Στην ποδοσφαιρική ορολογία είναι διάσημη η φράση «κάηκαν στο ζέσταμα». Τη χρησιμοποιούν οι σχολιαστές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου για τους παίκτες που παίρνουν εντολή από τον προπονητή τους να σηκωθούν και να κάνουν προθέρμανση πριν μπουν αλλαγή στον αγώνα. Η εξέλιξη, όμως, αλλάζει τα σχέδια του προπονητή και υπάρχουν περιπτώσεις που οι παίκτες, χωρίς να έχουν πάρει διαφορετική εντολή, συνεχίζουν να προθερμαίνονται χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Αν παρομοιαστούν η πολιτική και οι εκλογές με έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έπαθαν κάτι ανάλογο από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα κάθε σενάριο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, λέγοντας ότι θα εξαντληθεί η τετραετία.

Γιατί, όμως, «κάηκαν στο ζέσταμα»; Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ είχαν μπει σε μια έντονη προεκλογική διαδικασία. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούσε, σύσσωμη, δεδομένες τις πρόωρες εκλογές, με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει το τέμπο, καταθέτοντας μέχρι και συγκεκριμένη πλατφόρμα για να γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο. Στην Κουμουνδούρου, από τη στιγμή που έκλεισαν προσωρινά κάθε εσωκομματικό μέτωπο, είχαν ήδη μπει σε διάταξη εκλογών, κλείνοντας τους υποψηφίους για τα ψηφοδέλτια και οριστικοποιώντας το πρόγραμμα που ήθελαν να παρουσιάσουν στον ελληνικό λαό για να το κρίνει, κάνοντας μάλιστα και σχετικές εκδηλώσεις.

Στην ίδια συχνότητα εκπέμπει εδώ και μήνες το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χρησιμοποιούσε τις πρόωρες εκλογές ως έναν τρόπο να αυξήσει τη συσπείρωση μετά τις διαδοχικές εσωτερικές διαδικασίες, οι οποίες έχουν όμως ολοκληρωθεί εδώ και καιρό. Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, μάλιστα, είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου με περιοδείες σε όλη τη χώρα. Όπως είχε αναφέρει, μάλιστα, ο επικεφαλής της επιτροπής κατάρτισης ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Βαγγέλης Αργύρης, ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοδελτίων του κόμματος, κοντά στο 80%, ήταν έτοιμο, με το υπόλοιπο 20% να ανακοινώνεται στη συνέχεια.

Το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν πλέον τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα στελέχη τους είναι κατά πόσο μπορούν να ακολουθήσουν στην ίδια ένταση την προεκλογική δραστηριότητα, δεδομένου ότι έχουν μπροστά τους τουλάχιστον 10 με 11 μήνες. Δευτερευόντως, κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών πόσες φορές μπορούν να πουν διαφορετικά πράγματα και να μην αρχίσουν να επαναλαμβάνονται, προκαλώντας κούραση στους πολίτες, οι οποίοι ετοιμάζονται για έναν δύσκολο, κατά τα φαινόμενα, χειμώνα. Επόμενο είναι, λοιπόν, τα επιτελεία της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη να πρέπει να λάβουν άμεσα αποφάσεις και είτε να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους είτε να συνεχίσουν στο ίδιο τέμπο, με τον κίνδυνο, όταν θα πρέπει να τρέξουν για τις εκλογές, να μην υπάρχουν αντοχές και πολιτικά μηνύματα για να εκπέμψουν.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ''Secret'' της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 9/7