπως χαρακτηριστικά λέει ένας φίλος μου.

 …και αλλάζει και τον εκλογικό νόμο

-Με αφορμή τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, κάποιοι ομολογώ όχι και λίγοι, θεωρούν ότι ο πρόεδρος Κυριάκος, θα πρέπει αν αποφασίσει να πάει στις κάλπες, προηγουμένως να έχει αλλάξει και τον εκλογικό νόμο. Και επ’ αυτού σας έχω νέα. Όπως με πληροφορεί σχετικά αξιόπιστη (επί των Νεοδημοκρατικών) πηγή, ο πρωθυπουργός έπειτα από πολλή σκέψη, φαίνεται να αποφάσισε κάποιες τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο του Θεοδωρικάκου. Μάλιστα, οι γνωρίζοντες λένε ότι έχει ζητήσει από τον Θοδωρή Λιβάνιο (που ξέρει από εκλογικά συστήματα) να του φτιάξει δυο εναλλακτικά σενάρια εκλογικού νόμου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη δουλειά που του έβαλε να κάνει ο πρόεδρος Κυριάκος. Με δεδομένο ότι είναι έτοιμα τα νέα μοντέλα του εκλογικού νόμου, στην περίπτωση που καταλήξει ο Μητσοτάκης στην αλλαγή του, αυτό θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, αφού η Βουλή θα «κλείσει» για είκοσι το πολύ μέρες.