Αναπτύσσονται οι στρατηγικές εταιρικές σχέσεις Ελλάδας - Κίνας
Τι είπε ο Πρόεδρος της Κίνας με τον Αντώνη Σαμαρά
Στην περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και Κίνας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος τη Κίνας κ. Σι Τζινπινγκ κατά την συνάντησή τους την Κυριακή στην Ρόδο.
Στην προσφώνησή του ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην βοήθεια που πρόσφερε η χώρα μας για την απομάκρυνση των κινέζων πολιτών κατά την κρίση της Λιβύης για να προσθέσει ότι η Ελλάδα γεωστρατηγικά αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας σε μία περιοχή με πολύ υψηλό πολιτικό δείκτη αστάθειας. Και θέλω να σας πω ότι πιστεύω βαθειά ότι η στρατηγική εταιρική μας σχέση θα διευρύνεται συνεχώς, όσο και η παρουσία της χώρας σας θα διευρύνεται στο διεθνές προσκήνιο.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις δυνατότητες που δίνει η γεωγραφική θέση της χώρας μας για την παροχή χρήσιμων υπηρεσιών υποστήριξης, συντήρησης και επισκευών και στα Κινεζικά πολεμικά πλοία που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή. Εξήγησε ο πρωθυπουργός: Παραδείγματος χάρη, στην Κρήτη υπάρχουν όλες οι κατάλληλες υποδομές ανεφοδιασμού, συντηρήσεων και επισκευών για τις μονάδες Ναυτικού της δικής σας χώρας. Υπάρχει δυνατότητα για συνεργασία, παραδείγματος χάρη, κοινές περιπολίες των πολεμικών πλοίων. Και ένα άλλο παράδειγμα, στον τομέα της καταπολέμησης της πειρατείας, όπου τα συμφέροντα των δύο λαών μας ταυτίζονται.
Εξέφρασε στον Πρόεδρο την βαθύτατή μας εκτίμηση της Ελλάδα, για την τεράστια μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει από την ανάληψη των καθηκόντων του και σημείωσε ότι εμείς θα μπορούσαμε, ίσως, και να συνδράμουμε στην προσπάθεια αυτή, αξιοποιώντας μία σημαντική τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην παροχή τεχνογνωσίας, σε σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση, την πράσινη ανάπτυξη και τα περιβαλλοντολογικά θέματα, σε επίπεδο νομοθετικό.
Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον οικονομικό της δυναμισμό, τις επιδόσεις της στις Τέχνες και στην Τεχνολογία και σημείωσε ότι επιζητούμε και εμείς να έχουμε μία ακόμα στενότερη σχέση μαζί της.
Τέλος εξέφρασε την εκτίμηση της ελληνική κυβέρνησης γιατί κατά την τελευταία κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, έδειξε η Κινεζική ηγεσία φιλία, υπευθυνότητα και υποστήριξε τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και αυτό είναι άλλη μία υπεύθυνη απόδειξη του εποικοδομητικού ρόλου της Κίνας στο παγκόσμιο σύστημα εκτός από τη φιλία μας και για σταθερότητα και για ειρήνη.
Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινμπίνγκ στην αντιφώνησή του επισήμανε ότι με τόσους πολλούς υπουργούς στις δύο αντιπροσωπείες μοιάζει με επίσημη επίσκεψη στην Ρόδο. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η πιο φιλική και η πιο αξιόπιστη χώρα μέσα στην Ευρώπη για την Κίνα. Όπως αναφέρατε, κ. Πρωθυπουργέ, όσον αφορά τα πολύ σημαντικά συμφέροντα της χώρας μας, μας υποστηρίζετε πάντοτε και ταυτόχρονα, όταν έχουμε δυσκολίες, όπως αναφέρατε για την εκκένωση Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη, και όταν έχει δυσκολία η Ελλάδα όπως είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, εμείς αλληλοϋποστηριζόμαστε.
Επισήμανε ότι οι Ελληνοκινεζικές σχέσεις βρίσκονται στο πιο άριστο επίπεδο ανάπτυξης, στην πιο άριστη εποχή. Και αυτό μας έχει φέρει πολύ σημαντικές και περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία. Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη σχέση της με την Ελλάδα. Θέλουμε πολύ να κάνουμε κοινές προσπάθειες, μαζί με την ελληνική πλευρά να ανοίξουμε τη νέα εποχή για τις διμερείς μας σχέσεις, όσον αφορά τις συνολικές στρατηγικές εταιρικές σχέσεις Κίνας Ελλάδας.
Ο κ. Σι αναφέρθηκε στην συνάντησή τους κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα: Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που έχω την ευκαιρία να σας συναντήσω, κ. Πρωθυπουργέ Σαμαρά, στην όμορφη Ρόδο. Επειδή θυμάμαι μέχρι σήμερα τη συνάντησή μας εκεί στο Πεκίνο, θυμάμαι ότι μου έκανε βαθειά εντύπωση οι γνώσεις σας, όσον αφορά τους φιλόσοφους της Κίνας, μου έκανε πάρα πολύ βαθειά εντύπωση. Και αυτήν τη φορά η πολύ σημαντική και ιδιαίτερη διοργάνωσή σας, που ήρθατε εδώ στην Ρόδο, να με υποδεχτείτε και βέβαια, ο κ. Πρόεδρος, ήρθατε στην Ρόδο να με συναντήσετε, όλα αυτά με συγκίνησαν πάρα πολύ.