Χαμένοι στις αρμοδιότητες υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί
Συγκρούσεις λόγω χάους με τους φακέλους
Των Γιάννη Χρηστάκου, Γιώργου Σιαδήμα - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Εναν μήνα μετά τον ανασχηματισμό, το μπάχαλο με τις αρμοδιότητες υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών συνεχίζεται. Την ώρα που η τρόικα ξεκινά τις επαφές για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, σχεδόν η μισή κυβέρνηση δεν ξέρει ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο των αρμοδιοτήτων της.
Στην πραγματικότητα, τα μέλη της κυβέρνησης δεν γνωρίζουν τι ακριβώς υπογράφουν, αφού μπορεί προφορικά να έχουν συμφωνηθεί κάποια πράγματα, αλλά στην πλειονότητά τους δεν έχουν εκδοθεί ακόμα τα ΦΕΚ με τον τομέα ευθύνης τους. Η κατάσταση αυτή οδηγεί και σε σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ νέων και παλαιών υπουργών, που δίνουν την εικόνα ότι η νε?α κυβέρνηση δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς.
ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η πρώτη γερή κόντρα που καταγράφεται είναι αυτή μεταξύ του Γιώργου Καρασμάνη και της Ολγας Κεφαλογιάννη με αφορμή τον αγροτουρισμό. Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδειξε με το καλημέρα τα δόντια του και δεν συνυπέγραψε την κοινή υπουργική απόφαση για να συμπεριληφθεί ο αγροτουρισμός στο ν/σ που κατέβασε η υπουργός Τουρισμού. Ο Γιώργος Καρασμάνης, που γνωρίζει το αντικείμενο και είχε καταθέσει ερωτήσεις και ως απλός βουλευτής, είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του και το πρωθυπουργικό γραφείο, εξηγώντας ότι ανήκει στον δικό του τομέα λόγω της ιδιαιτερότητάς του και άρα θα έπρεπε να έρθει στη Βουλή σε ν/σ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η Ολγα Κεφαλογιάννη σήκωσε το γάντι και διαμαρτυρήθηκε στο Μαξίμου, τονίζοντας μάλιστα ότι τέτοιου είδους αντιδράσεις φρενάρουν προγράμματα που ωφελούν πολύ τον ελληνικό τουρισμό. Στη μάχη μπήκαν και βουλευτές της Ν.Δ., που πήραν το μέρος της υπουργού Τουρισμού, καταθέτοντας τροπολογία που περιελάμβανε τους κανόνες για τον αγροτουρισμό. Με αυτό τον τρόπο η Ολγα Κεφαλογιάννη ξεπέρασε το εμπόδιο του Γιώργου Καρασμάνη. Μεταξύ των βουλευτών που υπέγραψαν ήταν και ο Ιορδάνης Τζαμτζής, που είδε τον συντοπίτη του να προάγεται σε υπουργό.
Αλλη μία κόντρα που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι αυτή του Γιάννη Μανιάτη και του Νότη Μηταράκη. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης είχε έτοιμα νομοσχέδια, συναρμοδιότητας του υπουργού Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αλλά ο κ. Μανιάτης θεώρησε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να προωθηθούν.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης, η μάχη για τις αρμοδιότητες του ΕΣΠΑ δεν λέει να κοπάσει. Οι προσπάθειες να τηρηθεί η συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου φαίνεται πως δεν έχουν καταγραφεί στο ΦΕΚ για τον τομέα ευθύνης στο συγκεκριμένο υπουργείο.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες των «Π», η εμπλοκή τα τελευταία 24ωρα συνεχίζεται και έχει να κάνει με το Τεχνικό Συμβούλιο του ΕΣΠΑ. Με τα έως τώρα δεδομένα, η εποπτεία φαίνεται πως περνάει τελικά στον Νίκο Δένδια, κάτι που τον καθιστά πανίσχυρο, αφού από το Τεχνικό Συμβούλιο γίνεται και ο τελικός έλεγχος. Αρχικά, το κομμάτι αυτό θα το κρατούσε ο υφυπουργός του, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αλλά μετά από αυτή την εξέλιξη δεν είναι ικανοποιημένος και επικρατεί ψυχρότητα. Σε αντιστάθμισμα, ο Ν. Δένδιας έδωσε «δώρο» στον κ. Κωνσταντινόπουλο τον τομέα της βιομηχανίας, που μέχρι πρότινος είχε ο προκάτοχός του, Μάκης Γιακουμάτος, προκαλώντας όμως νέες τριβές με τον «γαλάζιο» βουλευτή της Β Αθήνας.
ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ
Στο υπουργείο Υγείας κάθονται ακόμα σε αναμμένα κάρβουνα, αφού ο πρωθυπουργός δεν έχει ορίσει τις αρμοδιότητες του Μάκη Βορίδη και του αναπληρωτή του, Λεωνίδα Γρηγοράκου. Ο υπουργός δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει τον ευαίσθητο τομέα του φαρμάκου, ενώ ο αναπληρωτής του επιδιώκει να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιό του με τον τομέα ευθύνης των νοσοκομείων, κάτι που μέχρι πρότινος είχε απευθείας ο Αδωνις Γεωργιάδης. Στις διαπραγματεύσεις πάντως με την τρόικα, από τη στιγμή που δεν έχουν δοθεί αρμοδιότητες, όλα τα θέματα εξ ορισμού τα χειρίζεται ο υπουργός.
Στο υπουργείο Εργασίας, με το πέρασμα των ημερών ο Γιάννης Βρούτσης φαίνεται πως «ψαλιδίζει» κι άλλο τους υφυπουργούς του. Ο Αντώνης Μπέζας, που πήγε στο συγκεκριμένο υπουργείο για να «τρέξει» την ενοποίηση των Ταμείων, είδε μετά το ΙΚΑ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, να χάνει και επικουρικά, αφού μένουν τελικά στα χέρια του υπουργού Εργασίας. Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, αφού έλυσε το χωροταξικό του ζήτημα (έχει γραφείο εκτός υπουργείου), φαίνεται πως, εκτός των προγραμμάτων, θα έχει στην εποπτεία του και το ΙΚΑ. Ο προερχόμενος όμως από το ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου, διεκδικεί επιπλέον αρμοδιότητες από τον Γιάννη Βρούτση, αφού δεν θέλει να μείνει μόνο με την Πρόνοια.
Από τα λίγα υπουργεία όπου φαίνεται εκ πρώτης όψεως να υπάρχει κλίμα συνεννόησης είναι αυτό του Αγροτικής Ανάπτυξης. Παρ όλα αυτά, τις πρώτες εντυπώσεις φαίνεται να κερδίζει ο αναπληρωτής υπουργός, Πάρις Κουκουλόπουλος, λόγω δυναμικού χαρακτήρα. Εξάλλου, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως όλες οι ανακοινώσεις του υπουργείου προσυπογράφονται και από τους δύο υπουργούς, με πολλούς να κάνουν λόγο για ουσιαστικό «καπέλωμα» του Γιώργου Καρασμάνη.
Στον
αέρα και το υπ. Εσωτερικών
Στο υπουργείο Εσωτερικών, οι αρμοδιότητες έχουν μοιραστεί μόνο προφορικά μεταξύ της νέας ηγεσίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπαίνουν υπογραφές και να πηγαίνουν όλα πίσω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι «γαλάζιοι» βουλευτές που πηγαίνουν στο υπουργείο φεύγουν άπραγοι, αφού το μόνο που ακούνε από τους νέους υπουργούς είναι ότι δεν έχουν αρμοδιότητες! Ο αναπληρωτής υπουργός, Θεόφιλος Λεονταρίδης, περιμένει από τον πρωθυπουργό τον τομέα ευθύνης του, με τις πληροφορίες να λένε ότι θα αναλάβει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ο Γιώργος Ντόλιος, που έχει ξαναπεράσει από το ίδιο υπουργείο επί Γιάννη Ραγκούση, εκτός από το μεταναστευτικό, πίεσε και φαίνεται πως θα έχει παράλληλες αρμοδιότητες με τον Αργύρη Ντινόπουλο, όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που προμηνύει συγκρούσεις μεταξύ των δύο, αφού οι επιταγές της τρόικας φέρνουν φουρτούνες σε δήμους και περιφέρειες.
Ηδη ο «πράσινος» υφυπουργός τις τελευταίες ημέρες εμπλέκεται ενεργά και στο θέμα της ενδοδημοτικής κινητικότητας, όπου εκφράζονται φόβοι για απολύσεις, κυρίως στις χρεωμένες δημοτικές επιχειρήσεις που βάσει νόμου έχουν παθητικό για περισσότερα από τρία χρόνια.