Η Εφορία βγάζει το Καστρί στο σφυρί
Φόρος 700.000 τη διετία 2012-2013
Μπορεί οι Ελληνες να στενάζουν με τα υπέρογκα χαράτσια, τις μειώσεις μισθών και το μνημόνιο που τους φόρτωσε ο αδελφός της και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, όμως η κυρία Σοφία Παπανδρέου, από τον Καναδά όπου ζει, δείχνει ασυνεπής στην πληρωμή των φόρων της, με αποτέλεσμα από το 2009 και μετά (αλλά ιδίως τα τελευταία 2-3 χρόνια) οι οφειλές της στην Εφορία να έχουν φτάσει στο ιλιγγιώδες ποσό των 500.000 ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον 300.000 ευρώ είναι ληξιπρόθεσμα και προστίθενται στα 65 και πλέον δισ. των ληξιπρόθεσμων που χρωστούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, οι οφειλές της κυρίας Παπανδρέου προέρχονται από απλήρωτους φόρους εισοδήματος και, κυρίως, φόρους ακινήτων για τη βίλα στο Καστρί και τις υπερπολυτελείς μεζονέτες που έχει χτίσει εκεί και τις οποίες νοικιάζει, μεταξύ άλλων, και στον γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, πρίγκιπα Νικόλαο!
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη διετία 2012-2013 έχουν βεβαιωθεί στην κυρία Παπανδρέου φόροι ύψους συνολικά 700.000 ευρώ, τα οποία αφορούν κυρίως στα ακίνητα. Ερώτημα παραμένει αν τα ποσά αυτά προέκυψαν από αναδρομική βεβαίωση φόρων ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης ακινήτων που δεν πληρώνονταν στο παρελθόν. Από αυτά, πάντως, πληρώθηκαν ή μπήκαν σε ρύθμιση περί τα 200.000 ευρώ, ενώ άλλα τόσα εκκρεμούν προς πληρωμή χωρίς να έχουν ακόμα καταστεί, επίσης, ληξιπρόθεσμα.
Για τα χρέη αυτά η φορολογική διοίκηση έχει ξεκινήσει κατασχέσεις εις χείρας τρίτων και έμπειροι ελεγκτές θεωρούν ότι θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει ήδη οι κατασχέσεις των ακινήτων στο Καστρί για να διασφαλιστεί το Δημόσιο ή τουλάχιστον οι κατασχέσεις των ενοικίων που πληρώνουν στην ιδιοκτήτρια ο δευτερότοκος γιος του Κωνσταντίνου, Νικόλαος, και η σύζυγός του Τατιάνα Μπλάτνικ. Θεωρούν, δε, πως αν από τον επόμενο κιόλας μήνα το χρέος παραμείνει στο ίδιο ύψος ή αυξηθεί, η Εφορία θα πρέπει να προβεί στα προβλεπόμενα από τον νόμο, τα οποία ισχύουν για τους απλούς πολίτες! Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε πως όταν απλοί πολίτες καθυστερούν να πληρώσουν για πάνω από 4 μήνες τους φόρους τους και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 300.000 ευρώ αντιμετωπίζουν και ποινικές διώξεις. Από 1.1.2014, μάλιστα, η εντολή προς όλες της ΔΟΥ είναι όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη από 50.000 ευρώ και πάνω να ελέγχονται ως ύποπτοι για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος και να ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους.
Μισός φόρος για «σούπερ λουξ» ακίνητα
Στο 5,5 στρεμμάτων οικόπεδο στο Καστρί, ιδιοκτησίας της αδελφής του Γ. Παπανδρέου, Σοφίας, βρίσκεται και η βίλα «Γαλήνη», κληρονομιά από τον παππού της Γεώργιο Παπανδρέου, η οποία από το 1999 είχε χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο. Ως τέτοιο δικαιούνταν έκπτωση 50% (κατά το άρθρο 23 του Ν. 2459/97 - ΦΕΚ 17/Α/1997) στους φόρους ακινήτων. Το 2007, όμως, άσκησε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζήτησε αποχαρακτηρισμό του ακινήτου με προφανή σκοπό να προβεί στην εμπορική εκμετάλλευσή του, γεγονός που ανέτρεψε άμεσα και τη φορολογική αντιμετώπισή του. Κάπως έτσι διχάστηκε η οικογένεια Παπανδρέου, από τη στιγμή που η κυρία Σοφία Παπανδρέου επέλεξε να ακολουθήσει τη μέθοδο που εφήρμοσε η τελευταία σύζυγος του πατέρα της, η Δήμητρα Λιάνη, προκειμένου να ανεγείρει συγκρότημα μεζονετών.
Εντός του οικοπέδου δημιουργήθηκε ένα συγκρότημα που αποτελείται από δύο κτίρια, το καθένα από τα οποία διαθέτει τέσσερις κατοικίες, από 140 έως 300 τ.μ., ενώ κάποιες από αυτές, εκτός από πισίνες, διαθέτουν ακόμα και τζακούζι στις βεράντες τους. Σε ένα από αυτά στεγάζεται και η πριγκιπική οικογένεια. Η αντιπαροχή που πήρε από τον κατασκευαστή η κυρία Παπανδρέου ήταν οι 4 μεζονέτες.
Ενώ δηλαδή επί ΠΑΣΟΚ (η ίδια είναι επικεφαλής της Τοπικής Οργάνωσης του Τορόντο) η απόφαση για χαρακτηρισμό του ακινήτου ως «μνημείου» οδηγούσε σε φοροαπαλλαγές, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας η κυρία Παπανδρέου ζήτησε την ανατροπή του καθεστώτος για το σπίτι του Γέρου της Δημοκρατίας, με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευσή του. Στα σχέδιά της αδελφής του αντέδρασε τότε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, ασκώντας παρέμβαση στον τότε υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη ώστε να μην επιτραπεί ο αποχαρακτηρισμός. Στην ίδια έκταση των 5,5 στρεμμάτων έχει χτίσει σπίτι 368 τ.μ., με δάνειο, και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, που αγόρασε 640 τ.μ. από την αδελφή του.
Στην προσφυγή της στο ΣτΕ, πάντως, τον Απρίλιο του 2007, η κυρία Παπανδρέου ισχυριζόταν πως η απόφαση χαρακτηρισμού ως μνημείου το 1999 ήταν «ανεπαρκής και ελλιπής», ενώ η ίδια ήταν αναγκασμένη, εξαιτίας της υπουργικής απόφασης, να στερηθεί «κάθε νόμιμη ωφέλεια που πηγάζει από την ιδιοκτησία της». Υποστήριζε, μάλιστα, στην αίτησή της ότι η βίλα «Γαλήνη» στο Καστρί δεν έχει αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα και είναι ένα «σύνηθες οίκημα της περιοχής» όπως όλα τα άλλα. Ωστόσο η κυρία Παπανδρέου φέρεται να υποστήριζε τα ακριβώς αντίθετα σε παλιότερη επιστολή της, τον Μάιο 2000, προς τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη - ζητούσε μάλιστα έξτρα χρήματα (σε σύγκριση με άλλους σεισμόπληκτους) για να επισκευάσει τη βίλα «Γαλήνη» που είχε υποστεί ζημιές από τον σεισμό της Πάρνηθας τον Σεπτέμβριο του 1999, επικαλούμενη ως κύριο επιχείρημα την ιστορικότητά του.
«Πιστεύω, κύριε υπουργέ, ότι ο χώρος όπου έζησαν και έδρασαν ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου και ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου δικαιούται να διατηρηθεί στη μορφή που του αξίζει και που θα τιμά τη μνήμη τους και το έργο τους», ανέφερε τότε χαρακτηριστικά.
Τι απαντά η Σοφία Παπανδρέου
Στη δήλωσή της η Σοφία Παπανδρέου αναφέρει ότι, όντως «υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο», αλλά, προσθέτει, «ένα μέρος αυτών έχει ρυθμιστεί από πέρσι και οι δόσεις καταβάλλονται κανονικά». Υπάρχει και ένα άλλο μέρος το οποίο «προέκυψε παράλληλα αλλά και στη συνέχεια οδεύει προς ρύθμιση, προκειμένου να πληρωθεί».
Η κυρία Παπανδρέου, τονίζει επίσης, εδώ και πολύ καιρό, από το εξωτερικό που μένει έχει κάνει ενέργειες για την πώληση ακινήτου, οι οποίες, με την έλευσή της στην Ελλάδα, το αμέσως προσεχές διάστημα ολοκληρώνονται και, έτσι, θα γίνει εφικτή η πλήρης εξόφληση όλων των φορολογικών της υποχρεώσεων.
Αναφέρει επίσης ότι παρά τα όποια προβλήματα συνάντησε στην προσπάθειά της να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, δεν υπήρξε καμία πρόθεση αποφυγής έναντι αυτών και δεν ζητήθηκε καμία χαριστική ρύθμιση. Αντίθετα, τονίζει, δόθηκε αγώνας δρόμου για την απόλυτη τακτοποίηση των οφειλών. «Οτιδήποτε άλλο», προσθέτει η κυρία Παπανδρέου, «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
protothema.gr