Τρικυμία και σκηνικό διάλυσης έφερε στη ΔΗΜΑΡ το δημοψήφισμα για την ΔΕΗ, όπου σε μια μόνο ημέρα,  βρέθηκαν εκτός κόμματος τέσσερα στελέχη της, δύο βουλευτές και δύο μέλη των οργάνων. 

Με επιστολή της η Κατερίνα Μάρκου γνωστοποίησε χθες την ανεξαρτητοποίησή της από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ την πόρτα της εξόδου από το κόμμα είδε χθες και ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος διεγράφη από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ καθώς δεν υπέγραψε την πρόταση για δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ. Αμεση ήταν η αντίδραση του Ανδρέα Παπαδόπουλου και του Γεράσιμου Γεωργάτου οι οποίοι, μετά τη διαγραφή Ψαριανού, υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει πως θεωρεί αδιανόητο «να διαγράφεται ένας βουλευτής, ο οποίος έχει δικαιωθεί στον απόλυτο βαθμό»,  ενώ ο κ. Γεωργάτος χαρακτηρίζει τη διαγαφή ως τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. «Η Δημοκρατική Αριστερά έχει προσεγγίσει τις εσχατιές της αναξιοπιστίας και της αναξιοπρέπειας. Από τη στιγμή που αποχώρησε από την τρικομματική κυβέρνηση μέχρι σήμερα, με κύρια ευθύνη της ηγεσίας της, την χαρακτηρίζουν η απουσία σταθερού στρατηγικού προσανατολισμού, οι τυχοδιωκτικοί τακτικοί ελιγμοί, η υποκριτική προσήλωση σε μεταρρυθμίσεις και η επίφαση εσωκομματικής δημοκρατίας» σημείωσε.

Ο Σπύρος  Λυκούδης σε γραπτή ανακοίνωσή του υπεράσπισε τον Γρηγόρη Ψαριανό και χαρακτήρισε εκπληκτικό το γεγονός να θεωρείται ως ενοχοποιητικό στοιχείο γι’ αυτόν η απόφασή του να μην υπογράψει την πρόταση του κόμματος για το δημοψήφισμα «λες και δεν ήταν απολύτως δικαίωμά του». Ο κ. Λυκούδης καταλήγει σημειώνοντας ότι «φαίνεται ότι μετά την εκλογική συντριβή, η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα έχουν εξαφανιστεί στα ηγετικά κλιμάκια της ΔΗΜΑΡ».