Την άποψη ότι ο πρωθυπουργός θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και στην συνέχεια θα στήσει κάλπες γιατί δεν θα μπορεί να καταθέσει προϋπολογισμό, εξέφρασε χθες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ενώ έθεσε σε εκλογική ετοιμότητα το κόμμα, καθώς όπως είπε «υπάρχει κάθε δυνατότητα να κερδίσουμε».

«Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν η κυβέρνηση στην αδυναμία της να διαχειριστεί τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των επιλογών της, να επισπεύσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου και να προσφύγει σε εκλογές πριν βρεθεί στη δύσκολη θέση να καταθέσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση.

Αναφερόμενος στις πολιτικές επιπτώσεις που θα έχει η αλλαγή του εκλογικού νόμου – καθώς ο υπάρχων που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2020 δεν έχει εφαρμοστεί ούτε μία φορά –τόνισε ότι η «αλλαγή του εκλογικού νόμου για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια κυβερνητική θητεία είναι κάτι πρωτοφανές για τα πολιτικά μας πράγματα και αποτελεί επίσης κραυγαλέα απόδειξη απαξίας των θεσμών και της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος από τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Αποτελεί όμως ταυτόχρονα και παραδοχή ήττας. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει επιλέξει να σκάψει το λάκκο όπου στο τέλος θα πέσει μέσα ο ίδιος. Παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δε πρέπει να κινηθεί με γνώμονα το κομματικό όφελος, αλλά με γνώμονα τις αρχές του».

«Ο μεγαλύτερος»

Για το ζήτημα της ακρίβειας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος και με διαφορά σε όλη την Ευρώπη. Και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις επιλογές της κυβέρνησης να αφήσει ανέπαφο το καρτέλ της ενέργειας και των καυσίμων. Στην επιλογή της δηλαδή να λεηλατεί τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς, αφήνοντας στα ύψη έμμεσους φόρους, τον ΦΠΑ στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, προκειμένου να χρηματοδοτεί επιδοτήσεις που κρατούν ανέπαφα τα υπερκέρδη και τα ουρανοκατέβατα κέρδη των καρτέλ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ακόμα ότι η προεκλογική περίοδος στην πραγματικότητα έχει ξεκινήσει επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης είναι πλέον βαθιά τραυματισμένος από την υπόθεση των υποκλοπών. Η υπόθεση έχει βάθος και δε θα σβήσει ούτε θα ξεχαστεί».

«Δεν έκανε λάθος»

Με αφορμή την εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές που αρχίζει σήμερα στην Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «δεν πρόκειται για κάποια τυχαία περιστατικά αλλά για ένα μοντέλο διακυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε κάποιο λάθος ή κάποια αστοχία. Έτσι κυβερνούσε. Το σύστημα Μητσοτάκη άκουγε όσους ήθελε, όποιους ήθελε και όποτε ήθελε. Όχι μόνο από όταν ανέλαβε την εξουσία. Και είναι τόσο μεγάλο το εύρος των υποκλοπών, ιδιαίτερα με τα σύγχρονα και παράνομα λογισμικά παρακολούθησης,  που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Η δε άρνηση ακύρωσης της τροπολογίας που αφορά τη παράλυση της ΑΔΑΕ, η άρνηση να δοθούν όλοι οι τηλεφωνικοί αριθμοί βουλευτών και ευρωβουλευτών προκειμένου να ελεγχθεί η πιθανότητα συμβατικής τους παρακολούθησής, αλλά και η επίκληση του απορρήτου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να μείνουν όλα στο σκοτάδι, αποτελούν την απόλυτη απόδειξη της ενοχής του κ. Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση αυτή αποτελεί βαρύ τραύμα στη λειτουργία του πολιτεύματος και προεξοφλεί ότι ο κος Μητσοτάκης ως βασικός υπεύθυνος και ηθικός αυτουργός αυτής της εκτροπής, είναι πλέον απερχόμενος πρωθυπουργός».