Τα στελέχη του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Στέφανος Ψημένος και Ζαχαρούλα Γιαβρούτα-Λούδα (υποψήφιοι ευρωβουλευτές), αναρριχήθηκαν στους Ιερούς Βράχους, ζητώντας... ελεύθερη αναρρίχηση σε αυτούς.

Όπως κατέγραψε  το trikalavoice.gr  τα στελέχη του ΠΟΤΑΜΙΟΥ διαμαρτυρήθηκαν με αυτόν τον τρόπο για την πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ, σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκε η διοργάνωση της προγραμματισμένης διεθνούς συνάντησης αναρρίχησης στα Μετέωρα, λόγω της ιερότητας του χώρου.

Στο site του Ποταμιού έχει αναρτηθεί το κείμενο που ακολουθεί για την σημερινή τους πρωτοβουλία:

Η αναρρίχηση και τα μοναστήρια μπορούν να συνυπάρχουν στα Μετέωρα

«Τα Μετέωρα αποτελούν τόπου μοναστικής ζωής εδώ και 600 χρόνια. Οι πρώτοι μοναχοί που ήρθαν και έφτιαξαν εδώ τα ασκηταριά τους, και εν συνεχεία τα μοναστήρια τους, πάνω στις κορυφές αυτών των εντυπωσιακών κάθετων βράχων, ήταν και λίγο... αναρριχητές, αφού έπρεπε να χρησιμοποιούν σχοινιά για να ανεβοκατεβαίνουν στις σκήτες τους.

Τα τελευταία 50 χρόνια έρχονται εδώ στα Μετέωρα και κανονικοί αναρριχητές από κάθε γωνιά του πλανήτη για να απολαύσουν αναρρίχηση σε ένα μοναδικό και σπάνιας ομορφιάς κροκαλοπαγή βράχο, μέσα σε ένα τοπίο απαράμμιλης φυσικής ομορφιάς. Οι άνθρωποι αυτοί είναι φυσιολάτρες, μένουν τουλάχιστον μια εβδομάδα ο καθένας στα τοπικά καταλύματα, τρώνε στα τοπικά εστιατόρια, και ψωνίζουν από τα τοπικά καταστήματα. Το σπορ που ασκούν, η αναρρίχηση, δεν έχει μηχανικά μέσα που να παράγουν θόρυβο ή καυσαέρια, δεν ενοχλεί με κανέναν τρόπο τους άλλους επισκέπτες του χώρου, και δεν αφήνει ίχνη στο περιβάλλον. Ολα αυτά τα χρόνια, οι αναρριχητές και οι μοναχοί/μοναχές συνυπάρχουν αρμονικά.

Πρόσφατα, η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης, θέλησε να διοργανώσει στα Μετέωρα το Διεθνές Φεστιβάλ Αναρρίχησης, το περίφημο Petzl Rocktrip Festival. Για το λόγο αυτό, ζήτησε τη σχετική άδεια από το Κ.Α.Σ. (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο). Προς δυσάρεστη έκπληξη όλων, και προς μεγάλη απογοήτευση της τοπικής κοινωνίας, το Κ.Α.Σ. απέρριψε το αίτημα και ουσιαστικά απαγόρευσε την διεξαγωγή του Φεστιβάλ στα Μετέωρα, με το επιχείρημα ότι δεν συνάδει με την ιερότητα του χώρου (!).

Περισσότερα από 1000 άτομα (αθλητές, θεατές και δημοσιογράφοι) από όλον τον κόσμο, επί μια εβδομάδα (29 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου) θα ήταν μαζεμένοι στα Μετέωρα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναρρίχησης, με τη διεθνή δημοσιότητα που το συνοδεύει, θα καθιέρωνε τα Μετέωρα ως παγκόσμιο αναρριχητικό προορισμό, όπως συνέβη και με την Κάλυμνο από το 2006, όταν διεξήχθη εκεί αυτό το Φεστιβάλ. Μακροπρόθεσμα, αυτό σημαίνει επέκταση της τουριστικής περιόδου, νέες θέσεις εργασίας, οικονομική ανάπτυξη.

Το Ποτάμι υποστηρίζει τη διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναρρίχησης στα Μετέωρα και καλεί το Κ.Α.Σ., το υπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο Πολιτισμού, τη μοναστική κοινότητα και τις αρμόδιες αρχές να επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι σε αυτό το σημαντικό αθλητικό γεγονός και γενικότερα στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού».