Ένα πολύ ηχηρό µήνυµα για την πρόληψη στέλνει µέσω του «S» η αδελφή του πρωθυπουργού, Κατερίνα Μητσοτάκη, η οποία πριν από λίγες εβδοµάδες διαγνώστηκε µε καρκίνο του µαστού.

«Καλύτερα να ταλαιπωρηθείς παρά να πεθάνεις», λέει µε γενναιότητα και προσθέτει πως «όσο πιο γρήγορα το µάθεις τόσο πιο εύκολα θα το αντιµετωπίσεις». Η αλήθεια είναι πως η κ. Μητσοτάκη είναι από τους ανθρώπους που κάθε χρόνο κάνουν προληπτικούς ελέγχους, λόγω και του βεβαρηµένου οικογενειακού ιστορικού µε τη µητέρα της, Μαρίκα Μητσοτάκη. Εν προκειµένω, µιλάµε για µια «τραγική σύµπτωση», καθώς η Κατερίνα Μητσοτάκη διαγνώστηκε µε τον ίδιο ακριβώς όγκο, στο ίδιο σηµείο και στην ίδια ηλικία µε τη µητέρα της.

«Δεν το πίστευα»

«Οταν πήρα στα χέρια µου το report της Μαρίκας, λίγο πριν κάνει το χειρουργείο, δεν πίστευα στα µάτια µου», αναφέρει στο «S» η κ. Μητσοτάκη. Και προσθέτει: «Η µητέρα µου το έπαθε στα 64 και εγώ στα 63». Η ίδια διευκρινίζει ότι ακριβώς αυτή τη συζήτηση έκανε πριν από λίγες ηµέρες µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειµένου ο τελευταίος να δηµοσιοποιήσει το πρόβληµα υγείας της αδελφής του, για να στείλει και εκείνος το µήνυµα της πρόληψης. Να σηµειωθεί ότι στον
Η µητέρα µου το έπαθε στα 64 και εγώ στα 63
περσινό έλεγχο που έκανε η κ. Μητσοτάκη δεν είχε διαπιστωθεί κάτι, πράγµα που σηµαίνει πως είναι κάτι καινούργιο. Πριν από λίγες εβδοµάδες, λοιπόν, συνόδευε τον σύζυγό της, Απόστολο Μαυραγάνη, ο οποίος και αυτός είχε διαγνωστεί πριν από αρκετά χρόνια µε καρκίνο, ωστόσο η περιπέτεια της υγείας του έχει πάει εξαιρετικά καλά και σε περίπου δύο χρόνια θα έχει ξεµπερδέψει οριστικά.



Βιοψία

Σε αυτή την επίσκεψη η Κατερίνα Μητσοτάκη είπε στον γιατρό του συζύγου της: «∆εν κοιτάς και τις δικές µου εξετάσεις;», καθώς είχε αναβληθεί το ραντεβού µε τον γυναικολόγο της. Ο έµπειρος γιατρός αµέσως της είπε πως θα πρέπει να κάνει βιοψία, τα αποτελέσµατα της οποίας έδειξαν πως ο όγκος είναι κακοήθης, ενώ στη λεπτοµερέστερη εξέταση που της έκανε την ενηµέρωσε πως ο καρκίνος είναι επιθετικός. Αξίζει να σηµειωθεί ότι, µόλις λίγες ηµέρες πριν κάνει την καθιερωµένη εξέταση, η Κατερίνα Μητσοτάκη είχε πάρει στο κινητό της το µήνυµα για τη δωρεάν µαστογραφία στο πλαίσιο προγράµµατος στη µνήµη της Φώφης Γεννηµατά.

Ήδη υπό την επίβλεψη των γιατρών της, Κωνσταντίνου Συρίγου, ογκολόγου, και Φιορίτας Πουλακάκη, χειρουργού, η κ. Μητσοτάκη έκανε την πρώτη της χηµειοθεραπεία, την Πέµπτη 24 Νοεµβρίου, και θα ακολουθήσουν άλλες πέντε, ανά περίπου 21 ηµέρες. ∆εν γνωρίζει ακόµη αν η διαδικασία αυτή θα είναι επίπονη, καθώς τις προηγούµενες ηµέρες είχε ένα κρύωµα, οπότε δεν ξέρει αν η ταλαιπωρία που πέρασε ήταν από την πρώτη χηµειοθεραπεία ή από το κρυολόγηµα.

Προσοχή

Όπως τη συµβούλεψε ο γιατρός της, θα πρέπει να προσέχει κυρίως τον COVID, αλλά και οτιδήποτε άλλο, όπως η γρίπη. Με βάση την ενηµέρωση που έχει από τον γιατρό της, σε περίπου έναν χρόνο από τώρα θα αποφασιστεί αν µετά τις χηµειοθεραπείες θα χρειαστεί χειρουργείο ή θα υπάρξει ανάγκη να κάνει άλλη θεραπεία.

Η ίδια δεν φοβάται τις λέξεις και θυµάται ότι η µητέρα της ήταν από τους πρώτους, το 1994, που είχαν πει δηµόσια πως έχουν καρκίνο και όχι την επάρατο ή κάτι άλλο που λένε πολλοί για να περιγράψουν τον καρκίνο. Φυσικά, όλα τα προαναφερθέντα η Κ. Μητσοτάκη τα έχει συζητήσει και µε την αγαπηµένη της αδελφή, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τον Οκτώβριο του 2021 είχε δηµοσιοποιήσει πως έχει πολλαπλό µυέλωµα.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 3 Δεκεμβρίου 2022.