Τις δύσκολες οκτώ ημέρες που πέρασε το 2016 μέσα στην Εντατική, «σε έναν νεκρό χώρο μεταξύ ζωής και θανάτου», όπως ο ίδιος το είχε περιγράψει, επανέφερε στη μνήμη του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όταν την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε συγκινημένος μπροστά στην εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας στο Άγιον  Όρος.

Ήταν ακριβώς 6 χρόνια μετά την τρομακτική περιπέτεια της υγείας του, όταν μια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη του είχε προκαλέσει σηψαιμία με αποτέλεσμα να διασωληνωθεί στις 17 Νοεμβρίου του 2016. Οι θεράποντες ιατροί του έλεγαν τότε πως οι πιθανότητες για να ζήσει δεν ξεπερνούσαν το είκοσι τοις εκατό. Ο Θάνος Πλεύρης είχε βγει τελικά νικητής από την τρομακτική περιπέτεια, λαμβάνοντας εξιτήριο από τη ΜΕΘ, σαν σήμερα, 21 Νοεμβρίου, ημέρα που η Εκκλησία τιμά τα Εισόδια της Θεοτόκου.

Πιστός στο τάμα

Ο υπουργός, πιστός στο τάμα που είχε δώσει μετά από ένα όνειρο όπου του είχε φανερωθεί η Παναγία η Παραμυθία, επισκέφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αθωνική Πολιτεία.

«Το ότι βρίσκομαι εδώ το χρωστάω σε εκείνη», είπε μην μπορώντας να κρύψει την ευγνωμοσύνη του για το προσωπικό θαύμα που είχε βιώσει, την ώρα που ο καθηγούμενος της μονής Εφραίμ του προσέφερε ως δώρο την εικόνα.

«Ήρθα εδώ όχι ως υπουργός αλλά ως πιστός», είπε ο υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος στον γέροντα Εφραίμ. «Και ευχαριστώ την Παναγία, γιατί το ότι είμαι εδώ σήμερα το χρωστώ σε εκείνη. Αποσωληνώθηκα την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου με την ευλογία της Παναγίας της Παραμυθίας, την οποία δεν την γνώριζα. Θυμάμαι σας πήρα τηλέφωνο, αφού είχα περάσει την όλη περιπέτεια, και σας είπα ότι είδα ένα πολύ περίεργο όνειρο, να βρίσκομαι σε ένα ξωκλήσι εδώ στο Βατοπαίδι, να ανοίγω μια πόρτα και να βλέπω μία εικόνα που δεν την είχα ξαναδεί και ξαφνικά να μπαίνουν κάποιοι σαν Σαρακηνοί με σπαθιά και να επιτίθενται στον κόσμο και να μιλά η Παναγιά», ανέφερε ο κ. Πλεύρης, που πρόσθεσε ότι ο γέροντας Εφραίμ είχε ερμηνεύσει το όνειρό του ως πρόσκληση της Παραμυθίας να την επισκεφτεί στον τόπο της, στο Βατοπαίδι.

«Αυτήν την ιστορία, την οποία αγνοούσα, την είδα ως όνειρο ανήμερα της εορτής της, το 2017, δύο μήνες μετά την περιπέτεια της υγείας μου και από τότε προσπαθώ κάθε χρόνο να την επισκέπτομαι και να προσεύχομαι. Στην περίπτωσή μου οι γιατροί μου και το νοσηλευτικό προσωπικό, τους οποίους ευγνωμονώ, έκαναν το καλύτερο και μου έδωσαν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσω την περιπέτειά μου. Όταν όμως οι πιθανότητες είναι 80-20 σε βάρος σου, ευγνωμονείς και τον Θεό για την έκβαση», είπε στην «ON time» ο υπουργός Υγείας.

- Τι έχει μείνει σήμερα μέσα σας από εκείνες τις φοβερές ημέρες στην Εντατική;

«Το να περάσεις μια περιπέτεια υγείας και τελικά να βγεις από αυτήν χωρίς συνέπειες είναι κάτι απόλυτα βιωματικό που σε κάνει να αναθεωρείς πολλά πράγματα. Να σκέφτεσαι ότι αυτό που καθημερινά θεωρείς δεδομένο, δεν είναι αυτονόητο. Δύο σημεία μού έχουν μείνει έντονα. Το πρώτο όταν μου λένε ότι θα
Τέτοια βιώματα δεν μπορείς να τα καταλάβεις εάν δεν τα νιώσεις
διασωληνωθώ και σκέφτηκα δεν θέλω να πεθάνω χωρίς να χαιρετήσω τα παιδιά μου και το δεύτερο όταν ξύπνησα στην εντατική. Οι τέσσερις ημέρες που ήμουν ξύπνιος στην εντατική και έβλεπα δίπλα μου διασωληνωμένους ανθρώπους είναι πραγματικά χαραγμένο βίωμα. Συνδέθηκα με αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να τους ξέρω. Όταν βγήκα, δάκρυζαν συγγενείς τους που με έβλεπαν, παίρνοντας θάρρος ότι και οι δικοί τους άνθρωποι θα πάνε καλά. Τέτοια βιώματα δεν μπορείς να τα καταλάβεις εάν δεν τα νιώσεις».

Τα δραματικά γεγονότα εκείνου του Νοεμβρίου είχε περιγράψει μεταξύ άλλων στο βιβλίο του με τίτλο «Νοσοκομειακές λοιμώξεις».

Η τελευταία επιθυμία

Το 2020, τέσσερα χρόνια μετά τη δική του αναμέτρηση με το θάνατο, ο Θάνος Πλεύρης κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια οικογενειακή τραγωδία. Τον Ιούνιο εκείνου του χρόνου, έφυγε από τη ζωή, μετά από νοσηλεία πολλών ημερών, η μητέρα του Νίκη, η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά όταν αυτοκίνητο την παρέσυρε την ώρα που περπατούσε. 

«Η μητέρα μου πέθανε σε τροχαίο ατύχημα, παρασύρθηκε ενώ ήταν πεζή. Τις πρώτες ημέρες νοσηλευόταν στο ΚΑΤ και είχε επικοινωνία», ανέφερε ο κ. Πλεύρης, υπογραμμίζοντας τα συγκλονιστικά τελευταία λόγια της μητέρας του προς εκείνον:  «Την τελευταία ημέρα που την επισκέφθηκα, όταν πήγα να φύγω μου είπε: “Ό,τι και να γίνει δεν θέλω να κυνηγήσεις τον άνθρωπο που προκάλεσε το ατύχημα, διότι μου φάνηκε καλός άνθρωπος’’. Μετά από τρεις ώρες, μας ενημέρωσαν με την αδελφή μου ότι διασωληνώθηκε και μετά από έναν μήνα πέθανε. Στα τελευταία της λόγια λοιπόν μου ζήτησε να μην καταδιώξω νομικά κάποιον που δεν ήξερε και της προκάλεσε ατύχημα. Πράγματι, δεν είναι δολοφόνος ένας άνθρωπος που προκαλεί ατύχημα. Μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Ευθύνη μπορεί να υπάρχει, αλλά όχι πρόθεση, και η συμπεριφορά του ανθρώπου έδειχνε έναν άνθρωπο που πραγματικά πονούσε για αυτό που είχε προκαλέσει».

Ούτε και ο θάνατος της μητέρας του κατάφερε να κλονίσει τη βαθιά πίστη του: «Τυγχάνει να πιστεύω από τα παιδικά μου χρόνια και μάλιστα όχι απλώς κοινωνικά, αλλά και πνευματικά. Θεωρώ ότι η πίστη από μόνη της σε βοηθά να προσπαθείς να γίνει καλύτερος, να αισθάνεσαι τύψεις ότι μπορεί να αδικείς ανθρώπους και να περιορίζεις την έπαρσή σου. Ό,τι μου έχει συμβεί μέχρι τώρα περισσότερο ενισχύει την πίστη μου παρά την κλονίζει», δήλωσε στην «ON time».

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα On Time.