Με κουτάκι για σπίρτα παρομοίασαν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ «σε μία στιγμή που όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου  τονίζουν  μάλιστα ότι «για το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα καινούργιο και συνεχίζει ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση με συνθήκες που προδιαγράφονται χειρότερες». «Η ΝΔ επιμένει να αφήνει ανέπαφο τον μηχανισμό αισχροκέρδειας και σώρευσης υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, τον οποίο τροφοδοτεί γιατί δεν θέλει να συγκρουστεί με τα συγκεκριμένα ολιγοπωλιακά συμφέροντα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, υπογράμμισε ότι «μόνο στο πρώτο επτάμηνο του έτους, καταγράφονται 5 δισ. παραπάνω φορολογικά έσοδα από τους στόχους του προϋπολογισμού. Αυτό συμβαίνει γιατί σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνείται να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε καύσιμα και φυσικό αέριο και τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε  ότι «έχουμε μία κυβέρνηση που λεηλατεί την κοινωνία και από τα 10 επιστρέφει το 1».

Περί Ενέργειας

Σχολιάζοντας τα επιδόματα ενέργειας, στην Κουμουνδούρου ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Τα χρήματα αυτά από ποιους τα παίρνουν και σε ποιους τα δίνουν;». «Τα παίρνουν από τους πολίτες και τα δίνουν στην αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας. 2,5 δισ. ήταν μόνο τα επιπλέον έσοδα από το ΦΠΑ σε συνθήκες πληθωρισμού 11% και 12%. Σε επίπεδο ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση στο ρεύμα για τις επιχειρήσεις και την τρίτη μεγαλύτερη στα νοικοκυριά».

Οι συνεργάτες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασαν και τον πίνακα τον οποίο έδειξε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου στην ΔΕΘ,  θέλοντας να διαψεύσει ότι η Ελλάδα είναι από τις ποιο  ακριβές  χώρες στην ενέργεια στην Ευρώπη. «Με βάση τον πίνακα που έδειξε χθες ο κ. Μητσοτάκης για τις 32 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αυτό που δεν μας είπε είναι ότι τον Αύγουστο η Αθήνα είχε τη μεγαλύτερη αύξηση -34%- στο ρεύμα και τη δεύτερη μεγαλύτερη στο φυσικό αέριο κατά 41%. Με όρους αγοραστικής δύναμης η Αθήνα είναι η δέκατη πιο ακριβή πόλη από τις 32», σημείωναν με νόημα οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

«Ρυθμιστική παρέμβαση»

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία  επισήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για «ρυθμιστική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, με πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και αποσύνδεσή της από το φυσικό αέριο». Ακόμα, υπογράμμισε ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στη ΔΕΘ τη συνολικά διαφορετική πολιτική που πρέπει να ασκηθεί στη χώρα και σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ακρίβειας, με παρέμβαση στην αγορά ενέργειας και σύγκρουση με συγκεκριμένα ολιγοπωλιακά συμφέροντα, αλλά και για την ανασύνταξη της κοινωνικής πλειοψηφίας».